Waarom vrouwen opzien tegen screening baarmoederhalskanker

Een uitstrijkje laten maken. Geen vrouw zit er op te wachten, maar je gaat toch wel?

Wie tussen de dertig en zestig jaar is, krijgt van het RIVM iedere vijf jaar een uitnodiging voor een screening op baarmoederhalskanker. De test wijst uit of er een besmetting is met het HPV-virus, een belangrijke veroorzaker van deze kankersoort. Omdat de ziekte zich langzaam ontwikkelt, ben je er dan in de meeste gevallen op tijd bij. Als je tenminste gehoor geeft aan de oproep.

Vrouwen zitten er niet echt op te wachten, op de brief van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker dat het weer tijd is voor het uitstrijkje. Want die eendebek en die beugels. Je ligt daar maar en moet zo’n onderzoek ‘ondergaan’. Veel vrouwen vinden dat echt helemaal niet prettig. Maar velen zien het nut er van in en gaan naar de huisarts of doen de zelftest. Die zelftest wordt sinds vorig jaar verzonden aan vrouwen die na vier maanden nog niet gereageerd hebben op de brief.

Confronterende cijfers

Toch lieten vorig jaar 300.000 van de 800.000 vrouwen die een uitnodiging kregen, geen controle uitvoeren. De opkomst lag de afgelopen twee jaar rond de 60 procent. En dat is zorgwekkend. Ieder jaar sterven tussen de honderdtwintig en honderdvijftig vrouwen aan baarmoederhalskanker die zich niet hebben laten onderzoeken. Volgens het RIVM zou zeventig procent daarvan gered zijn als ze het uitstrijkje wel hadden gedaan. Van de vrouwen die het uitstrijkje wel laten doen ligt het sterftecijfer lager: zo’n vijftig vrouwen per jaar. Confronterende cijfers.

Opzien tegen het onderzoek

De deelname aan het bevolkingsonderzoek darmkanker en borstkanker ligt hoger, terwijl baarmoederhalskanker juist één van de weinige kankersoorten is die op een relatief eenvoudige manier in een vroeg stadium ontdekt kan worden en makkelijk kan worden behandeld. De reden dat vrouwen niet op de oproep reageren, ligt deels in het feit dat ze opzien tegen het onderzoek. Het is behoorlijk intiem, maar bijvoorbeeld ook omdat ze een misbruikverleden hebben. Of omdat ze bang zijn voor de uitslag en het proces dat volgt als die uitslag niet goed is. Maar de brief wordt door drukte ook vaak vergeten.

Kritiek op de voorlichting

Er is kritiek op de voorlichting van het bevolkingsonderzoek. Kankerexperts vinden die te voorzichtig. Het RIVM geeft aan vrouwen niet te willen pushen en wil dat ze zelf een goede afweging maken.