Wat helpt tegen een kater?

Vrijwel iedereen kent het moment wel dat je ’s ochtends met moeite je ogen opendoet na een iets te gezellige avond waarbij je net iets te diep in het glaasje hebt gekeken. Een bonkend hoofd, een zwaar gevoel en een beetje (of behoorlijk) misselijk, kortom: een kater. Vooral wanneer je de dertig gepasseerd bent kan een kater je dag (of zelfs dagen!) flink verpesten. En hoewel je een kater niet kunt laten verdwijnen en hem het beste kunt vermijden door gewoon niet te veel drinken, zijn er toch een aantal dingen die jij kunt doen om je dag nog een beetje dragelijk te maken en die kater enigszins te bestrijden.

Hydrateer, hydrateer, hydrateer

Als je weet wat de oorzaak van een probleem is, is het makkelijker op te lossen. Een van de belangrijkste oorzaken van een kater is uitdroging. Alcohol heeft namelijk een diuretisch effect, wat betekent dat het je lichaam uitdroogt. Om die uitdroging tegen te gaan is het belangrijk dat je het vochtgehalte weer omhoog brengt. En dat doe je door te drinken. Non alcoholisch wel te verstaan. Dus sla die glazen water maar achterover! Een sportdrankje is overigens ook niet verkeerd, want daarmee kun je de elektrolytenbalans weer herstellen en je lichaam hydrateren.

Foooooood

De lekkerste broodjes shoarma of falafel eet je na een avondje stappen. Totaal uitgehongerd kun je zo’n broodje dan verslinden. Niet zo gek, want van een avond doorhalen raak je nogal wat  essentiële voedingsstoffen kwijt, vooral vitamines en mineralen. Hoe lekker zo’n vette hap dan ook mag zijn. Het is op katerdag niet de allerbeste keuze. Ga liever voor voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan elektrolyten, zoals bananen, avocado’s of groene bladgroenten. Draait jouw maag alleen bij het idee van eten al om? Het eten van licht verteerbare dingen, zoals crackers of toast, kan ook helpen om je maag tot rust te brengen.

Burp

Een van de veelvoorkomende symptomen van een stevige kater is misselijkheid. Je maag krijgt met grote sloten alcohol ook behoorlijk wat te verduren. Maar gelukkig zijn er ook dingen die je kunt eten of drinken die juist wel goed zijn voor je buik. Gember staat bekend om zijn kalmerende effect op de maag. Het kan misselijkheid en braakneigingen verminderen. Een lekker kopje gemberthee kan dan ook goed helpen om die protesterende maag weer een beetje tot rust te brengen.

Rustig aan

Als je wakker wordt met een kater kan het nogal een opgave zijn om uit bed te komen en iets te ondernemen. Als je niks op het programma hebt staan, kun je er dan ook voor kiezen om gewoon nog een keertje lekker om te draaien en de wereld nog wat langer te laten voor wat hij is. Een kater kan je lichaam behoorlijk uitputten, dus geef het de rust die het nodig heeft. Neem de tijd om te ontspannen, rustig te ademen en voldoende te slapen. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen, dus geef het die tijd ook maar als je in de gelegenheid bent. Ga je er uiteindelijk toch uit, hou het dan bij rustige activiteiten zoals een boekje lezen, filmpje of serie kijken of gewoon ontspannen op de bank hangen. Sla de sportschool liever maar even over vandaag.

Vers bakkie

Als je een kater hebt dan is het verlangen naar een verfrissend bakje koffie nog groter dan op andere dagen. Veel mensen gieten er dan ook graag een sloot koffie in om maar weer een beetje op te kalefateren. Helaas, dit werkt meestal juist averechts. Want hoewel je er misschien wel wat scherper van wordt (of juist opgefokt) kan de cafeïne in de koffie je juist nog verder uitdrogen. Tuurlijk, een lekker vers bakkie kan heus wel, maar hou het daar dan bij en zet er een glas water naast.

Vitaminebommetjes

Na een avondje stevig drinken kan je lichaam wel een goede oppepper gebruiken. Vitamine C is een krachtige antioxidant die kan helpen bij het neutraliseren van de schadelijke effecten van alcohol op je lichaam. Nou heb je natuurlijk elke dag voldoende vitamines nodig, maar op katerdag kun je je een stuk beter gaan voelen door een voedzaam vitaminebommetje voor jezelf te maken. Kies dan voor citrusvruchten, bessen en paprika’s om je vitamine C-gehalte aan te vullen. Dit kan bijdragen aan het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van herstel, en je voelt je gewoon ook al een stuk beter omdat je iets gezonds binnen krijgt. Een soort placebo effect, handig!

Frisse neus

Hoewel het verleidelijk kan zijn om de hele dag in bed te blijven liggen en voldoende rust ook belangrijk is, kan lichte lichaamsbeweging en wat frisse lucht wonderen doen voor je herstel. Maak een rustige wandeling buiten om je bloedsomloop te stimuleren en endorfines vrij te geven. Dit kan je energieniveau verhogen en je algemene welzijn verbeteren. Ook zorgt buiten zijn in de natuur er vrijwel automatisch voor dat je lichaam in de ontspanning komt, waardoor je je beter gaat voelen.