SarahMagazine: Kiloknaller

Sarah ziet geen heil in een crashdieet. Zelfs niet als het hip ‘detox’ wordt genoemd. De verloren kilo’s boemerangen binnen no time terug. Dat je het even weet. Lees vooral verder...

Sarah is in de overgang. Met gezonde voeding, gerichte sport én humor pakt zij haar overgangsklachten aan. Altijd eerlijk, vaak kwetsbaar, soms hilarisch. Op 50plusinnederland.nl  deelt zij haar verhaal vanaf het begin.

Januari is mijn kiloknallermaand. Niet omdat de kilo’s eraf vliegen, maar juist omdat ze er genadeloos bij komen. Herkenbaar? De feestdagen kom ik altijd redelijk schadevrij door. Ik let op wat ik eet, ik wandel en ren een extra rondje tussen de brunch en de borrel en op 2 januari haal ik opgelucht adem wanneer ik op de weegschaal stap.

Alle remmen los

En dat is op een of andere manier het teken voor alle remmen los. Met als gevolg dat ik nu, vijf weken later, terugkom op mijn voornemen om me dit jaar niet voor te nemen te gaan afvallen. Dik twee kilo zwaarder kan ik er niet langer omheen. De kwabben rukken op, de broekriem gaat aan. Het is vooral een kwestie van mindset, want anders kan ik niet verklaren waarom ik in december wel, maar in januari niet de chips Patatje Joppie en de After Eight kan weerstaan. Het lijkt nog het meest op een verkeerd gecoördineerde voorjaarsschoonmaak: ik ruim de kasten uit en werk effectief de restjes weg.

20% minder

Nu kom je tijdens de overgang sowieso sneller aan dan vroeger. Je verbruikt per dag tot 20% minder calorieën, doordat je minder oestrogeen aanmaakt. Oestrogeen stimuleert onder andere je stofwisseling, waardoor je op onze leeftijd met gewoon-eten-zoals-vroeger binnen de kortste keren de rits van je spijkerbroek niet meer dicht krijgt.

Detox

Maar wat er in vijf weken aankomt, kan er ook in vijf weken af. Niet in vijf dagen, nee. Vroeger viel ik nog wel eens voor een crashdieet, maar daar trap ik niet meer in. Zelfs niet als het hip ‘detox’ wordt genoemd. Je verliest vooral vocht en spieren, je lichaam schiet acuut in de spaarstand en de verloren kilo’s boemerangen binnen no time terug om zich stormvast rond je middel te nestelen; dé plek waar wij onze vetreserves voortaan opslaan.

Wat dan wel?

Meer bewegen en minder eten. Echt, zo simpel is het. Kleinere porties, gezonde koolhydraten die lekker lang vullen, fyto-oestrogenen om je oplopende tekort aan lichaamseigen vrouwelijk hormoon aan te vullen en groente bij elke maaltijd. Dat laatste heb ik ooit ergens gelezen. Het voelt in ieder geval heel gezond wanneer je je geroosterde boterham ’s ochtends niet alleen belegt met halvarine en een hardgekook eitje, maar ook met plakjes komkommer en tomaat.

Hoera havermout

Liever begin ik de dag met een kommetje havermout met sojamelk, vers fruit en wat noten. Havermout is favoriet bij lijners en sporters, omdat het lang een verzadigd gevoel geeft. En het wordt nog beter: elke dag een portie havermout zou volgens onderzoekers van de universiteit van Harvard wel eens de sleutel tot een lang en gezond leven kunnen zijn.

Griekse bal

Maar wist je dat je havermout ook heel goed hartig kunt verwerken? Het is een fantastisch alternatief voor paneermeel in gehaktballen. Mijn favoriete recept komt uit het boek Het Mediterrane Dieet. Griekse ballen voor vier personen:

  • 6 ons rundergehakt
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 fijngehakte ui
  • 3 gehakte teentjes knoflook
  • 1 eetlepel oregano
  • 1 eetlepel munt
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 theelepel gemalen anijszaad
  • 1 eetlepel balsamico
  • 1 ei
  • zout en peper
  • 100 gram havermout

Vorm er kleine gehaktballetjes van en laat ze langzaam garen op wat bakpapier in de oven. Eet er een Griekse salade bij en een gepofte aardappel met tzatziki. Zo lekker. Waarom ben ik hier niet gewoon op 2 januari mee begonnen?

Meer lezen? Kijk voor zinvolle en eerlijke (achtergrond)informatie over de overgang op www.sarahmagazine.nl, de overgang van A tot Z.