Heb je last van COPD, artrose, PCOS, slaapapneu of voel je je vaak lusteloos en uitgeput? Wist je dat het 6×6 dieet hierbij kan helpen?

Onze voeding is niet alleen een bron van energie, maar ook een krachtig hulpmiddel om verschillende gezondheidsproblemen aan te pakken, zoals COPD, artrose, PCOS, slaapapneu, te hoge suikers of een gebrek aan energie. Al deze aandoeningen hebben iets te maken met insulineresistentie. Door je manier van eten te veranderen met het 6×6 dieet kun je insulineresistentie beheersen en zelfs omkeren, waardoor de symptomen van deze aandoeningen verminderen en het ook nog gemakkelijker wordt om gewicht te verliezen.

Wat is insulineresistentie?

Bij insulineresistentie (IR) reageert je lichaam niet goed op insuline, een hormoon dat geproduceerd wordt door de alvleesklier. Insuline speelt een belangrijke rol bij het reguleren van je bloedsuikerspiegel en het helpt glucose uit het bloed op te nemen, zodat het gebruikt kan worden als energie of om op te slaan. Wanneer je last hebt van insulineresistentie reageren de cellen in je lichaam, zoals je spier- en vetcellen, niet op insuline zoals ze zouden moeten.
Als gevolg hiervan gaat je alvleesklier extra veel insuline aanmaken waardoor er hoge insulinespiegels in het lichaam ontstaan. Door deze overproductie van insuline, heb je niet alleen een grotere kans op diabetes, maar ook op bovengenoemde aandoeningen. Ben je te zwaar en heb je een te grote buikomvang, dan is de kans groot dat je ongevoelig bent geworden voor insuline.

Aandoeningen gelinkt aan insulineresistentie

Met je dieet kun je niet alleen je gewicht en omvang beïnvloeden, maar ook je algehele welzijn. Inclusief de manier waarop je lichaam omgaat met aandoeningen zoals COPD, artrose, PCOS, te hoge bloedsuikers, slaapapneu en je energieniveau. Maar daarbij is het dus wel belangrijk dat je de insulineresistentie aanpakt. Met een gerichte aanpak, zoals bij het 6×6 dieet, kun je door middel van je leefstijl aanzienlijke verbeteringen teweeg brengen als het gaat om deze aan insulineresistentie gelinkte aandoeningen.

COPD
Bij COPD is er sprake van een chronische ontsteking van de luchtwegen. Mensen die tevens last hebben van insulineresistentie hebben daardoor een verhoogde kans op ontstekingen, ook in de longen. Door een verhoogd insulinegehalte kunnen de ontstekingsniveaus in je lichaam verhogen, waardoor symptomen van COPD kunnen verergeren. Door de insulineresistentie te doorbreken met het 6×6 dieet, kunnen de klachten verminderen, daalt het gewicht, gaat het ademen gemakkelijker en krijgen mensen weer meer energie om te bewegen. En dat draagt dan weer bij aan de vermindering van ontstekingen in het lichaam.

Artrose
Artrose is een gewrichtsaandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten achteruit gaat. Ook hier spelen ontstekingswaarden een rol bij de klachten en progressie. Het verminderen van de insulineresistentie zou ervoor kunnen zorgen dat de ontstekingswaarden dalen, en de symptomen van artrose minder aanwezig zijn. Dankzij het 6×6 dieet wordt het wel mogelijk om gewicht te verliezen, wat ook weer een positief effect heeft op de gewrichten, omdat deze het letterlijk minder zwaar te verduren krijgen.

PCOS
Vrouwen met PCOS (Polycysteus Ovariumsyndroom) hebben vaak ook te maken met insulineresistentie. Hierdoor kunnen de symptomen van PCOS, zoals een onregelmatige menstruatie, haargroei waar je het niet wilt, vruchtbaarheidsproblemen en acne verergeren. Door middel van het 6×6 dieet kan de insulineresistentie verminderen of zelfs omgekeerd worden, en is het makkelijker om weer op een gezonder gewicht te komen waardoor de hormonale balans kan herstellen. Dit zorgt voor een vermindering van de symptomen van PCOS.

