Heb jij je biophilia-oefeningen al gedaan?

In de hectische wereld waarin we leven, omringd door technologie en beton, vergeten we soms hoe diep onze band met de natuur is. Met  ‘biophilia’ wordt de aangeboren menselijke neiging om verbinding te zoeken met de natuurlijke wereld bedoeld. Deze verbinding is niet alleen goed voor onze geestelijke gezondheid, maar heeft ook talloze fysieke en emotionele voordelen. Dus, heb jij je biophilia-oefeningen al gedaan?

Wat is biophilia eigenlijk?

Biophilia, een term die bedacht werd door psycholoog en filosoof Erich Fromm en later aan populariteit won door bioloog en ‘antman’ Edward O. Wilson, verwijst naar de aangeboren behoefte van mensen om in contact te staan met de natuurlijke wereld. Letterlijk vertaald betekent het ‘liefde voor het leven’.  Het is niet verwonderlijk dat we ons aangetrokken voelen tot weelderige landschappen, kabbelende beekjes en weidse vergezichten. Deze aantrekkingskracht zit diep geworteld in onze evolutie, omdat onze voorouders sterk afhankelijk waren van hun omgeving voor voedsel, beschutting en overleving.

De moderne uitdaging: Natuur versus stadsleven

Met de opkomst van steden en technologieën zijn we, vooral in de westerse wereld, steeds verder verwijderd geraakt van de natuur. Betonnen muren en beeldschermen hebben de plaats ingenomen van groene bossen en blauwe luchten. Dit heeft geleid tot een groeiende kloof tussen ons en de natuurlijke wereld, met gevolgen voor onze gezondheid en welzijn én dat van de wereld om ons heen.

Dat er steeds meer mensen zijn die deze kloof proberen te overbruggen omdat zij hier een onweerstaanbare drang toe voelen, of zelfs een noodzaak, is misschien helemaal zo gek niet. Het is namelijk heel goed voor ons om meer in verbinding te staan met de natuur, als het ware terug te gaan naar onze roots. En wanneer voor steeds meer mensen duidelijk wordt wat de natuur voor ons kan doen, dan is de kans ook groter dat wij weer meer voor de natuur gaan doen.

Waar we, zoals we de laatste tijd steeds meer merken, voor onze overleving van afhankelijk zijn. Hoog tijd dat we die verbinding weer zoeken en ons realiseren dat wij net zo goed onderdeel zijn van die natuur, die het nu zo zwaar heeft. Onder invloed van de pandemie zijn steeds meer mensen (bewust of onbewust) weer meer onderdeel uit gaan maken van de natuur door bijvoorbeeld buiten te sporten. Denk aan hardlopen door de natuur in plaats van op de loopband in de sportschool, zwemmen in natuurwater, kajakken of bootcamp in de buitenlucht. Dit is zo goed bevallen dat deze biophilia-oefeningen als een echte sporttrend wordt gezien. Maar wat zijn nou precies die voordelen van het beoefenen van biophilia en wat kun je dan bijvoorbeeld doen?

De voordelen van biophilia-oefeningen

Stressvermindering: Onderzoek heeft aangetoond dat zelfs kort contact met de natuur stress kan verminderen. Biophilia-oefeningen, zoals wandelen in het bos of ontspannen in een park, kunnen een aanzienlijke invloed hebben op het verminderen van stresshormonen en het bevorderen van ontspanning. Wat weer allerlei fijne stofjes aanmaakt in je hersenen en waarmee je de kans op stress gerelateerde gezondheidsklachten kunt verminderen.

Verbeterde concentratie: Tijd doorbrengen in een natuurlijke omgeving kan onze cognitieve functies verbeteren. Mensen die regelmatig biophilia-oefeningen doen, vertonen vaak betere concentratie en verhoogde creativiteit.

Fysieke gezondheid: De natuur kan ook bijdragen aan een betere fysieke gezondheid. Zonlicht helpt bijvoorbeeld bij het aanmaken van vitamine D, terwijl buitenactiviteiten zoals wandelen en joggen de algehele conditie bevorderen.

Emotionele welzijn: Biophilia kan ons emotioneel welzijn verbeteren en zelfs helpen bij het verminderen van symptomen van angst en depressie. De rustgevende en herstellende kracht van de natuur heeft een positieve invloed op ons humeur.

Biophilia-oefeningen die je vandaag kunt proberen

Het klinkt misschien ingewikkeld; bophilia-oefeningen, maar in de praktijk is het eigenlijk zo simpel als wat. Iedereen kan het en zou het eigenlijk moeten doen. Het enige wat je eigenlijk hoeft te doen is jezelf onderdompelen in de natuur, liefde hebben voor al wat leeft. Of het nou groot is of klein.

Dagelijkse wandeling: Maak er een gewoonte van om dagelijks even een wandeling te maken, bij voorkeur in een groene omgeving zoals een park.

Natuurlijk uitzicht: Richt je werk- of leefruimte zo in dat je regelmatig kunt genieten van een uitzicht op de natuur. Kijk je uit op een stedelijke omgeving en mis je het groen? Zelfs met een paar planten op je vensterbank kun je al een positief effect bereiken op je gezondheid. Oftewel, haal buiten gewoon naar binnen. Ook een trend die al jaren steeds meer volgers krijgt, getuige het veelvuldig gebruik van natuurlijke materialen in interieurs. Nog beter? Ga gewoon lekker buiten zitten met je laptop!

Tuinieren: Als je de ruimte hebt, probeer dan tuinieren. Het verzorgen van planten en bloemen kan een directe connectie met de natuur creëren, werkt ontspannend en maakt de verbinding met de natuur tastbaar en steviger. Geen tuin? Ook op je balkon kan je nog best wat tuinieren, en een jungle in huis is niet alleen hip, maar ook erg gezond.

Meditatie in de natuur: Zoek een rustige plek buiten en doe wat eenvoudige meditatieoefeningen terwijl je geniet van de geluiden en geuren van de natuur. Geen idee hoe je dit moet aanpakken? Oefen het dan eerst thuis met een meditatie app (zodat je geen technologie mee hoeft te nemen als je daadwerkelijk de natuur in trekt).

 

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top