De waarheid moet maar eens boven tafel als het gaat over alles wat tussen roken en niet-roken zit, zoals bijvoorbeeld de IQOS als vervanger van de gewone sigaret. Het venijn zit ‘m in het verhitten of verbranden van tabak. Dat leggen we even uit.
Tot nu toe waren er geen beperkingen voor producten die tabak verhitten in plaats van verbranden, zoals de IQOS, omdat die niet onder de Tabaks- en Rookwarenwet vallen. Maar daar komt verandering in nu staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS met nieuwe wetgeving komt. Er komen onder andere verpakkingseisen, een leeftijdsgrens en een reclameverbod.
I Quit Ordinary Smoking
Philip Morris introduceerde de IQOS (dat I Quit Ordinary Smoking betekent) met als doel de gewone sigaret te vervangen door gezonde alternatieven. Bij een normale sigaret verbrandt de tabak bij zo’n 900 graden, bij de IQOS wordt tabak maar verhit tot 300 graden. Daardoor zou er 90% minder aan schadelijke stoffen vrijkomen. Maar volgens Blokhuis, die recent de oorlog aan roken verklaarde, wordt ten onrechte gesuggereerd dat de alternatieven voor een gewone sigaret een prima en verstandige keuze zijn. Gebruikers krijgen volgens het RIVM ook bij deze producten kankerverwekkende en andere schadelijke stoffen binnen. En dan is daar nog het verslavingselement dat ook hier geldt. Hij vindt het dan ook tijd voor wettelijke maatregelen. “Alleen niet roken is een verstandige keuze,” aldus de staatssecretaris. Verhitte tabak is trouwens iets anders dan de e-sigaret, waarbij een vloeistof met smaakstoffen en eventueel nicotine wordt verdampt.
Rookvrije generatie
Na de zomer wordt de uitkomst verwacht van alle gesprekken die nu lopen. Blokhuis werkt aan een pakket van wetten, maatregelen en samenwerkingsafspraken. Het huidige kabinet is erop gericht om van de komende generatie de eerste rookvrije te maken. Daarvoor is het belangrijk ook de volwassenen, die het voorbeeld geven, van het roken af te krijgen. Overigens stoppen steeds meer mensen met roken. Vorig jaar waren dat er in Nederland 110.000, een record.
Meer lezen?