Het FODMAP-beperkte dieet is hot and happening!

Misschien heb je er weleens van gehoord: Het FODMAP-beperkte dieet is hot and happening! Dit dieet is voor mensen met darmklachten zoals buikpijn, winderigheid, diarree, opblazen gevoel en obstipatie. Ook wel het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) genoemd. Heel erg vervelend! Uit onderzoeken blijkt dat bij ongeveer 75% van de PDS-patiënten de klachten verminderen door dit FODMAP-beperkte dieet. Wauw! Dat is aanzienlijk! Hoe werkt dit dieet dan en wat kun je verwachten? We zetten het voor je op een rijtje:

Wat zijn FODMaPs?
Dit zijn kleine deeltjes (van koolhydraten) die slecht of niet worden opgenomen in onze darmen. In de dikke darm bevinden zich veel bacteriën en deze fermenteren de FODMaPs snel en in grote hoeveelheden. Ze worden als het ware opgegeten door de bacteriën. Hierbij komt gas vrij waardoor symptomen zoals een opgeblazen gevoel en winderigheid ontstaan. Symptomen zoals diarree of een verstoorde stoelgang ontstaan doordat er meer vocht wordt aangetrokken door de FODMaPs.

Welke FODMAP geeft welke klacht?
Niet iedereen is even gevoelig voor de FODMaPs en vaak veroorzaken ze ook niet allemaal jouw klachten. Meestal geven kleine hoeveelheden FODMaPs geen klachten, daarom is dit ook een beperkt dieet en is het geen ramp als je een klein beetje binnenkrijgt. Hoe goed we sommige FODMaPs kunnen verteren en absorberen verschilt van mens tot mens. Sommige mensen maken bijvoorbeeld niet voldoende lactase aan, het enzym om lactose af te breken en krijgen daardoor darmklachten. Koolhydraten die gemakkelijk verteerd kunnen worden, zoals sacharose (tafelsuiker) of glucose geven geen klachten.

Waar zitten de FODMaPs in?
FODMaPs zitten in heel veel levensmiddelen die dagelijks worden gegeten. Bijvoorbeeld in fruit, groente, zuivelproducten, brood en tarweproducten. Maar ook veel gebruikte smaakmakers in onze voeding zijn FODMAP-rijk. Bijvoorbeeld ui, prei, knoflook en allerlei sauzen en kruidenmixen. Omdat ui een van de belangrijkste veroorzakers van darmklachten is, is het verstandig heel goed het etiket van verpakte producten zoals bouillon, jus, soepen, sauzen, marinades, chips en andere hartige tussendoortjes zoals rijstwafels te letten. Ui is geen allergeen, dus hoeft het niet genoemd te worden op de lijst ingrediënten wanneer het een bestanddeel van andere ingrediënten is. Dit betekent dat ui ‘verstopt’ kan zitten in ingrediënten zoals kipkruiden, groentekruiden, groentepoeder en gedroogde groenten. Daarom is het lezen van de etiketten van voedingsmiddelen erg belangrijk!

Hoe werkt het dieet?
Het doel van dit dieet is om de totale hoeveelheid FODMaPs die in de dikke darm komen te verminderen. Een kleine hoeveelheid FODMaPs in de voeding is niet erg omdat dit geen klachten veroorzaakt.

De behandeling bestaat uit een eliminatiefase die minstens 3-6 weken duurt. In deze periode worden alleen voedingsmiddelen genuttigd die weinig FODMaPs bevatten. Als de klachten met het dieet duidelijk verminderen dan volgt de herintroductiefase van minstens 5 weken. In deze fase worden de verschillende FODMaPs stapsgewijs uitgeprobeerd. Op deze manier kom je erachter voor welke FODMaPs je gevoelig bent. Mogelijk kun je de fructanen in tarwe niet verdragen en lactose in melk bijvoorbeeld wel. Zo leg je jezelf niet onnodig beperkingen op in de voeding en kun je weer meer afwisseling in uw eetpatroon aanbrengen.
De producten die rijk zijn aan FODMaPs maar waar je niet gevoelig voor bent kun je na de herintroductiefase weer gaan eten, waardoor het dieet weer makkelijker wordt. Tijdens het volgen van dit dieet houdt je steeds bij of- en hoe erg je klachten zijn.

Onze ervaring is dat veel mensen ertegenop zien om dit dieet te volgen, het kost veel tijd en moeite in het begin en het doen van je inkopen kan lastig zijn. Het is ook een ingewikkeld en gedetailleerd dieet, maar de moeite loont echt! Aan de hand van een werkboek, recepten en uitgebreide lijsten met voedingsmiddelen die je wél mag ondersteunen wij je graag bij dit dieet.

Wil je graag hulp bij het volgen van het FODMAP-beperkte dieet maak dan een afspraak via onze website www.dietistbalanza.nl en wij helpen je het op een zo’n makkelijk mogelijke manier toe te passen zodat jij weer klachtenvrij door het leven kan gaan.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top