Wat ga jij na je vakantie anders doen?

Een vakantie kan ervoor zorgen dat je je dagelijkse leven op een andere manier wilt gaan aanpakken. Soms leidt het er zelfs toe dat je dat drastisch omgooit. Wat ga jij na al die vrije dagen anders doen?

Je kijkt er weken naar uit en dan is het zover: vakantie. Of je nu een actieve of passieve vakantie voor jezelf organiseert doet er niet toe. Dagenlang in een hangmat of hiken door de bergen. Het gaat erom dat je ontspannen en uitgerust raakt.

Laten we dan maar meteen met de deur in huis vallen; dat lukt niet altijd. Zeker de eerste vakantiedagen zijn mensen nog vaak gestrest. Naar schatting blijkt zelfs zo’n drie procent van de mensen de eerste vakantiedagen ziek te worden. Zie dat als een signaal van veel stress en dat betekent dat een week vakantie in dit geval te kort is. Het lichaam moet echt de tijd krijgen om de spanning kwijt te raken, en dat kost tijd.

Als dat lukt betekent een vakantie een boost voor onze gezondheid. Het stressniveau daalt omdat je meer rust neemt, meer in de natuur bent en niet of nauwelijks verplichtingen aangaat. Volgens deskundigen word je ook stukken gelukkiger van positieve ervaringen dan van materiële zaken.

Je kijkt van een afstand naar je dagelijkse leven

Het zijn deze zaken die veel mensen tijdens een vakantie ook op andere gedachten brengen. Door voldoende afstand van het werk te nemen (wat niet altijd iedereen lukt of meteen lukt), krijg je er als het ware een ruimere kijk op. Je ziet hoe je werkt of hoe hard je werkt. Hoe je je dagen doorbrengt als je geen vakantie hebt. Voor de een lijkt dat prima, maar een ander ziet bijvoorbeeld ineens wat hij of zij anders zou willen doen. Door van een afstandje naar je dagelijkse leven te kijken, kun je zomaar ‘zien’ hoe het in elkaar steekt en vooral: wat je zou willen veranderen.

Het is vaak ook het gevoel van vrijheid en zelf keuzes kunnen maken die mensen ertoe brengen dingen anders te willen gaan doen. Volgens psychologen zijn deze twee zaken basisbehoeften. Een gebrek aan deze autonomie zou zelfs verband houden met ziekten en psychische stoornissen.

Dat wil je natuurlijk niet en daarom is die eigenheid heel belangrijk. Vakantie ofwel reizen wakkert het gevoel van avontuur aan en je leert jezelf op een andere manier kennen. Je zit anders in je vel dan in het dagelijkse leven en je hoeft even niet te voldoen aan de verwachtingen van je omgeving.

Het zijn die momenten dat mensen besluiten minder te gaan werken, anders te gaan werken, hun dagen anders in te gaan delen, vaker te gaan sporten, de dag te beginnen met een wandeling, gezonder te gaan eten en ga zo maar door.

Voelen en oefenen wat je zou willen veranderen

Het lijkt op de goede voornemens van 1 januari, met dat verschil dat je dat wat je anders wilt gaan doen vaak in de vakantie al in de praktijk brengt. Je oefent het als het ware even en dat zorgt ervoor dat je echt vóelt wat je zou willen veranderen. Dan heeft een verandering volhouden een grotere kans van slagen. Zodra je bij thuiskomst dat gevoel in stand wilt houden, moet je aan de bak. Dan is die wandeling in de ochtend dé manier om bij het ontspannen gevoel te blijven. En als het werkt, werkt het.

Drastischer maatregelen zoals het plannen van een sabbatical, het kiezen voor een andere baan, het verkopen van het huis en ja, soms ook het beëindigen van een relatie of juist het starten ervan, oefen je uiteraard niet tijdens een vakantie. Zo’n verandering zat waarschijnlijk al langer in de pijplijn en krijgt tijdens de vakantie een zetje. Kortom; een vakantie kan ertoe leiden dat je zaken in het dagelijkse leven anders gaat regelen, maar ook dat je het dagelijkse leven compleet gaat omgooien. Wat ga jij anders doen?