Zorgmijders gaan niet naar ander ziekenhuis vanwege hoge reiskosten

Je eigen ziekenhuis gaat failliet en je kunt de rit naar een ander ziekenhuis niet betalen. Het zal je maar overkomen.

Het zal niemand ontgaan zijn dat de ziekenhuisgroep MC IJsselmeerziekenhuizen met ziekenhuizen in Lelystad, Dronten en Emmeloord failliet is. Dat heeft flinke gevolgen voor patiënten die ineens naar een veel verder gelegen ziekenhuis worden verwezen. Soms kunnen ze de reiskosten niet betalen en stellen onderzoek uit. 

Nu de eerste storm wat geluwd is, is het onderwerp voor veel mensen oud nieuws. Behalve voor de patiënten die aangewezen waren op de betrokken ziekenhuizen. Want wat nu? In het NPO1 radioprogramma Nieuws & Co spraken de huisartsen Lenneke van Montfort en Cindy Netten uit Lelystad hun zorg uit. Dagelijks moeten zij de discussie met patiënten aangaan die eigenlijk naar het ziekenhuis in Almere of Harderwijk moeten, maar dat niet willen of kunnen.

Kosten van het vervoer

De belangrijkste reden voor deze ‘zorgmijders’ om niet naar een ander ziekenhuis te willen, zijn de vervoerskosten. Die worden lang niet altijd vergoed door de zorgverzekeraar en als dat wel gebeurt, is er een eigen bijdrage. Gemeenten kunnen alleen voor de allerarmsten iets betekenen, waardoor een hele groep die ook beperkte financiële middelen heeft, buiten de boot valt. Mevrouw Netten vertelt het schrijnende verhaal van een man uit haar praktijk die naar alle waarschijnlijkheid kanker heeft. Maar doordat hij de vervoerskosten niet kan betalen, laat hij zich niet onderzoeken in Almere of Harderwijk. Haar collega had een patiënt met diabetes op haar spreekuur, die moest worden opgenomen voor een ontsteking. Ook hij vond de reis naar het ziekenhuis te duur. Van Montfort moet nu wachten tot de man ziek genoeg is om voor vervoer met de ambulance in aanmerking te komen.

Druk op huisartsen

De vervoerskosten zijn overigens niet het enige probleem. Veel patiënten zijn erg gehecht aan de artsen waar ze soms al jaren bij in behandeling zijn. Daarnaast kan opname in een verder weg gelegen ziekenhuis voor bijvoorbeeld de partner een probleem zijn, die door de afstand niet op bezoek kan komen. De Flevolandse Patiëntenfederatie deelde al eerder de zorgen van de huisartsen. De druk op de huisartsen wordt steeds groter, zij voeren dagelijks de discussie over wel of niet naar een ander onbekend ziekenhuis. Van Montfort en Netten hopen dan ook dat de poliklinieken in Lelystad snel weer open zullen gaan en dat er weer mogelijkheden komen voor kortdurende opname.