Af en toe een telefonisch praatje lijkt onbeduidend, maar je wordt er zowel sociaal als lichamelijk gezonder van. Het is daarmee een medicijn tegen eenzaamheid.
In Nederland zijn ruim een half miljoen mensen eenzaam. En daarmee ongezonder, zo blijkt uit onderzoek. Sociale verbondenheid is een van de waarden die er voor zorgt dat we ons beter voelen, maar nu blijkt zelfs dat medicijnen en medische ingrepen beter aanslaan als mensen geen eenzaamheid ervaren. Reden te meer om te zoeken naar oplossingen tegen eenzaamheid.
Vrijwillig bellen
Een bijzondere manier om mensen meer met elkaar in contact te laten zijn, komt van een directeur van een Amerikaanse gezondheidsorganisatie (CareMore). Hij introduceerde ‘Be in the Circle: Be Connected’, een pilotproject dat ongeveer een jaar geleden van start ging. Het plan: wekelijks duizend patiënten vrijwillig door medewerkers van CareMore laten bellen voor een praatje van tien tot twintig minuten.
Tevreden
Zo’n tweehonderd mensen deden mee en in zeven maanden tijd legden ze contact met zeshonderd eenzame mensen. Dat mondde uit in maar liefst achtduizend gesprekken. Met als resultaat dat deze mensen zich veel beter gingen voelen, en gezonder zijn. Maar ook de vrijwilligers voelden zich er beter door nu ze op deze manier iets voor eenzame mensen konden betekenen. Zij raakten een stuk meer tevreden over hun baan.
Helemaal nieuw voor Nederland is zo’n initiatief niet. Het ouderenfonds heeft de Zilverlijn. Een gratis belservice voor ouderen. Wie zich aanmeldt wordt zo af en toe gebeld door vrijwilligers.