Corsica

Vakantie Corsica

Zodra je op Corsica landt, begin je al meteen te juichen. Want vanuit het vliegtuig wordt het direct duidelijk: Het eiland lijkt echt op een bergketen in de zee. Het bruingroene silhouet van Corsica rijst schilderachtig op uit de diepblauwe Middellandse Zee, kleine stadjes klampen zich vast aan de berghellingen als witte stippen en glooiende baaien verbinden de bergen met het water. Hier en daar vaart een veerboot naar de kust, vissersboten liggen zachtjes in de kalme zee. De verwachting van de vakantie op Corsica wordt steeds groter. En de bijnaam “Island of Beauty” is niet langer alleen een titel op papier, maar een echte belofte.

Goede redenen voor een vakantie op Corsica

Een mix van elegante kustplaatsen, dichte bossen en grillige bergtoppen, het bergachtige mediterrane eiland bied je genoeg te zien en te doen.

-Op Corsica kun je droomstranden verwachten, zoals de hagelwitte zandstranden van Saleccia met kristalhelder water en turquoise zee.

-Hoewel Corsica sinds 1768 deel uitmaakt van Frankrijk, heeft het nog steeds een typisch Italiaanse cultuur.

-De eilandbewoners zijn gastvrij, comfortabel en laten zich totaal niet storen.

-Zomer of winter: op Corsica kun je in bijna elk jaargetijde aangename temperaturen verwachten.

Dit moet je zeker doen op je vakantie op Corsica

Ontdek Corsica te paard – wat is er mooier dan dat! Voor velen is dit absoluut de beste manier om van het eilandlandschap te genieten. In de vroege ochtend of laat in de avond, als het nog of al wat koeler is, trek je dan in kleine groepjes richting de Middellandse Zee. Onderweg wachten er groene rotslandschappen op je, die altijd garant staan ​​voor schitterende uitzichten, en spannende obstakels zoals kleine tunnels waar je doorheen moet rijden. Aan het einde dan het hoogtepunt, de rit langs het strand, richting de opkomende of ondergaande zon. De rondleidingen, die geboekt kunnen worden bij een aantal kleine reisbureaus en via de hotelrecepties kosten ongeveer een 25 tot 30 euro per uur per persoon.

Perfecte temperatuur op Corsica

De mooie zomermaanden juni, juli en augustus zijn uiteraard het beste om te gaan want dan is de temperatuur altijd tussen de 25 graden en 30 graden, een enkele uitschieter daargelaten. De meeste hotels en pensions hebben hier airco, bijna altijd is er een zwembad aanwezig, dus mocht het te warm worden is ook dat geen probleem om toch koel te kunnen blijven.

In de is het ideaal weer voor toeristen die van wandelen en fietsen houden. Niet warm, maar wel behaaglijk lekker. Bij activiteiten zoals wandelen hoeft het ook niet al te warm zijn.

Hoe is het klimaat en het weer op Corsica?

De beste maanden om te reizen zijn mei en juni, wanneer het hele eiland in bloei staat, tot september en tot in oktober. Dan is de zee nog warm, het klimaat en het weer in de bergen nog zacht, maar de grote drukte van de zomer is voorbij. In juli en augustus kunnen de temperaturen op Corsica oplopen tot 30°C en meer, ondanks de verkoelende wind van de zee. Dit is met name het geval in Porto Vecchio, Bastia en Ajaccio, maar ook in Calvi. De zomermaanden juni, juli, augustus en tot ver in september zijn geschikt voor een strandvakantie.

Voor ontdekkingsreizigers en wandelaars is de beste tijd voor een reis echter van maart of april tot juni en van september tot november, omdat het moeilijk is om airconditioning in je rugzak te stoppen. De herfst- en wintermaanden, wanneer de lokale keuken speciale lekkernijen biedt – en nog steeds aangenaam reisweer biedt met een dagelijkse maximumtemperatuur van 15 °C, worden steeds populairder.

Welke steden zijn de moeite waard op vakantie in Corsica?

Ajaccio
Met bijna 70.000 inwoners is Ajaccio de grootste stad van het eiland en tegelijkertijd de hoofdstad van de regio Corse. De stad ligt aan de zuidwestkust van Corsica aan de noordkust van de Golf van Ajaccio. De voormalige Franse keizer Napoleon Bonaparte werd in 1769 in Ajaccio geboren.

