Patty Brard, Annet Malherbe, Jack Wouterse. Bekende Nederlanders die vanwege overgewicht een maagverkleining ondergingen. Een operatieve ingreep na jarenlang diëten, zonder resultaat.
Er zijn enorm veel mensen met overgewicht in Nederland, en dat aantal neemt nog altijd toe. Was dat in 1990 een op de drie volwassenen, inmiddels gaat het om de helft van alle Nederlanders. In het geval van obesitas, ernstig overgewicht, is dat aantal eveneens gestegen. Ook zijn er steeds meer mensen met morbide obesitas. 13,9 procent van de Nederlanders kampt met een extreme vorm van overgewicht.
BMI
De mate van overgewicht wordt afgelezen op een BMI schaal. Dat is de verhouding tussen je lengte en je gewicht. De BMI geeft een schatting en je kunt op internet gemakkelijk vinden hoe je dat zelf kunt berekenen. Bij een BMI tussen de 25 en 30 is er sprake van overgewicht. Van obesitas spreken we bij een BMI boven de 30 en boven de 40 heet morbide obesitas.
Veel mensen proberen alle mogelijke diëten om af te vallen,maar in veel gevallen leidt dat niet tot een blijvend resultaat. Een maagverkleining kan een oplossing zijn. Presentatrice Patty Brard (62) is momenteel veel in het nieuws vanwege het ondergaan van zo’n maagverkleining, een gastric bypass zoals dat heet. De maag wordt verkleind en het spijsverteringskanaal wordt omgelegd.
Dat leidt tot afvallen, maar ook tot een langer leven
Je zit vervolgens sneller vol en gaat minder eten. Dat leidt tot afvallen, maar ook tot een langer leven. Niet alleen zal Brard nu kilo’s verliezen, maar daarmee ook minder kans lopen op onder andere diabetes en hoge bloeddruk.
Actrice Annet Malherbe (Zuidas), Hanneke Groenteman (Sterren op het doek) en acteur Jack Wouterse (Baantjer, Dokter Tinus, Walden) ondergingen een maagverkleining. Wouterse zo’n drie jaar geleden. “Ik had al dertig jaar geprobeerd af te vallen en dat lukt je niet dus er is wel wat aan de hand,” vertelde hij in een eerder interview. “Op een gegeven moment was ik zo moe, zo kapot, te zwaar zijn sloopt je zo.” Hij viel vele kilo’s af en kan weer vijf kilometer met zijn hond lopen.
Gezond gewicht
Met overgewicht kom je echter nog niet zonder meer voor een maagverkleining in aanmerking. Eerst zul je op alle mogelijke manieren zelf moeten proberen af te vallen. Dat is niet voor niets, want wie op een goede manier afvalt en op gewicht weet te blijven, heeft zich daarmee een gedragsverandering aangemeten met een gezonde uitkomst. Maar bij niet iedereen lukt dat. Eigenlijk leidt diëten maar bij heel weinig mensen tot een definitief gezond gewicht.
Wie na vele dieetpogingen dan nog een BMI van hoger dan 40 heeft, en verder gezond is, komt in aanmerking voor een maagverkleining. Ook als je minder overgewicht hebt, maar nog altijd te zwaar bent en er sprake is van suikerziekte, verhoogde bloeddruk, te hoog cholesterol of andere levensbedreigende ziektes, kom je in aanmerking.
Maagballon
Zo’n maagverkleining is niet een standaard procedure. Dat wat Brard heeft ondergaan is een gastric bypass waarbij de maag wordt omgeleid. Een mason-gastroplastie, is een verticale verkleining van de maag. Een sleeve-gastrectomie is een verticale maagverkleining waarbij een deel van de maag verwijderd wordt. En dan is er nog het maagbandje, een siliconenbandje dat de maag verkleint. Een maagballon wordt ook wel eens genoemd. Dat is een ballon die met vloeistof wordt gevuld en ruimte inneemt in de maag, met een zelfde resultaat als een verkleining. De ballon wordt na een half jaar weggenomen. Het risico daarbij is dat de persoon in kwestie weer meer gaat eten en het dus geen blijvend resultaat oplevert.
Opvallend is dat vier op de vijf patiënten vrouw is
Een maagverkleining is een definitievere aanpak, die een verwijzing van de huisarts vraagt naar een obesitaskliniek of poli in het ziekenhuis. Je moet na een maagverkleining leren kleinere porties te eten en vooral gezonder eten en meer bewegen. “We merken heel duidelijk dat het hele gezin ervan profiteert als een van de leden een maagverkleining heeft ondergaan. Ze gaan allemaal bewuster eten,” vertelt chirurg Marloes Emous van het Centrum Obesitas Noord Nederland in de Leeuwarder Courant. Het Medisch Centrum Leeuwarden, waar de operaties van het Obesitas centrum plaats vinden verwacht dit jaar 850 mensen van een maagverkleining te voorzien. Honderdvijftig meer dan voorgaande jaren en het aantal neemt nog steeds toe.
Opvallend is dat vier op de vijf patiënten vrouw is. En dat mensen soms wel de helft van hun gewicht kunnen kwijt raken, en daarmee veel zelfvertrouwen en een heel ander leven terug krijgen. Volgens de eerdergenoemde chirurg krijgen mensen na een operatie niet alleen hun leven terug, maar verkleint de operatie de kans op allerlei aandoeningen aanzienlijk, van hoge bloeddruk tot aan verschillende kankers. Daarmee is de overlevingswinst wel zes tot acht jaar.
Journalist en schrijver Huib Stam onderging ook een maagverkleining en schreef er een boek over: ‘Tien jaar lichter’.