Wat je moet weten over Sint Janskruid bij depressiviteit

Sint Janskruid kan helpen bij depressie, maar wie al medicatie moet oppassen. Waar moet je op letten?

Een groot aantal mensen neemt liever natuurlijke kruiden dan (chemische) medicijnen bij klachten ten gevolge van een milde tot matige depressie. Dat is echter niet zonder risico en daarom is het belangrijk te weten waar je op moet letten.

BLOG – Sint Janskruid ofwel Hypericum peforatum, is een meerjarig kruid dat gele bloemen geeft. Het wordt al sinds de Griekse oudheid ingezet om klachten van nervositeit en angst te behandelen. Vandaag de dag kennen we Sint Janskruid als een antidepressivum voor milde tot matige klachten van depressie.

St. Janskruid staat bekend om haar stemmingverbeterende werking.  Inmiddels is het hypericumextract één van de best onderzochte plantenextracten. Middelen met extracten van Sint Janskruid zijn, al dan niet gecombineerd met extracten van andere anti-depressieve kruiden, vrij gemakkelijk verkrijgbaar bij apotheker of drogist.

Zijn alle stoffen goed vertegenwoordigd?

De meeste bereidingen zijn gestandaardiseerd om zo te garanderen dat de inhoudsstoffen in de juiste verhoudingen aanwezig zijn. Een nadeel bij zelfgemaakte bereidingen, waarbij men zelf het kruid heeft geplukt, is dat het niet is na te gaan of in deze oogst al die stoffen goed vertegenwoordigd zijn. Dit is ondermeer afhankelijk van de plaats (naast de snelweg…) waar de bloemen geoogst zijn, de samenstelling van de bodem, de manier en het tijdstip van oogsten. Het is daarom raadzaam om extracten van Sint Janskruid via een drogist of apotheek aan te schaffen.

Er zijn veel klinische studies geweest die de effectiviteit van Sint Janskruid hebben vergeleken met het gebruik van placebo’s en reguliere antidepressiva. Het bleek dat het gebruik van Sint Janskruid, wanneer het werd ingezet bij milde tot matige depressieve klachten, veel betere resultaten gaf dan het gebruik van een placebo, en ongeveer vergelijkbaar was met het effect van bepaalde anti -depressieve medicatie. In het algemeen wordt Sint Janskruid bij milde tot matige klachten ingezet en zal het minder tot niet werkzaam zijn bij endogene depressies* .

Het wordt afgeraden om je bloot te stellen aan zonlicht

Sint Janskruid wordt over het algemeen goed verdragen bij inname als enkelvoudig kruid. De meeste voorkomende bijwerkingen zijn; een droge mond, lichte duizeligheid, en een toenemende overgevoeligheid voor zonlicht. Het wordt afgeraden om bij gebruik van Sint Janskruid jezelf bloot te stellen aan zonlicht of zonnebank. Verder kunnen er maag-darm-irritaties en vermoeidheid optreden. De meeste van deze symptomen zullen verminderen of verdwijnen na een aantal dagen van inname.

Belangrijk om te noemen is dat het kruid een actieve werking op de lever heeft. Sint-Janskruid extracten zorgen er onder andere voor dat een bepaald leverenzym (3A4) sneller gaat werken. De geneesmiddelen die door dit enzym afgebroken worden, worden sneller afgebroken en zijn hierdoor minder effectief. Maar ook een versterkend effect van reguliere medicatie kan plaatsvinden als deze tezamen wordt gebruikt met Sint Janskruid. Daardoor neemt het risico op negatieve interacties toe.

Laat je goed voorlichten

Het extract kan veilig gebruikt worden indien er vooraf een interactiecontrole plaatsvindt. Er wordt dan nagegaan of het middel gelijktijdig gebruikt kan worden met andere geneesmiddelen die de iemand gebruikt. Elke Sint-Janskruid producent dient de gebruiker te informeren over mogelijke interacties. Een goede interactiecontrole wordt verkregen via het geneesmiddelen-bewakingssysteem van de (huis-)arts of apotheek. Laat je in alle gevallen goed voorlichten door je behandelaar, apotheker en/of een gecertificeerde kruidengeneeskundige.

*Endogene depressie; Deze vorm van depressie houdt geen verband met (recente) gebeurtenissen, maar wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een verstoring van de chemische huishouding in het lichaam.

Op de website van Romidah’s Earth Medicine kun je het gehele artikel lezen