Slaapapneu en een gebrek aan energie

Slaapapneu en overgewicht zijn in veel gevallen nauw met elkaar verbonden. Bij overgewicht kan vetweefsel in het gebied rond de nek en keel ervoor zorgen dat de spieren en het weefsel in de keel tijdens het slapen verslapt. Hierdoor wordt de luchtweg vernauwd of zelfs geblokkeerd waardoor de ademhaling stokt, wat weer tot een verstoorde slaap en een energiegebrek kan leiden. Door dit gebrek aan energie schiet bewegen er vervolgens vaak bij in en is er een vergrote behoefte aan slechte voeding. Een vicieuze cirkel dus.
Mensen met een te grote buikomvang en slaapapneu hebben vaak ook last van insulineresistentie. Met behulp van het 6×6 dieet is deze resistentie te verminderen of op te heffen, waardoor afvallen ineens wel een optie is. Uiteraard heeft het verminderen van overgewicht, een gezond dieet en het verhogen van de energieniveaus een positief effect op slaapapneu.

Reset je stofwisseling met het 6×6 dieet

Wanneer er sprake is van insulineresistentie blijkt vaak dat gewone diëten waarbij de inname van calorieën beperkt wordt, niet voldoende werken.  Je valt niet af, omdat de insulineresistentie niet wordt aangepakt. Het wetenschappelijk bewezen 6×6 dieet is juist bedoeld om je stofwisseling een reset te geven. Het is een specifiek koolhydraatarm dieet, waarbij je 6x per dag 6 gram koolhydraten gebruikt, vandaar de naam 6×6 dieet.
Door 6 keer per dag 6 gram koolhydraten te eten, neemt de aanmaak van insuline af, totdat er praktisch geen insuline meer aangemaakt wordt. Op die manier wordt je lichaam weer gevoelig voor insuline en ben je niet meer insulineresistent. Na het resetten van je stofwisseling lukt het dan ineens wel om af te vallen en merk je dat gezondheidsklachten verminderen.

Het 6×6 dieet is goed vol te houden

6 gram koolhydraten klinkt misschien als een onmogelijke opgave. Maar in de praktijk blijkt dat het dieet goed vol te houden is, omdat het 6×6 dieet een eiwitrijk dieet is. Dit zorgt ervoor dat je, ondanks het beperkte aantal koolhydraten, toch een verzadigd gevoel hebt. Bovendien verhoog je na de eerste van drie fases van dit dieet de inname van je koolhydraten weer. Daarnaast hoef je bij het 6×6 dieet echt niet alles wat je lekker vindt te laten staan.
Volvette kaas, volle zuivel, boter en de vettere vleessoorten mogen namelijk gewoon. En vergeet strakke eetschema’s of recepten met ingrediënten waar je nog nooit van gehoord hebt. Boodschappen doen voor je 6×6 maaltijden doe je gewoon bij je vertrouwde supermarkt, zonder ingewikkelde boodschappenlijst. Lekker en gezond eten, zodat het 6×6 dieet al snel geen dieet meer is, maar een nieuwe leefstijl die ervoor zorgt dat jij je weer gezond en fit gaat voelen.

Het 6×6 dieet kun je helemaal zelfstandig uitvoeren door gebruik te maken van het boek 6×6 dieet, in 3 fases naar een gezonde leefstijl. Maar wanneer je dit dieet wilt inzetten specifiek om aandoeningen die gerelateerd zijn aan insulineresistentie aan te pakken, dan is het raadzaam om het dieet onder begeleiding van een arts of diëtist te volgen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met de diëtisten van Dieetzorg Friesland en auteurs van het boek 6×6 dieet, in 3 fases naar een gezonde leefstijl