Als je na de vakantie nog vol zit van de witte stokbroodjes en chocoladecroissants, en dat ook op de weegschaal ziet, wordt het tijd voor de gezonde hap. Je weet vast zelf wel wat je dan eten moet, maar die koolhydraten. Hoe zit dat nou?
Veel mensen gooien na de vakantie het roer om. Ze gaan sporten, persen verse sapjes en lopen de hele dag met een waterbidon rond. Ze gaan weer helemaal voor de gezonde levensstijl. Er is veelal één aspect waar veel mensen over blijven struikelen: koolhydraten. Zijn ze nou goed of niet en welke moet je dan nemen? En vooral; word je er dik van?
Ongezonde koolhydraten eten lekker weg
Laten we dan maar meteen met de deur in huis vallen: van koolhydraten op zich word je niet dik. Ga je echter voor de minder goede koolhydraten zoals die in wit brood en producten waar suikers aan zijn toegevoegd, die croissantjes dus, dan zet dat natuurlijk wel aan. Vooral omdat je vaak maar moeilijk kunt stoppen met het eten ervan als je eenmaal aan dit lekkers begonnen bent. Kies daarom voor de juiste koolhydraten. Je krijgt er energie van en het levert je per 100 gram koolhydraat zo’n 400 kilocalorieën op (vergelijk: 100 gram alcohol bevat 700 kilocalorieën en vet maar liefst 900 kilocalorieën).
Koolhydraten zijn een van de drie macronutriënten, een voedingsstof die dient als brandstof. Eiwitten en vetten zijn de andere twee. Aan koolhydraten blijft echter vaak een negatieve klank kleven, maar ze zijn best belangrijk. Je lichaam moet immers wel actief blijven oftewel; je hebt energie nodig. Ze zijn de brandstof en laten de motor draaien.
Koolhydraten zijn de suikers, het zetmeel en de vezels in groenten, fruit, granen en zuivelproducten. Je lichaam gebruikt ze dus om energie op te doen. Ze zorgen er onder andere voor dat onze spieren, immuunsysteem, hartslag, ademhaling, spijsvertering en hersenen goed kunnen functioneren.
Ga je gezonder eten én sporten, dan heb je die koolhydraten gewoon nodig. Die gezonde koolhydraten vind je in granen, noten, fruit, groenten, peulvruchten en zuivel. Niet of nauwelijks in dierlijke voeding zoals vis, vlees, eieren en kaas.
Je hebt koolhydraten nodig als brandstof
Volgens het Voedingscentrum is het belangrijk om veertig procent van je energie uit koolhydraten te halen. Eet daarom voldoende fruit, graanproducten, peulvruchten en groenten. Die bevatten ook nog eens een goede portie vezels, vitaminen en mineralen. Producten met veel koolhydraten zijn onder andere havermout, rijst, pasta, aardappels en brood. Vooral producten met langzame koolhydraten zoals havermout zijn gezond. Het geeft lang een verzadigd gevoel en daarmee geen bloedsuikerpieken, wat snoep bijvoorbeeld wel doet.
Afvallen? Verbrand meer calorieën dan je eet
Als je kilo’s kwijt wilt, wordt vaak gekozen voor een koolhydraatarm dieet. Dat kan werken, maar op de lange termijn blijkt het effect net zo goed te bereiken te zijn met welk dieet dan ook. Kies daarom altijd voor een voedingspatroon dat bij je past. Dan lukt afvallen beter en het gaat er nog altijd om dat je meer calorieën moet verbruiken dan je tot je neemt. Dan val je af. Bovendien is het belangrijk dat je je een nieuwe manier van leven aanmeet.
Als je terugvalt in je oude patroon (waardoor je aankwam in gewicht), heeft een dieet geen zin. Dat werkt alleen maar averechts, en dan val je zomaar ten prooi aan het bekende jojo-effect. Kies daarom voor een eetpatroon én bewegingspatroon dat je lang kunt volhouden. Het is overigens belangrijk om er rekening mee te houden dat het eten van weinig koolhydraten kan leiden tot een tekort aan B-vitamines, mineralen en vezels. Een tekort aan ‘gezonde’ koolhydraten kan ook een negatief effect hebben op de stofwisseling en spijsvertering.
Eet gezonde koolhydraten
Kortom; van koolhydraten op zich word je niet dik. Je komt pas aan als je meer energie (kcal) binnenkrijgt dan je eigenlijk nodig hebt. Koolhydraten zijn bovendien enorm belangrijk voor onze energievoorziening. Als je de juiste koolhydraten eet (volkoren producten, groente en fruit) in de juiste hoeveelheid, dan word je er niet dik van.