Wat is ‘bosbaden’ en waarom moet jij ermee beginnen?

Ontsnap aan de hectiek van het dagelijks leven en duik in de kalmerende wereld van bosbaden! Misschien denk je bij het horen van “bosbaden” aan een verfrissende plons in een zwembad dat middenin het bos ligt, maar het is eigenlijk een stuk abstracter. Bosbaden, ook bekend als shinrin-yoku, is een Japanse praktijk waarbij je je onderdompelt in de natuurlijke omgeving van een bos en alle voordelen ervaart die het te bieden heeft. Het is als een verfrissende duik in een groen paradijs voor je geest, lichaam en ziel.

Wat houdt bosbaden in?

Het concept van bosbaden is eenvoudig: je neemt de tijd om in het bos te zijn, te vertragen en bewust je zintuigen te gebruiken. Het gaat er niet om kilometers af te leggen of een workout te doen, maar eerder om te vertragen, te observeren en te genieten van de natuurlijke omgeving om je heen. Het is een meditatieve wandeling, waarbij je je aandacht richt op de bomen, planten, geluiden en geuren om je heen.

De voordelen van bosbaden

Maar waarom zou je tijd willen doorbrengen met bomen? Onderzoek heeft aangetoond dat bosbaden meerdere voordelen biedt voor je algehele welzijn. Ten eerste kan het je stressniveaus verminderen. De rustige en vredige omgeving van het bos helpt je om te ontspannen en je geest te kalmeren. Bovendien produceren bomen en planten fytonciden, chemicaliën die van nature voorkomen in bossen en die een positief effect hebben op ons immuunsysteem. Dus terwijl je door het bos wandelt, adem je deze heilzame stoffen in en versterk je je immuunsysteem. Dat verklaart waarom je je na een boswandeling zoveel beter kunt voelen. Je voelt je soms letterlijk herboren.

Daarnaast kan bosbaden je stemming verbeteren en je energie geven. De frisse lucht, de zonnestralen die door het bladerdak vallen en de geluiden van de natuur hebben een verkwikkend effect. Het kan je helpen om negatieve gedachten los te laten en je te vullen met positieve energie. Bovendien stimuleert bosbaden je creativiteit en helpt het je om je te concentreren. Het is als een verfrissende reset voor je brein, waardoor je daarna met meer helderheid en focus kunt terugkeren naar je dagelijkse taken. Even bosbaden tijdens je lunchpauze is dan ook een heel slim idee.

Bosbaden is ook goed voor je lichamelijke gezondheid. Het verhoogt je natuurlijke weerstand en vermindert ontstekingen in je lichaam. Bovendien is wandelen in het bos een milde vorm van lichaamsbeweging die je hartgezondheid bevordert, je spieren versterkt en je uithoudingsvermogen verbetert. Het is een geweldige manier om in beweging te komen zonder de stress van een intensieve training.

Maar hoe doe je dat dan, bosbaden?

Je zou zeggen dat bosbaden gewoon een kwestie is van het bos inlopen. Dat is soms misschien ook het geval. Maar vaker gaan we een boswandeling maken, stampen we in rap tempo door het bos en hebben ondertussen eigenlijk vooral nagedacht over alles wat nog op ons wacht op de to do list. In dat geval is er zeker geen sprake van bosbaden, maar heb je hooguit even met je dikke teen de temperatuur gevoeld. Het zit ‘m vooral in het vertragen en het gebruiken van je zintuigen.

Zie de magie

In plaats van vooral te kijken naar de grond en waar jij je voeten neerzet. Kun je ook de tijd nemen om stil te staan en écht te kijken en te zien. Het aanschouwen van de natuur doet al wonderen voor onze gezondheid, want het kan een diep geluksgevoel oproepen. Laat je smartphone dus in de auto, of als je hem per se mee moet zet hem dan uit zodat je niet in de verleiding komt om daarna te kijken. Maar neem alles goed in je op. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat wij relaxed worden als we kijken naar patronen in de natuur, zoals de bladeren aan de bomen of de nerven op het blad.
Vergeet dan ook vooral niet naar boven te kijken, of zoek een lekker plekje waar je even kan gaan liggen zodat je met je ogen op de kleinste details kunt inzoomen. Instant ontspanning en je voelt je ook nog eens meer verbonden met de wereld.

Oren gespitst

Dat is ook een goed moment op je ogen juist eens dicht te doen en je gehoor even aan de beurt te laten. In het bos wemelt het namelijk van de fijne geluidjes. Mits je het lawaai in je hoofd even kunt stoppen, is het heerlijk om naar de vogeltjes te luisteren, naar de wind die door de blaadjes ritselt, of een beestje dat ergens door de blaadjes scharrelt.

Bosgeurtjes

Je bent vast niet de enige die, zodra hij of zij het bos inloopt, eens even lekker diep inademt om die heerlijke bosgeur goed op te snuiven. Doe je dit nooit, begin daar dan vooral mee! Want ons reukvermogen heeft een enorme invloed op onze gemoedstoestand. Niet alleen vinden wij bomen lekker ruiken, de geuren zijn ook nog eens heel erg goed voor ons. Of eigenlijk de chemische stofjes genaamd fytonciden en de microbe Mycobacterium vaccae, die de geur van bomen veroorzaakt en de geur van aarde. Zo zorgen deze stofjes ervoor dat we lekkerder slapen, minder stresshormonen aanmaken en lekker ontspannen.

Beetje gek

Ook door bewust te voelen tijdens het bosbaden zorg je ervoor dat je ontspannen wordt en je zenuwstelsel in balans komt. Trek dus lekker je schoenen uit om even goed te aarden, laat je handen langs de hoge grassprieten glijden, voel eens aan de verschillende boomstammen hoe de schors voelt, of sla je armen er eens omheen. Die boomknuffelaars zijn zo gek nog niet, want het werkt heel goed om je ontspannen en in evenwicht te voelen.

Extra tips voor fijn bosbaden

Bosbaden tegelijk met honderden andere mensen? Dat wordt een flinke uitdaging. Ga dan ook niet op een zondagmiddag naar een populaire plek om dit te gaan doen. Plan het bosbaden gewoon in, zoals je ook zou doen met een saunadagje. En ga het liefst lekker in je eentje, zodat je geen afleiding hebt en je volledig kunt focussen op het onderdompelen in het bos. Is het niet zulk mooi weer? Laat dat je niet afschrikken! Juist regen in het bos levert zoveel meer op voor je zintuigen. Denk alleen maar eens aan de heerlijke geur petrichor, oftewel regen op droge aarde. Daar kan toch geen enkel parfum aan tippen?