Mensen met een aandoening ervaren steun via Facebook-lotgenoten-groepen. Vooral mensen met psychische problemen worden lid van zo’n online steungroep. Ze delen hun ervaringen, wisselen tips uit en peppen elkaar op met plaatjes, foto’s of positieve quotes.
Klinkt allemaal heel doeltreffend, maar toch zijn er twijfels of het wel zo goed werkt. Het kan volgens experts ook gevaarlijk (kopieer) gedrag uitlokken, met het risico dat Facebook-leden die gevoelig zijn voor suïcide of zelfbeschadiging zichzelf echt wat aandoen, zo wordt vermeldt in een nrc-artikel. Het gaat soms zover dat mensen elkaar aansteken en er een wedstrijdje ontstaat wie het meeste leed treft.
Wie het eerste de ambulance voor de deur heeft
Er bestaat zelfs de term ‘leedconcurrentie’. Voor wie is de aandoening het ergste, wie heeft het meest heftige verhaal. Als er op die manier een soort competitie ontstaat, is dat volgens experts niet gezond. Het kan voor sommige mensen een trigger zijn te kopiëren wat anderen al deden zoals jezelf iets aandoen. Ingrijpen in groepen waar dit gaande is, gebeurt nu niet. Met als gevolg dat het soms zo ver gaat ‘dat de strijd gaat over wie het eerst een ambulance voor de deur kan krijgen,” vertelt een woordvoerder van een patiëntenorganisatie.
Voordeel
Het voordeel van lotgenotencontact online is dat mensen ervaringen kunnen uitwisselen zonder dat ze direct persoonlijk erop veroordeeld worden. Volgens een hoogleraar psychiatrie heeft de behoefte aan contact te maken met het feit dat je een diagnose krijgt of kreeg die je niet meteen begrijpt en kunt integreren in je leven. Je zoekt steun en hulp. Lotgenoten weten hoe het voelt en helpen je verder of peppen je op.
Nadeel
Er is online echter geen toezicht of controle op alle berichtgeving binnen deze zogenoemde praatgroepen of communities. En al nauwelijks op wie er toetreedt. Al snel schrijft iedereen behoorlijk privé en plaatst foto’s. ‘Ook gegevens van artsen worden gedeeld. Al die informatie is dus zichtbaar voor de leden; soms zijn dat er tienduizenden,’ meldt het artikel.
Beschermde omgeving
Volgens psychologen zou het beter zijn als mensen in een beschermde omgeving chatten. ‘Er zijn veel fora en chatrooms met deskundigen of ervaringsdeskundigen die een speciale opleiding hebben gevolgd om mensen te helpen in hun zoektocht naar herstel,” vertelt klinisch GGZ psycholoog Tom van der Schoot in het artikel. Op die manier kunnen lotgenoten elkaar helpen om met de stoornis te leren leven. Lotgenoten weten immers wat je doormaakt.
‘De Nieuwe GGZ’ is een online begeleidingstool, nog als een proef, waarbij mensen online om begeleiding kunnen vragen. Daar vinden ze ook betrouwbare informatie over psychische aandoeningen. Daarnaast kunnen ze elkaar ook in hun eigen omgeving treffen, bijvoorbeeld in het buurthuis.
Bron: NRC