Bastia
Bastia is de hoofdstad van de regio Haute-Corse en de tweede belangrijkste stad. Deze bevindt zich in het noordoosten van het eiland Corsica en is de belangrijkste haven van Corsica. Bastia heeft ongeveer 45.000 inwoners. De jachthaven, wat vroeger juist de historische oude haven was, is ook het meest bezocht door de toeristen.

Calvi

Calvi ligt in het noordwesten van het eiland en is de hoofdstad van de regio Balagne. Bezoek de citadel gebouwd op een granieten rots in de bovenstad. De beste manier om de citadel te verkennen is door een wandeling langs de wallen te maken. Er is ook een geweldig uitzicht over de baai en de stad met zijn haven. De stad Calvi vormt het levendige centrum. Slenter door de oude stad met tal van delicatessenzaken en cafés of trakteer uzelf op een goede maaltijd in een van de restaurants langs de havenpromenade. De baai van Calvi is ideaal om te zwemmen en te ontspannen met zijn 5 km lange zandstrand.

Bonifacio
Bonifacio is de meest zuidelijke gemeente van Corsica en ligt op slechts 15 kilometer van het Italiaanse eiland Sardinië. De plaats is verdeeld in twee gebieden. De middeleeuwse oude stad ligt op een ongeveer 70 meter hoge kaap gemaakt van kalksteen en zandsteen, die eigenlijk verticaal naar beneden valt aan de zeezijde. De havenstad ligt in de fjordachtige baai beneden. De haven wordt voornamelijk gebruikt om te vissen en is tevens een jachthaven. Vooral in de zomermaanden is Bonifacio een centrum voor koopvaardijschepen en veerboten naar het naburige eiland Sardinië.

Porto Vecchio
Porto Vecchio is de op twee na grootste stad van Corsica en ligt aan de zuidoostkust van het eiland. De havenstad is niet alleen bijzonder populair vanwege de omliggende baaien, maar ook het stadscentrum met vele kleine winkeltjes en cafés is een bezoek waard.

L’ille Rousse
L’ille Rousse is een havenstad aan de noordkust van Corsica in de regio Balagne. De stad dankt zijn naam aan het voor de kust gelegen rode rotseiland “La Pietra”, dat tegenwoordig door een verhoogde weg met het stadscentrum is verbonden. Het vakantieoord, dat nu erg populair is, biedt tal van restaurants en cafés, evenals een overdekte markthal en een wit zandstrand.

Algajola
De populaire stad Algajola is niet alleen populair bij zwemmers in de zomer, maar biedt ook veel wandelaars een goed uitgangspunt om kleinere dorpjes in de Corsicaanse hooglanden te ontdekken. De kleine badplaats ligt in het noordwesten van Corsica en op slechts een steenworp afstand van onze hotelschat Maristella. Het vakantiehotel Maristella wordt omgeven door de hoogste berg van het eiland (Monte Cinto) en biedt een prachtig panoramisch uitzicht over de blauwe Middellandse Zee.

Welke natuurlijke highlights maken Corsica uniek?

Natuurpark Corsica
Het Regionaal Natuurpark van Corsica strekt zich uit over ongeveer 350.000 hectare en beslaat daarmee 40% van het hele eilandgebied. Het omvat ongeveer 80 gemeenten uit beide departementen van Corsica. Het natuurpark herbergt ook meer dan 800 verschillende diersoorten. De parkadministratie bevindt zich buiten het parkgebied, in Ajaccio.

Cap Corse
Cap Corse is een schiereiland in het noorden van Corsica. Op de kaart steekt het omhoog als een wijsvinger. Tijdens een verkenningstocht kunnen veel dorpen met een typisch Corsicaanse flair en enkele Genuese torens worden ontdekt. Aan de zuidoostkust van het schiereiland ligt de populaire havenstad Bastia.

La Scandola
Het schiereiland La Scandola ligt aan de westkust van Corsica. Het staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is het oudste natuurreservaat van Frankrijk. Wat is er bijzonder aan La Scandola? Daar rijzen rotsen van ongeveer 250 miljoen jaar oud uit de zee op. De rotsen hebben tinten variërend van rood, geel tot groen tot zwartviolet.

Strand van Palombogia
Aan de zuidoostkust van het eiland Corsica ligt een van de mooiste stranden van het eiland. Het zwemparadijs ligt ten zuiden van de stad Porto Vecchio en doet met zijn kristalheldere en licht turkooisblauwe water denken aan het Caribisch gebied.

