SarahMagazine: Dus toch yoga

Omdat het soepel, sterk en relaxed maakt. En omdat je minder last overgangsdingen hebt. Yoga. Jaja... beginnen. Nu.

Sarah is in de overgang. Met gezonde voeding, gerichte sport én humor pakt zij haar overgangsklachten aan. Altijd eerlijk, vaak kwetsbaar, soms hilarisch. Op 50plusinnederland.nl  deelt zij haar verhaal vanaf het begin.

Wie van jullie kan met haar neus haar knieën aanraken, nonchalant in de lotushouding zitten en zonder oempf-geluid uit te stoten een bruggetje achterover maken? Ik ken maar één iemand die dat kan, en dat is mijn yogalerares. 55 jaar, zo lenig als een kat, superslank en als uitsmijter gezegend met een sixpack waar menig krachtsporter jaloers op is.

Lotus

Tot een jaar of tien, vijftien geleden kon ik dat ook nog, zo’n bruggetje achterover. Die lotushouding is me nog nooit gelukt. Ik vind een normale kleermakerszit al ongemakkelijk, laat staan eentje waarbij je je voeten óp je bovenbenen moet leggen in plaats van eronder. Dat is volgens mij bij mij anatomisch gewoon echt onmogelijk.

Stram en stijf

Het enige wat me nog steeds redelijk afgaat is mijn handen plat op de grond leggen met gestrekte benen, maar niet wanneer ik tien kilometer heb hardgelopen. Mijn god, wat word je daar stram en stijf van!

Yoga

Dat is een van de redenen waarom ik twee jaar geleden met yoga ben begonnen. Hoewel al na een paar maanden bleek dat er nog best vooruitgang te boeken was op mijn leeftijd, schiet het er veel te vaak naar mijn zin bij in.

Overgang

Want eigenlijk zou iedere vrouw van rond de 50 aan yoga moeten doen. Het is namelijk de ideale sport voor vrouwen in de overgang. Het is bewegen 2.0: wel de lusten, niet de lasten.

Stress

Het maakt je soepel, sterk en relaxed en het schijnt zelfs dat het je kan helpen overgangsklachten als opvliegers beter te handelen. Stress kan namelijk opvliegers veroorzaken, en wie goed kan ontspannen heeft minder last van stress.

Kraanvogel

Tegelijkertijd is de kans op blessures – in tegenstelling tot bij hardlopen bijvoorbeeld, en dat weet ik helaas uit eigen ervaring – minimaal. Mits je luistert naar je lichaam en het rustig opbouwt natuurlijk. Wie het stramme menopauzale lijf in les 1 meteen in de Kameel of de Kraanvogel dwingt, komt daar minimaal een week niet meer uit.

Sterke botten

Een ander groot voordeel van yoga is dat het je botten sterk houdt. Want je denkt bij osteoporose misschien – net als ik eerst – aan broze oude dametjes met een lila permanentje die voetje voor voetje achter de rollator schuifelen, maar niets is minder waar.

Lege eierdoos

Vanaf je dertigste neemt de dichtheid van je botten al af. En onder invloed van de overgang is er helemaal geen houden meer aan. Oestrogeen remt namelijk de afbraak van botweefsel. Dus lege eierdoos = botten broos!

Bewegen

Gelukkig kun je zelf veel doen om broze botten te voorkomen en zelfs het tij te keren. Niet roken, weinig alcohol en extra vitamine D, maar vooral veel bewegen zorgen dat je botaanmaak wordt gestimuleerd.

Veilige sport

En dat hoeft dus niet perse een cardiosport als hardlopen, sh’bam of wielrennen te zijn. Elke vorm van beweging is goed voor je botten. Yoga is daarbij een veilige sport voor vrouwen die al last hebben van botontkalking en voor wie hardlopen geen optie (meer) is. En er is geen enkele reden om er niet na je 50ste mee te beginnen.

Sixpack

Om echt volop van alle voordelen van yoga te profiteren zou je het eigenlijk drie keer per week moeten doen. En dan krijg je er als bonus uiteindelijk ook nog die sexy sixpack bij.

Meer lezen? Kijk voor zinvolle en eerlijke (achtergrond)informatie over de overgang op www.sarahmagazine.nl, de overgang van A tot Z.