Stel je eens voor dat je partner, je vader of moeder, broer of zus getroffen wordt door een vorm van dementie. Dat is verschrikkelijk voor de persoon zelf, maar zeker ook voor zijn of haar omgeving. Voor jou dus ook. Iemand met dementie ondergaat een persoonlijkheid- en gedragsverandering die een flinke invloed om de omgeving heeft.
Vooral dementie die op jongere leeftijd begint, gaat gepaard met veranderingen in het gedrag. Veranderingen die niet altijd direct worden herkend. Het kan daarom nogal wat jaren duren voordat een diagnose wordt gesteld.
Iemand verliest zijn baan en vrienden
In al die tussenliggende jaren verandert er veel. Door bijvoorbeeld desoriëntatie, vermindering van sociale vaardigheden en veranderende karaktereigenschappen, verliest iemand zijn baan en vrienden.
Je moet leren omgaan met iemand met dementie
Hoe eerder de diagnose kan worden gesteld, hoe eerder mensen kunnen leren omgaan met de gevolgen van deze ziekte. En dat treft niet alleen de persoon zelf, maar zeker ook de omgeving. Iedereen rond de getroffene, wordt zelf ook door de aandoening getroffen. Je moet leren omgaan met iemand met dementie.
Vijftig vormen
Dementie is eigenlijk een verzamelnaam voor een combinatie van symptomen (syndroom). De hersenen kunnen informatie niet meer goed verwerken vaak doordat cellen stuk gaan of er geen verbinding meer mogelijk is tussen hersencellen. Tot nu toe is er nog niet een behandeling mogelijk die dementie kan stoppen of vertragen. De snelheid waarmee de hersencellen minder gaan functioneren is bij ieder persoon verschillend. Er zijn wel vijftig vormen van dementie waaronder de ziekte van Alzheimer het meest bekend is.
Symptomen van dementie verschillen per persoon, maar een aantal is wel te noemen:
- Vergeetachtigheid
- Gedragsproblemen
- Verandering in karakter
- Vergissingen in tijd en plaats
- Dagelijkse handelingen lukken niet meer
- Problemen met gesprekken voeren (herhalingen bijvoorbeeld)
- Spullen kwijt raken
- Moeite met keuzes maken
- Minder sociaal actief
- Onrustig zijn
- Zichtproblemen
Vanavond in Tijd voor Max vertelt neuropycholoog Erik Scherder over de ziekte. Een arts van het VUmc zal het belang van onderzoek benadrukken. Ook ervaringsdeskundigen aan het woord over hoe het is om te leven met een partner met dementie. (NPO1, 19.05 uur)