Diabetes omkeren? Dat kan met het 6×6 dieet!

Meer dan een miljoen Nederlanders hebben diabetes type 2 en nog eens een miljoen zitten in een voorfase van diabetes en zitten hierdoor niet lekker in hun vel. Gelukkig ontdekken steeds meer mensen dat het mogelijk is om diabetes om te keren, door een wijziging in hun leefstijl.

Diabetes kan een behoorlijke impact hebben op je leven, zeker als je hiervoor veel medicijnen slikt of insuline spuit. Geen ijsje tijdens een zomerse fietstocht, geen stuk appeltaart met slagroom op het terras, en een hele lijst aan fysieke klachten die je eraan herinneren dat je iets mankeert. Meer dan een miljoen Nederlanders hebben diabetes type 2 en nog eens een miljoen zitten in een voorfase van diabetes en zitten hierdoor niet lekker in hun vel.
Gelukkig ontdekken steeds meer mensen dat het mogelijk is om diabetes om te keren, door een wijziging in hun leefstijl. Wil je dat op een laagdrempelige, voordelige en vooral aangename wijze doen? Dan is het wetenschappelijk bewezen 6×6 dieet een goede manier.

Wat is diabetes type 2?

Diabetes type 2 is een chronische ziekte waarbij er te veel glucose in het bloed zit, omdat het lichaam de bloedsuikerspiegel niet meer in evenwicht kan houden. Omdat glucose een vorm van suiker is, was diabetes vroeger beter bekend als suikerziekte. Andere namen zijn ouderdomssuiker of overgewichtsdiabetes. Diabetes wordt vaak behandeld met medicatie. Deze medicijnen, die je voor de rest van je leven moet slikken, helpen de bloedsuikerspiegel op peil te houden en kunnen klachten verminderen. Gezonder eten, meer bewegen en afvallen zorgen ervoor dat de bloedsuiker lager wordt en stabieler blijft.

Kun je diabetes omkeren?

Gelukkig ontdekken steeds meer mensen dat het inderdaad mogelijk is om diabetes type 2 om te keren, door een wijziging in hun leefstijl. Afvallen is het belangrijkste en vaak lukt dat niet met een gewoon afslankdieet. Een dieet met heel weinig koolhydraten blijkt veel effectiever te zijn. Een goed voorbeeld hiervan is het wetenschappelijk bewezen 6×6 dieet. Met het 6×6 dieet geneest diabetes type 2 niet, maar zorg je ervoor dat je minder medicatie nodig hebt, dat je afvalt en je klachten afnemen zonder daarbij in te leveren op je eetplezier.

Wat is het 6×6 dieet?

Het 6×6 dieet is een specifiek koolhydraatarm dieet, waarbij je 6x per dag 6 gram koolhydraten gebruikt, vandaar de naam 6×6 dieet. Je denkt nu misschien, ‘6 gram? Dat is onmogelijk!’. Maar omdat het 6×6 dieet een eiwitrijk dieet is, heb je ondanks dit beperkte aantal koolhydraten toch het gevoel dat je genoeg mag eten. Bovendien wordt het aantal koolhydraten in een latere fase ook weer wat verhoogd. Het woord dieet suggereert misschien dat het hier om het zoveelste ‘diabetes-dieet’ gaat. Maar niets is minder waar! Het 6×6 dieet start wel als dieet, maar werkt in 3 fases toe naar een nieuwe leefstijl. In de eerste fase verlaag je de inname van je koolhydraten zodat de alvleesklier tot rust komt en je insulinespiegel daalt. Je krijgt praktische en haalbare handvatten om jezelf goede gewoontes aan te leren en in de laatste fase ontdek je hoe je deze nieuwe gewoontes ‘gewoon’ maakt. Wat begint als een dieet, eindigt als een compleet nieuwe leefstijl én je voelt je een heel ander mens.

Verlaag je bloedsuiker door anders te eten

De bloedsuikers worden in het algemeen lager als je afvalt. Maar mensen met diabetes type 2 of prediabetes hebben vaak al van alles geprobeerd om af te vallen en de bloedsuikers te verlagen. Niet gek dus, dat je sceptisch bent wanneer je over ‘weer een nieuwe manier om af te vallen’ leest. Want waarom werkt het 6×6 dieet wel?
Dat zit ‘m in een aantal factoren. Zo start het 6×6 dieet wel als een dieet, maar is het niet te vergelijken met andere diëten waarbij je maaltijden moet vervangen door dure shakes of alleen nog maar ‘saaie en aparte’ dieetmaaltijden mag eten. Bij het 6×6 dieet ziet jouw boodschappenlijstje er grotendeels hetzelfde uit, omdat je je niet aan strenge schema’s hoeft te houden en je geen gekke exotische recepten hoeft uit te vogelen. Het 6×6 dieet sluit daarbij de voedingsmiddelen die bij veel andere diëten uit den boze zijn, zoals volvette kaas, volle zuivel, boter en vettere vleessoorten, niet uit. Je schuift gewoon gezellig aan en eet samen met je gezin van dezelfde maaltijd. Alleen laat jij de aardappelen of de pasta achterwege. Volgers van het 6×6 dieet geven aan dat het hierdoor makkelijker vol te houden is én dat ze gewoon smakelijk eten.

Kan iedereen diabetes type 2 omkeren met het 6×6 dieet?

Of jij diabetes type 2 kunt omkeren met behulp van het 6×6 dieet hangt af van een aantal zaken.
Ben je gemotiveerd om blijvend je gedrag aan te passen? Heb je de 3 fases van het 6×6 dieet doorlopen en een nieuwe leefstijl ontwikkeld? Is je gewicht of buikomvang afgenomen? Ben je voldoende in beweging? Heb je korter dan 6 jaar diabetes?

Hoe meer vragen je met JA kunt beantwoorden hoe groter de kans is dat je diabetes type 2 kunt omkeren met het 6×6 dieet. Het zal niet bij iedereen lukken, soms blijft ondersteuning met medicatie nodig, maar dan wel in lagere doseringen dan eerst..

Hoe kan ik met het 6×6 dieet starten?

Het 6×6 dieet kun je helemaal zelfstandig volgen door gebruik te maken van het boek 6×6 dieet, in 3 fases naar een gezonde leefstijl. Maar wanneer je medicijnen voor de diabetes gebruikt of insuline spuit, of meer ondersteuning bij het dieet wilt, dan is het raadzaam om een diëtist in te schakelen.

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met de diëtisten van Dieetzorg Friesland en auteurs van het boek 6×6 dieet, in 3 fases naar een gezonde leefstijl