Hoelang moet broccoli koken?

Sommige vragen lijken zo simpel, maar zijn in feite nog behoorlijk lastig om eenduidig te beantwoorden. Dit is er ook zo eentje. Hoelang moet broccoli koken? Dat hangt helemaal af van jouw persoonlijke smaak en voorkeur. De één houdt van broccoli die nog lekker knapperig is, de ander heeft liever broccoli zo zacht dat het net geen broccolisoep is. Een ding is zeker; broccoli is een groente die je in een handomdraai op tafel hebt staan. Want of je nou van een lekkere bite houdt of niet, binnen zeven minuten heb je broccoli op je bord liggen. Blijf er wel bij, want voor je ’t weet heb je de broccoli te lang gekookt.

Broccoli koken

Hoelang je broccoli moet koken, hangt dus af van hoe knapperig of zacht je de broccoli wilt hebben, en van het formaat van de broccoli. Grote stronken worden langzamer gaar dan kleine stukjes. Vind je het lekker als je broccoli lekker knapperig is, dan is het belangrijk om na een minuut of drie regelmatig met je vork de gaarheid te checken.

  • Haal de broccoli uit de verpakking en was deze. Als je een broccoli in de supermarkt hebt gekocht zal deze niet erg veel viezigheid bevatten, pluk je hem uit eigen tuin dan moet je hem wat grondiger schoonmaken en wellicht even laten weken.
  • Vul een pan met een flinke laag water.
  • Breng het water aan de kook.
  • Snijd de broccoli in kleinere stronken. Zorg er voor dat ze allemaal ongeveer even groot zijn. Anders zijn de kleinere stukken eerder gaar dan de grotere. Je kunt ook de stronk gewoon in stukjes snijden en meekoken.
  • Voeg de broccoli aan het kokende water toe. Het maakt niet veel uit of de broccoli helemaal onder water staat of niet helemaal, want de stoom in de pan zal de broccoli in zijn geheel garen.
  • Plaats de deksel op de pan.
  • Prik na 3 minuten koken met je vork in de stronk van het grootste stuk broccoli. Hier gaat het een beetje om dat fingerspitzengefühl. Als je de vork er niet in krijgt heeft de broccoli zeker nog eventjes nodig. Prik je de vork er zo in? Dan is de broccoli gaar en klaar om af te gieten.  Gaat de vork er makkelijk in? Als je de broccoli nog te hard vindt, doe de deksel er dan weer op en prik zo’n 30 seconden tot een minuutje later nog eens. Wacht niet te lang want dan mis je zo het perfecte moment. Als je nog nooit broccoli hebt gekookt vergt het een beetje oefening om erachter te komen bij welke ‘prikweerstand’ jij de broccoli het lekkerste vindt.
  • Giet de broccoli af en zet op tafel of gebruik voor verdere verwerking in een gerecht.

Is broccoli gezond?

Broccoli is een populaire groente, zelfs bij de allerkleinsten gaat broccoli er meestal vrij makkelijk in. Deze groene groente heeft dan ook een vrij neutrale smaak en is ook nog eens ontzettend gezond! Een kleine opsomming van al het goeds dat je in deze groene stronken terugvindt? Vitamine C, A, B2, B6 en K, ijzer en bètacaroteen. Foliumzuur, calcium, magnesium en kalium. Broccoli is dankzij al deze vitamines en mineralen dan ook goed om de kans op hart- en vaatziekten te verminderen, net als darmkanker en diabetes type 2. Bijkomend voordeel? Broccoli bevat maar weinig calorieën, dus je kunt lekker veel opscheppen.

Kun je gele broccoli nog eten?

Ligt je broccoli iets langer in de koelkast dan je had verwacht? Dan zie je soms dat er wat gele knopjes in komen. Maar geen paniek, dat is geen reden om je hele broccoli dan maar in de groene container te mieteren. Je kunt een gele broccoli nog gewoon eten. Dat de broccoli geel wordt komt omdat de kleine knopjes eigenlijk openbloeien. Hooguit zijn de voedingswaarden iets verminderd. Is je broccoli eerder bruin dan geel? Dan is het tijd om afscheid te nemen.

Broccoli bewaren

Om je broccoli zo lang mogelijk goed te houden bewaar je deze afgedekt of ingepakt in de koelkast. Heb je de broccoli vers gekocht dan kun je hem in de koeling ongeveer vijf dagen bewaren.

Andere manieren om broccoli te bereiden

Naast koken heb je nog een heleboel andere manieren om broccoli klaar te maken. Je kunt broccoli stomen, blancheren, roosteren, stoven, roerbakken of wokken. Hoe jij je broccoli klaarmaakt is afhankelijk van je eigen smaak, wensen en mogelijkheden en het gerecht dat je wilt bereiden.

Wat eet je bij broccoli?

Broccoli is een perfecte groente om toe te voegen aan allerlei verschillende gerechten. Vanwege de lekker bite, maar ook omdat de smaak niet te overheersend is en natuurlijk vanwege de gezondheidsvoordelen. Broccoli doet het prima als groente in de Hollandse pot, naast de aardappelen en een (vegan) gehaktbal. Maar je kunt broccoli ook heel goed verwerken in een curry of pasta, ovenschotel of soep. Je kunt zelfs broccolirijst maken of een pizzabodem van broccoli! Deze veelzijdige groente kan eigenlijk gewoon altijd.