Beer met zakdoek en thermometer

Weet jij het verschil tussen griep en zware verkoudheid?

Heb je griep of ben je zwaar verkouden? Dat verschil is belangrijk te weten, want griep kan gepaard gaan met complicaties en het is goed je daar bewust van te zijn. 

De oproep voor de griepprik is bij een deel van de Nederlanders weer op de mat gevallen. Dat is niet voor niets, want het griepseizoen staat voor de deur. Na de zomervakantie, als de scholen weer beginnen, het weer langzaam omslaat en iedereen meer binnen zit en dichter op elkaar, wordt de kans op infecties groter.

Het aantal mensen dat met hoofdpijn, koorts en gesnotter in bed ligt, zal de komende weken dan ook toenemen. Vorig jaar duurde die periode 18 weken, twee keer zo lang als gebruikelijk. Vanaf 1 oktober rapporteren huisartsenpraktijken door het hele land hoeveel mensen zich melden met griepverschijnselen.

Verkoudheid of griep?

We roepen al snel dat we een griepje onder de leden hebben als we wat hoesten en proesten en niet fit zijn. Toch gaat het dan in de meeste gevallen om een verkoudheidsvirus zoals het rhinovirus, het coronavirus of het RS-virus en niet om de griep. Je kunt je door een flinke verkoudheid ook heel beroerd voelen. Hoe weet je dan wanneer je echt de griep, of influenza, hebt?

In de ochtend nog fris en fruitig, in de middag ziek in bed

Aan de buitenkant is dat moeilijk te zien. Beide virussen verschillen echter van elkaar door de manier waarop ze toeslaan. Als je met de griep besmet bent, word je plotseling (binnen een paar uur) erg ziek. Het kan heel goed zijn dat je in de ochtend nog fris en fruitig op je werk zit en ’s middags ineens erg ziek in bed ligt. Symptomen zijn hoge koorts (39 graden of hoger), koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn in het hele lichaam, moeheid, keelpijn en hoesten. Verkoudheid bouwt zich meer op. Je begint wat te snotteren, je keel doet zeer, je hebt misschien lichte verhoging en voelt je steeds lamlendiger. Door de opstapeling van verschijnselen kun je je uiteindelijk zo ziek voelen dat je in bed belandt. Ook heel vervelend, maar je hoeft minder bang te zijn voor complicaties.

Complicaties

Normaalgesproken knap je bij een griep na een dag of vijf weer op, al kun je je nog wekenlang slap voelen. Maar complicaties zoals longontsteking, kunnen er bij mensen met een slechte afweer voor zorgen dat griep ernstig kan verlopen en zelfs dodelijk kan zijn. Risicogroepen zijn onder andere ouderen, mensen met hart- en vaatziekten of diabetes en longpatiënten. Zij krijgen dan ook standaard een uitnodiging voor de griepprik.

Bron: AD en Thuisarts

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top