Het is voor veel kattenbezitters een herkenbaar beeld: je installeert je met een kopje thee en een boek op de bank en binnen no time krijg je gezelschap van je kat. Die draalt eerst een beetje om je heen om een lekker plekje te zoeken, gaat vervolgens op je schoot liggen en begint te spinnen. Dat klinkt als een tevreden geluid en we gaan er dan ook vaak vanuit dat de kat op dat moment tevreden en gelukkig is. Maar is dat ook zo? En hoe ontstaat het geluid precies? Allemaal vragen die niet zo makkelijk te beantwoorden zijn.
Spinnen is een ritmisch geluid op een lage frequentie, meestal tussen de 27 en 44 Hz. Hoe het geluid ontstaat, is niet helemaal duidelijk. De meest voor de hand liggende veronderstelling is dat het strottenhoofd van katten vibreert doordat de stembanden in een hoog tempo samentrekken. Zo ontstaan een trillende luchtstroom en vervolgens een spingeluid. Een andere optie is dat katten een ader hebben die over het middenrif loopt die ze kunnen laten trillen door spieren samen te trekken.
De volgende vraag is: waarom spinnen katten? Het blijft gissen waarom katten een spingeluid maken. Dat mysterie is nooit echt opgelost en dat past ook wel weer goed bij het mysterieuze karakter van een kat. We kunnen niet in hun koppies kijken en zij kunnen het ons niet vertellen. Maar er zijn wel een aantal theorieën over het spingedrag van een kat, waarvan de meeste niet wetenschappelijk onderbouwd zijn. Je huisdier spint meestal als het geaaid worden en relaxt op schoot ligt. Het klinkt dan ook logisch dat het een uiting van tevredenheid is. Er zijn echter ook katten die spinnen als ze aan het eten zijn, spelen of van de zon genieten. En ook een angstige, zenuwachtige of een bevallende poes kan een spinnend geluid maken. Het lijkt er op dat spinnen een communicatiemiddel is, maar ook een manier om pijn te verzachten en te kalmeren.
Communicatie
Een kat communiceert op heel veel manieren. Wist je dat katten wel zestig verschillende klanken kunnen produceren? Allemaal met een eigen betekenis. Miauwen is meestal een roep om aandacht. Je huisdier vertelt ermee dat het naar buiten wil of honger heeft. Maar het kan ook een teken zijn van angst of boosheid.
Grommen, janken en blazen zijn geluiden die te maken hebben met agressie. De kat voelt zich dan duidelijk niet prettig.
Spinnen is ook een communicatiemiddel. Een spinnende kat laat het baasje weten dat hij of zij vooral door moet gaan met aaien, dat hij zich veilig voelt, het heel fijn vindt om je te zien of iets lekkers te krijgen. Het spingeluid is zacht en lieflijk en wordt door ons mensen over het algemeen als vertederend gezien. Een slimme methode dus. Als een moederpoes kittens heeft, spint ze vaak ook. Aangenomen wordt dat dat een manier is om de kleintjes gerust te stellen.
Kalmerend effect
Spinnen zou dus ook een kalmerende en heilzame werking hebben. Op de kat zelf, op kittens, maar ook op de baasjes. Volgens sommige onderzoekers heeft het een gunstige invloed op angst en pijn. Katten gebruiken spinnen om zichzelf gerust te stellen in onveilige situaties. Daarnaast zou het spinnen een stimulerend effect hebben op beender- en weefselgroei. Maar ook dat is niet bewezen.
Kattenbaasjes lijken te profiteren van de kalmerende werking van spinnen. Studies tonen aan dat spinnende katten goed zijn voor het verlichten van stress en het verlagen van de bloeddruk. “Spinnen is een auditieve stimulus die mensen toeschrijven aan rust en kalmte”, vertelt dr. Rebecca Johnson, directeur van het Research Center for Human Animal Interaction. “Het versterkt ons in positieve zin en kan bijdragen aan een geheel ontspannend effect wanneer we met onze katten omgaan.”
Niet alle katten spinnen
Iedere kat spint op een eigen manier en volume. Sommige katten spinnen bijna geluidloos. Alleen als je hun keel aanraakt voel je dat die trilt. Er zijn ook katten die helemaal niet (kunnen) spinnen. Wat daar de reden van is, is (alweer) niet duidelijk.
Bijzondere spinners
Je hebt gewone spinnende katten en bijzondere spinnende katten die het tot het Guinness Book of Records schoppen. Zoals de Britse kat Smokey, die in 2011 zo luid kon spinnen als een stofzuiger. Hij produceerde 67,7 decibel en was daarmee de hardst spinnende kat ter wereld. Het is niet helemaal duidelijk of Smokey nog leeft; hij was destijds al 12 jaar.
In 2015 werd Smokey van de troon gestoten door Bluey, die ook 12 jaar was. Mogelijk spinde hij zo luid omdat hij hardhorend was en zichzelf wilde horen spinnen. Bluey kwam uit op 93 decibel. Ter vergelijking: een grasmaaier produceert 90 decibel. Benieuwd hoe spinnen op zo’n hoog niveau klinkt? Klik dan hier.