Een koekje bij de thee, een taartje bij de koffie, een frikandel als snack. Dat dat ongezond is, is geen nieuws. Toch grijpt de wereldgezondheidsorganisatie in.
Transvetten. Ze zijn slecht en doen een aanslag op ons hart en vaten. Het is dan ook beter ze niet te eten of in je maaltijd te verwerken. Het zit in harde margarines, frituur-, bak- en braadvetten. Ook in chips, koekjes en taartjes zitten veel transvetten.
Transvetten aan banden
We weten wel dat dat slecht voor ons is, maar als het in zoveel producten verwerkt zit, is het moeilijk er helemaal vanaf te blijven. De gezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties heeft onlangs een plan ontwikkeld om via de overheid het inzetten van transvetten aan banden te leggen. Binnen vijf jaar moeten we er eigenlijk vanaf.
Transvetten worden gebruikt om er voor te zorgen dat een product langer houdbaar is en de smaak verbetert. Het valt onder de onverzadigde vetzuren en zijn heel slecht voor je. Slechter nog dan verzadigd vet. De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meent dat mannen maximaal drie gram transvetten mogen eten en vrouwen twee gram. Vaak is het meer.
Een op de zeven overlijdt eraan
In Denemarken, waar sinds 2003 het gebruik van transvetten al aan banden ligt, lijkt dat zo’n vijfhonderd levens per jaar te schelen. Dat is best veel als je weet dat in Europa bij een op de zeven mensen die overlijdt, dat op de een of andere manier met het eten van transvetten te maken heeft. Wereldwijd overlijden er jaarlijks zo’n half miljoen mensen aan de gevolgen hiervan.
Gelukkig wordt er in Nederland al minder transvet in producten verwerkt dan voorheen. Dat heeft geleid tot een inname van ongeveer een tot anderhalve gram per dag per persoon. Dat zit al onder het maximum van de WHO. Maar er zullen meer aanpassingen volgen als het aan de wereldgezondheidsorganisatie ligt.
Wachten op die maatregelen is een manier, maar je kunt ook zelf al flink letten op de inname van transvetten door bijvoorbeeld geen koekjes te eten en het snacken te minderen.