Welke valuta en betaalmiddelen kun je gebruiken op Corsica?

Corsica is een Frans eiland en men gebruikt er dus de euro, wat voor ons gemakkelijk is. Vergeet je contant geld ook niet, want je kunt niet op alle afgelegen plaatsen cashless betalen (bijvoorbeeld met een EC-kaart of iets dergelijks).

Wat is de spanning op Corsica?

De spanning op Corsica is 230V/AC. Dus je normale stekkers zouden zonder problemen moeten werken.

Welke taal wordt er op Corsica gesproken?

De officiële taal op Corsica is Frans. De Corsicanen hebben echter ook hun eigen taal – Corsicaans, die door iets minder dan een derde van de inwoners wordt gesproken. Italiaans en Engels kan je op bepaalde plaatsen ook helpen.

Welke gebeurtenissen markeren de geschiedenis van Corsica?

Nadat het tot het Romeinse Rijk en de Republiek Genua had behoord, werd in 1755 op Corsica de onafhankelijkheid uitgeroepen en zo werd de eerste grondwet van het tijdperk van de Verlichting opgesteld. In 1769 vond de Slag bij Ponte Nuovo plaats, waarbij Frankrijk de Corsicaanse troepen versloeg. Corsica is sindsdien Frans grondgebied.

Wat zijn de belangrijkste feestdagen op Corsica?

  • 1 mei   Dag van de Arbeid
  • 8 mei   Einde van de Tweede Wereldoorlog
  • 14 juli   Franse nationale feestdag
  • 15 augustus      Verjaardag van Napoleon Bonaparte & Maria Hemelvaart
  • 11 november    Einde van de Eerste Wereldoorlog
  • 25 december    Kerstmis

Welk eten en drinken staat Corsica om bekend?

Corsica bied je een culinair genot voor het gehemelte en de tong. Ook vind je hier de hoofdingrediënten uit de typisch Mediterrane keuken: lavendel, tijm, rozemarijn of oregano. Wat is er bijzonder aan de Corsicaanse keuken? Veel ingrediënten worden geproduceerd door lokale boeren en zorgen zo voor een unieke kwaliteit. Hieronder vallen ook wereldberoemde kaassoorten, waarbij de nadruk vooral ligt op ambachtelijke productie. Op Corsica worden ook wijngaarden verbouwd tot een hoogte van ongeveer 300 meter. Genieten van wijn wordt zeker niet verwaarloosd op het eiland.

Waar vind je de mooiste wandelroutes?
Corsica wordt niet voor niets de berg in de zee genoemd en laat de harten van wandelaars sneller kloppen. Wandelen op Corsica is erg populair. Actieve vakantiegangers komen aan hun trekken, vooral met de lange afstand wandelroutes. De “Grand Randonnée 20” leidt als een alpine bergwandelpad in licht zuidoostelijke richting over ongeveer 180 kilometer over het eiland.

Omdat de GR20 op Corsica erg veeleisend is, is hij ongeschikt voor toeristen in die niet veel wandelen. Wie het wel aandurft wordt beloond op zijn wandelingen door een van de mooiste berglandschappen met fabelachtige uitzichten. Dit alles is mogelijk alleen, of met gidsen op begeleide wandelingen.

Waar vind je de mooiste stranden?
Niet alleen in het Caribisch gebied zijn er witte zandstranden en glinsterende turquoise zee. Op het mediterrane eiland Corsica vind je ook prachtige baaien en stranden die het ontdekken waard zijn.

Ontdek bijv. de verborgen baaien die verscholen liggen in of bij de grotten, of de stille stranden tussen de rotsen, war niemand kan komen vanaf het land. Elke strandvakantieganger vindt op het eiland zijn favoriete strand om te ontspannen.

Wandelen op Corsica – voor elk wat wils

Er is nauwelijks een beter eiland dan Corsica als je een strandvakantie en een actieve vakantie wilt combineren. Het Franse eiland is verreweg het meest bergachtige eiland van alle mediterrane eilanden, het wordt ook wel liefkozend berg aan zee genoemd. Zodra je het eiland nadert, realiseert elke reiziger zich dat het eiland deze naam verdient. In totaal stijgen er 70 bergen meer dan 2.000 meter boven zeeniveau. De Monte Cinto is met 2706 meter de hoogste berg van Corsica.

