Ook de industrie speelt een grote rol als het gaat om het aanbod van gezondere voeding. Verschillende recente onderzoeken leiden tot meer bewustwording als het gaat om gezonder leven en gezonder eten.
Gezonder eten en meer bewegen kunnen kanker voorkomen, zo meldt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) na tien jaar onderzoek. Met name overgewicht is een boosdoener. Eigenlijk weten we dat natuurlijk wel, maar dat gezonder eten zit ‘m niet alleen in het eten zelf. Ook is er veel gelegen aan de samenstelling van onze voedingsproducten. In dat kader zou de industrie een duit in het zakje kunnen doen door producten gezonder te maken. Minder dan eenderde van de drank- en voedingsproducten is echt ‘gezond’. Zo blijkt uit een onderzoek.
Verzadigde vetten, zout en suiker
Het onderzoek werd uitgevoerd door Accesa to Nutrition Foudation (ATNF) in opdracht van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Bill and Melinda Gates Foundation. Zij onderzochten 23.000 producten waarbij gelet werd op de hoeveelheid verzadigde vetten, zout en suiker.
Voldoende vitaminen
Dat voedingsproducten voldoende vitaminen bevatten en bijvoorbeeld minder slechte vetten is enorm van belang omdat nog altijd wereldwijd bijna twee miljard mensen aan ofwel overgewicht of ondervoeding lijden. Twee miljard mensen krijgen te weinig vitamine en mineralen binnen en wereldwijd lijden achthonderd miljoen mensen honger.
FrieslandCampina op nummer vier
Daar speelt de industrie dus een grote rol in en daarom werd onderzocht wat de voedingsindustrie zelf doet om hun producten gezonder te maken. 22 bedrijven werden gerangschikt. Het Zwitserse Nestlé staat op nummer 1 als het gaat om het verbeteren van hun werkwijze om gezondere producten te produceren. Hierna volgt Unilever. FrieslandCampina staat op de vierde plaats. Zij werken doeltreffend aan het verbeteren van de voeding.
Verbeterde voeding
Zowel de wereldwijde gezondheid als de economische groei hebben op de lange termijn baat bij verbeterde voeding. Overgewicht, ondervoeding en slechte voeding kosten nu wereldwijd zo’n drieduizend miljard euro, zo meent de Wereldvoedselorganisatie. Gezonde voeding zijn inmiddels al een belangrijk onderdeel van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN.
Kanker
In onze westerse maatschappij is het met name overgewicht dat zorgt voor een slechtere gezondheid en risico op ziekten. Gezonder eten en meer bewegen, is kortweg het advies dat we krijgen om kanker te voorkomen. Maar liefst twaalf verschillende soorten kankers kunnen het gevolg zijn van overgewicht en obesitas. Bewegen en gezonder eten zouden de kans op onder andere baarmoederhalskanker, borstkanker en darmkanker verkleinen. Evenals minder of liefst helemaal niet roken of alcohol drinken.
Bron: Maxvandaag/Lindanieuws