Wat vind jij van die parkeertarieven?

Regelmatig voor controle naar het ziekenhuis. Parkeerkaart trekken en betalen maar. Dat kan flink in de papieren lopen!

Duizenden euro’s kwijt zijn aan parkeerkosten bij een ziekenhuis? Ja, dat komt voor. Als je vanwege een chronische ziekte of vanwege je zieke kind dat langdurig in het ziekenhuis ligt, veelvuldig het ziekenhuis bezoekt, zorgt het tarief van tussen de 3 en 4 euro per uur voor torenhoge bedragen. De politiek komt in actie.

Het is al vervelend genoeg, een bezoek aan een ziekenhuis. Of het nu jezelf betreft of het bezoeken van iemand die er verblijft. De reis er naartoe wordt door de zorgverzekeraar nog wel eens vergoed voor bepaalde patiënten, maar de parkeerkosten vaak niet. En dat kan een flinke deuk in de portemonnee opleveren.

28 euro voor 7 uur parkeren

“Als patiënt vier euro per uur moeten betalen, is belachelijk,” vertelt een bestuurder aan een verslaggever van het televisieprogramma Radar. Als bezoeker wil hij zich er nog wel bij neerleggen. Een andere bezoeker betaalde 28 euro voor 7 uur parkeren bij het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis Oost in Amsterdam.

Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie Nederland is van mening dat het ziekenhuis het parkeren als service aan patiënten moet aanbieden. “Een ziekenhuis moet zijn geld verdienen met zorg leveren en niet met parkeertarieven.” Ze meent dat ziekenhuizen een manier moeten vinden om er voor te zorgen dat winkelend publiek niet op het parkeerterrein terecht kan en patiënten wel, maar tegen een lager tarief of zelfs gratis, vertelt zij in de Radar uitzending. Dat kan door patiënten een gratis uitrijkaart te geven bijvoorbeeld.

Gratis parkeren in Assen

De politiek bemoeit zich inmiddels met deze parkeerkosten. De SP pleit voor verlaging of de parkeerkosten afschaffen. Het scheelt mensen die een hele dag in een ziekenhuis vertoeven voor bijvoorbeeld onderzoek al enkele tientjes. En meestal blijft het niet bij één bezoek. Vooral mensen met een chronische ziekte zijn op deze manier financieel in het nadeel.

Vier euro per uur. Dat is het bedrag dat je moet betalen om bij het Onze Lieve Vrouwe gasthuis in Amsterdam te parkeren. Veel andere ziekenhuizen zitten daar maar net onder en een dagkaart kan je zomaar dertig euro kosten. In Drachten betaal je 0,80 cent voor het eerste uur. “Het kan dus wel,” zo wordt in de Radar-uitzending gezegd. Gratis parkeren kan onder andere in Stadskanaal (Refaja) en Assen (Wilhelmina Ziekenhuis).

Er bestaan maandkaarten

Nine Kooiman van de SP wil de minister aansporen de parkeerkosten te drukken of af te schaffen. Pas dan is er echt sprake van toegankelijke zorg, zo meent zij. Je moet zonder torenhoge kosten te maken, naar het ziekenhuis kunnen. Wat mensen niet weten is dat er bijvoorbeeld ook maandkaarten bestaan voor het parkeren bij het ziekenhuis en soms kun je via de belasting het geld terugvragen. Goede voorlichting over de mogelijkheden is dus eveneens van belang.