Zomerroosters niet gevuld, waar haalt de zorg personeel vandaan?

Het vinden van personeel is voor zorgorganisaties een groot probleem. Hoe komen ze deze zomer door?

Zorgorganisaties hebben al een personeelstekort, maar deze zomer is dat tekort echt nijpend. De roosters komen niet vol en er moeten andere krachten ingezet worden om een volledige bezetting te creëren. Zelfs kantoorpersoneel moet er aan geloven. 

Dat concludeert de NOS nadat ze 63 zorgorganisaties onder de loep nam. Eén op de drie wijkzorgorganisaties kampt met problemen om het zomerrooster gevuld te krijgen met de juiste krachten. 

Nauwelijks gekwalificeerd personeel te vinden

In maart van dit jaar werd er al alarm geslagen over het grote personeelstekort in de zorg. Zo’n ruime 120.000 vacatures, meldde het UWV in maart. Toen was er al nauwelijks gekwalificeerd personeel te vinden. In ziekenhuizen, thuiszorg, verpleeghuizen en ggz had tachtig procent van de organisaties moeite personeel te vinden. In die situatie lijkt deze zomer weinig verandering te komen. 

Studenten worden benaderd

Vast personeel is al extra uren ingezet en nieuwe cliënten worden niet meer aangenomen. Dit alles uit voorzorg dat er niet voldoende mankracht is om iedere cliënt zorg te verlenen. Voorts worden uitzendbureau’s, geneeskundestudenten en studenten hbo verpleegkunde benaderd om te komen werken. 

Komende vier jaar tekort van 100.000 medewerkers

Bij thuiszorgorganisaties zijn normaal zo’n vijftienhonderd vacatures, Dat zijn er nu al 1630. Ook parttime-werkende krachten zoals wijkverplegers zorgen voor nog meer vacatures en daarmee meer gaten in het rooster. Dit voorjaar werd er nog gesproken dat de zorgsector de komende vier jaar rekening moet houden met een tekort van 100.000 medewerkers, vooral verzorgende en verpleegkundigen op mbo- en hbo niveau. 

Bron: nu.nl