Drie redenen om vooral te ‘geven’

Schrijf hieronder een aardig woord aan iemand als troost, uit begrip, bemoediging of gewoon omdat je iemand aardig vindt. (Tag die persoon). Geven maakt namelijk blij! Lees in het artikel waarom dat zo werkt.

Schenk een aardig woord aan iemand waarvan je vindt dat deze persoon dat heeft verdiend, het waard is, het nodig heeft. Of zomaar. Een paar bemoedigende woorden als troost, uit begrip of gewoon omdat je iemand aardig vindt. Dat kan op onze Facebookpagina’s. In dit artikel lees je waarom dat niet alleen voor die persoon belangrijk is, maar zeker ook voor jezelf.

Je kent vast wel iemand aan wie je iets bemoedigends zou willen zeggen, woorden van troost of steun. Of een aardig woord uit vriendschap. Doe dat eens, want geven maakt blij en het werkt nog aanstekelijk ook!

I Het maakt blij

Onvoorwaardelijk geven zorgt voor het vrijkomen van een dosis dopamine en serotonine. Van geven word je vrolijk, het werkt enorm positief. Onlangs vertelde een vriendin me enthousiast dat ze een bosje bloemen voor iemand wilde kopen en er achter kwam dat ze haar portemonnee niet bij zich had. Prompt gaf een wildvreemde voorbijganger haar het geld, zonder ook maar een berichtje achter te laten. “Het ging zo snel,” zei ze. “Voor ik het wist had die vrouw afgerekend voor me. Een geweldig lief gebaar.” Ze benadrukte nog eens euforisch hoe blij ze daar van werd. Hoe geweldig ze het vond dat mensen dat voor elkaar over hebben en dat dat haar dag helemaal goed maakte. Zo niet haar hele week.

II We geven het door

Geven zit in de mens. Jaren geleden werd middels wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat ‘geven’ een positieve beleving in de hersenen veroorzaakt. Proefpersonen kregen een bedrag en een lijst goede doelen waaraan ze dat geld mochten doneren. Alleen al de gedachte aan een donatie activeerde het primitieve deel van de hersenen dat samenhangt met de genotbeleving bij eten en seks. In de hersenen werd het beloningssysteem geprikkeld dat door middel van dopamine een gevoel van euforie geeft. Goedgeefsheid lijkt zelfs genetisch bepaald te zijn. Uit onderzoek blijkt het AVPR 1 a-gen daarvoor verantwoordelijk te zijn. Het zit dus in ons ingebakken.

Het positieve sneeuwbaleffect

Uit ervaringen blijkt dat wie regelmatig een ander iets ‘geeft’, gewoonweg een blijer mensen wordt. En wie blij is, vergroot zijn creativiteit, de omgeving reageert anders en ga zo maar door. Het positieve sneeuwbaleffect. De maatschappij lijkt er tegenwoordig echter niet meer op ingesteld. We kopen ‘voor onszelf’, vergaren spullen ‘voor onszelf’. Vroeger gaven mensen sowieso vaker aan elkaar, ook door middel van ruilen. Dat fenomeen lijkt echter meer en meer terug te komen. Gemeenschappelijke tuinen, ruilbeurzen, gezamenlijke aanschaf van bijvoorbeeld een grasmaaier, het ruilen en weggegeven van boeken middels een ‘boekenkastje in de voortuin’. We hebben er toch behoefte aan en het geeft een fijn gevoel.

Bovendien werkt geven aanstekelijk

Dat geven goed kan zijn voor de gezondheid, is lang geleden ook al beschreven in het boek The Stress of Life (1956). Wijlen psychiater en onderzoeker Selye stelde aan de hand van onderzoek vast dat het stressniveau van mensen daalt als ze anderen helpen. Bovendien werkt geven aanstekelijk. Het meest bijzondere voorbeeld is dat uit 2009. Een vrouw stond bij de kassa van een supermarkt en kwam er achter dat ze haar portemonnee vergeten was (dus ook!) Een onbekende betaalde vervolgens haar boodschappen. Zij wisselden klaarblijkelijk wel gegevens uit, want ze betaalde het bedrag van 207 dollar even later keurig terug. Ze gaf echter 93 euro extra. Dat bedrag schonk de gulle gever vervolgens aan een plaatselijke voedselbank en schreef erover op Facebook. Het leidde tot een enorm aantal donaties van 93 dollar aan voedselbanken met uiteindelijk een bedrag van 82.000 dollar dat werd gedoneerd. De online 93 Dollar Club, werd het genoemd.

III Het verbindt

Dan nog even een Engels rapport van Forsight uit 2008: Mental Capital and Wellbeing, waarin ‘geven aan buren en gemeenschappen’ één van de vijf cruciale elementen wordt genoemd voor welbevinden en geestelijke gezondheid. Geven verbindt en brengt dus mensen samen. Laat nu het woord community daar ook van afgeleid zijn. Munus betekent geschenk en zit verborgen in het woord communis, Latijn voor community.

Geven hoeft dus niet louter uit cadeau’s te bestaan. Het kan ook een gebaar zijn, een glimlach, het helpen met de boodschappen dragen, iemand een knuffel geven, de deur voor iemand opendoen. Maar vooral ook iets aardigs tegen iemand zeggen.

Bron: ODE