Wandelparadijs Corsica

Deze topografie maakt Corsica tot een absoluut paradijs voor wandelaars. Meer dan 2000 kilometer aan wandelpaden doorkruisen het eiland. De bekendste en ook een van de moeilijkste is de 220 kilometer lange langeafstandswandelroute GR 20, die in 15 etappes van Calenzana naar Conca leidt – en dus één keer over het eiland. Het wordt beschouwd als de moeilijkste langeafstandswandelroute van Europa en is alleen voorbehouden aan ervaren bergwandelaars.

Daarnaast zijn er ook andere kortere wandelroutes uitgestippeld: de twee wandelroutes “Mare e Monti” bijvoorbeeld, die in vijf of elf etappes langs de kust en de bergen in leiden. Of de “Mare e Mare”-paden, die de oost- en westkust met elkaar verbinden.

Ook iets voor kenners
Maar het hoeven niet altijd lange langeafstandswandelpaden te zijn. Voor degenen die hun strandvakantie willen opfleuren met wat beweging en toch iets van het eiland willen zien, zijn er talloze dagtochten te maken in alle regio’s van het eiland. Het ideale startpunt hiervoor is de Balagne. Want juist in deze heuvelachtige en vruchtbare streek tussen de kustplaatsen Calvi en Ile-Rousse, die ook vaak de Tuin van Corsica wordt genoemd, ontmoeten bergen en strandparadijzen elkaar.

Een bijzonder mooie wandeling leidt bijvoorbeeld door de zogenaamde “Agriatenwoestijn”, een eenzaam stuk kust tussen de Plage d’Ostriconi en het kustplaatsje Saint-Florent. Tijdens een wandeling naar de Punta Liatoggiu, een 280 meter hoog uitkijkpunt boven de Plage d’Ostriconi, krijg je de beste indruk van het wilde en originele landschap. Het begint bij het restaurant “Le Jardin” aan de N1197 en leidt langs de kust van Sentier langs de witte zandstranden van Vana en Ostriconi tot aan de ruige bergrug, vanwaar er een fantastisch uitzicht is op de woestijn en de eenzame kust. De vruchtbare Fango-vallei is ook perfect voor een dagtocht. Het pad loopt gedeeltelijk langs de rotsen.

Terwijl de kustwandelingen vanwege de hitte vaak alleen in het laagseizoen zijn, gaan wandelaars in de zomer graag naar de Restonica-vallei bij Corte, in het hart van het Parc Naturel régional de Corse. Tussen de ruige bergwanden en groene struiken en struiken waait altijd een verfrissend briesje. En wat is er nu lekkerder dan na een wandeltocht even af ​​te koelen in de ijskoude Restonica rivier of de bergmeren Lac de Melo en Capitello?

Niet zonder wandelschoenen op vakantie in Corsica
Eén ding is zeker: op Corsica is er voor elk type wandelaar een geschikte wandeling. Niemand mag echter op pad gaan zonder stevige wandelschoenen en geschikte functionele kleding. Zelfs in het kustgebied is het terrein overwegend alpine en ruig – met teenslippers ben je er zeker aan het verkeerde adres. Aangezien de paden niet altijd volledig bewegwijzerd zijn, is het zeker aan te raden om wandel-apps of navigatieapparatuur te gebruiken. Kom je er niet uit, doe dan gewoon mee met een begeleide wandeling of boek gewoon een wandelarrangement bij het reisbureau. De lokale wandelgidsen kennen gewoon de mooiste plekjes van het eiland, dus verdwalen is onmogelijk.

Corsica – de mooiste stranden en baaien in het noorden van het eiland

Witte zandstranden en een droomachtige turquoise zee zijn niet alleen te vinden in het Caribisch gebied. Ook op Corsica wachten droomstranden en baaien om ontdekt te worden. Bijzonder mooie stranden zijn te vinden aan de noordkust tussen Calvi en Saint-Florent. En het beste van alles: Zelfs in het hoofdreisseizoen kun je nog steeds verlaten en zeer rustige baaien vinden die niet worden overspoeld door toeristen.

Plage de l’Arinella – de verborgen baai
Een baai die zo uit een film lijkt te komen is de Plage de l’Arinella. Het is aan beide kanten omgeven door rotsen en ligt onder het pittoreske dorpje Lumio aan de noordkant van de Golf van Calvi. Vanaf het strand is er een geweldig uitzicht over het schiereiland Revellata, de Capu di a Veta en de stad Calvi, die ook een bezoek waard is. Ook voor het fysieke welzijn wordt gezorgd: Restaurant Le Matahari is ideaal voor een snack, diner of een sundowner direct aan het strand.

