Wat weet jij over de sluipmoordenaar sepsis?

Jaarlijks krijgen ongeveer 15.000 Nederlanders te maken met de dodelijke aandoening sepsis. Toch hebben veel mensen er nog nooit van gehoord. Dat moet anders. Lees hier hoe jij kan helpen om de bekendheid van sepsis te vergroten!

Sepsis is een relatief onbekende, maar toch dodelijke aandoening. Gek eigenlijk dat sepsis zo onbekend is, want jaarlijks krijgen ongeveer 15.000 Nederlanders te maken met deze ziekte. Wat sepsis inhoudt weten de meeste Nederlanders niet goed.

Doordat er weinig bekendheid is, worden symptomen niet op tijd herkend en wordt er te laat medische hulp gezocht. Dit laatste kan een dodelijke afloop betekenen. Sepsis moet namelijk zo snel mogelijk worden behandeld om de kans op overlijden te minimaliseren.

Vijftigplussers hebben een verhoogd risico

Het ministerie onderstreept de noodzaak om meer aandacht voor sepsis te creëren. Middels een nationaal actieplan moet de bekendheid worden vergroot. Maar om een effectief actieplan op te stellen, moet er eerst in kaart worden gebracht wat de Nederlandse bevolking al wel en niet weet over sepsis. Met name is het belangrijk om te begrijpen wat vijftigplussers weten over de ziekte. Deze leeftijdscategorie heeft namelijk een verhoogde kans om sepsis te ontwikkelen.

Korte vragenlijst

Om hier een goed beeld van te krijgen heeft een groep onderzoekers vanuit verschillende ziekenhuizen de handen ineen geslagen en een korte vragenlijst ontwikkeld. Vul nu de enquête hier in en zorg dat jij bijdraagt aan het opstellen van een doelgericht actieplan om de algemene kennis te vergroten en om vroege herkenning te bespoedigen. Help de bekendheid van sepsis te vergroten!