Plage d’Aregno – het surfer- en familieparadijs
In het laagseizoen is dit strand aan de zuidelijke rand van Algajola bijna verlaten. Als er wind is, wordt het bevolkt door talloze surfers, die hier ideale omstandigheden vinden. Verder is het langste zandstrand in het noordwesten vooral populair bij gezinnen. Talrijke bars en restaurants langs de baai nodigen uit om langs te komen en het is ook mogelijk om ligstoelen en parasols te huren. Het zand is wat grofkorrelig, maar het water is heerlijk helder en turquoise. En het centrum van Algajola met zijn imposante citadel ligt op slechts een korte loopafstand.

Plage de Bodri – de Caribische baai
Omlijst door kliffen en rotsen en macchiastruiken, fascineert deze kleine baai met absolute Caribische flair. Het water is prachtig turkoois en het zand is wit en fijn. Er is ook een klein restaurant. Het strand is ook geschikt voor kinderen, zolang de mistral er niet waait.

Plage de Lozari – het zwemparadijs
Als je de kustweg van L’Île-Rousse in de richting van Saint-Florent rijdt dan valt deze baai al van verre op. Ook hier is het water heerlijk turkoois en het zandstrand zo breed dat je ook in het hoogseizoen een rustig plekje kunt vinden. In het heldere water zie je tal van vissen van het strand. Alleen met kleine kinderen moet je hier voorzichtig zijn, omdat het water op sommige plaatsen vrij snel erg diep wordt. Er is ook een klein museum aan de zuidkant van het strand, evenals twee restaurants en verhuur van jetski’s.

Plage d’Ostriconi – de woestijnoase
Een van de mooiste stranden in het noordwesten van Corsica is Plage dÓstriconi aan de rand van de Agriates-woestijn. En in tegenstelling tot de andere stranden in de maquiswoestijn, kun je er gemakkelijk met een huurauto komen. Het kilometers brede duinlandschap met zijn knoestige gaspeldoornstruiken is bijzonder mooi en ideaal voor lange wandelingen en verkenningstochten. Het wandelpad langs de kust begint ook aan het noordelijke uiteinde van de baai en leidt een keer langs de Agriates-woestijn naar Saint-Florent. Als je langer wilt blijven, neem je best een picknick mee, want er zijn geen bevoorradingsmogelijkheden. Anders is het strand een paradijs voor iedereen die van natuurlijk en origineel houdt!

Plage de Nonza – het merkwaardige zwarte strand
Een beetje buiten de gebaande paden op het schiereiland Cap Corse ligt het zwarte strand van Nonza. Het is misschien wel het vreemdste strand van Corsica, gekleurd door de zwarte leisteen en het nabijgelegen asbestmijngebied. Hoewel zwemmen nu als veilig wordt beschouwd, nodigt het strand uit tot het maken van lange wandelingen. Een lange stenen trap met meer dan 1000 treden leidt van het centrum van Nonza naar het spectaculaire kiezelstrand. Het mooiste uitzicht over de baai is echter direct vanaf het uitkijkpunt in de stad.

Plage Vana – de wandelbaai
De afgelegen strandbaai van Vana is alleen te voet bereikbaar. Als je van eenzaamheid houdt en niet bang bent voor een wandeling van een uur langs de kust van Sentier, dan is Vana Beach de juiste plek voor u. Het begint aan de noordelijke rand van de Plage dÓstriconi. Het pad leidt boven de baai langs de kust direct naar Vana Bay – inclusief fantastische uitzichten op het ruige kustlandschap. De baai is aan alle kanten omgeven door rotsen en zelfs in het hoogseizoen dwalen hier maar een paar wandelaars en zwemmers af.

Kortom: Een vakantie Corsica is echt een aanrader als je van strand, zee en natuur houdt, zonder alle totale gekte van zuipende en feestvierende jeugd, die de stranden en hotels overspoelen, zoals bijvoorbeeld in andere vakantielanden. Nee, op een vakantie op Corsica zijn er verlaten stranden, rustige en nette restaurants en veel, heel veel mooie natuur.  Hier kom je echt tot rust. Wil je kiezen voor een wat actievere vakantie huur dan een fiets en maak een flinke fietstocht. Huur een auto en verken het eiland. Of rij een eindje en start daar een wandeltocht. Waar je ook voor kiest; Een vakantie op Corsica zal je zeker gaan bevallen.