Bologna

Bologna is gelegen in het noorden van Italië en behoort tot een van de mooiste steden om te bezoeken in de regio Emilia-Romagna. De stad staat bekend om haar eeuwenoude torens, historische invloeden en heerlijke eten. Je kunt een voorproefje van deze unieke plaatselijke keuken krijgen door de verschillende voedselmarkten te bezoeken. De markten liggen in de wijk Quadrilatero, tussen Piazza Maggiore en Via Rizzoli. Er zijn veel kleine winkeltjes en buitenkraampjes die allerlei levensmiddelen verkopen. Ga daarna naar de musea om meer te weten te komen over het culinaire erfgoed van Bologna.

Als je toch in het centrum van de stad bent, bekijk dan ook de musea in de Universiteit van Bologna. De universiteit herbergt ’s werelds oudste Thora, en ook het zoölogisch en paleontologisch museum. In de 13de eeuw sloten studenten een vredesverdrag met het stadsbestuur.

De beroemdste kerk in Bologna is het heiligdom van Sint Lucas, dat op een beboste heuvel ten zuidwesten van het stadscentrum staat. Zijn 3,8 km lange overdekte arcade is de plaats waar de jaarlijkse processie marcheert. Bezoekers zullen de architectuur en de geschiedenis ervan prachtig vinden. Kijk tijdens een wandeling over het piazza Maggiore zeker omhoog naar de oude gebouwen van de stad. En vergeet niet de Basilica di San Petronio te bezoeken.

Als je culinair aangelegd bent, is een culinaire rondleiding een must. Emilia Romagna is beroemd om zijn delicatessen als Parmigiano-Reggiano kaas en Parma ham. Voedselbezoeken in Bologna omvatten proeverijen van deze plaatselijke lekkernijen. Voor wie ze wil leren koken zijn er kookcursussen die toeristen leren hoe ze enkele van de in de stad populaire gerechten moeten klaarmaken.

In Bologna kun je het beste zoveel eten en drinken als je kunt terwijl je door het historische centrum wandelt. Het Piazza Maggiore in het centrum, omzoomd met gebouwen van betekenis, is een prima plek voor een koffie en gelato fix. Je kunt op de meeste uren van de dag genieten van het bruisende Piazza Maggiore, en als je geluk hebt, kun je een film onder de sterren meepikken.

Toch valt er nog zoveel meer te beleven dan alleen de historische gebouwen en het heerlijke eten. Wat je allemaal nog meer kunt verwachten van Bologna ontdek je in het onderstaande artikel!

De scheve torens van Bologna

De scheve torens van Bologna behoren tot de absolute hoogtepunten van een bezoek aan de stad. De oude torens zijn bovendien een geweldige manier om een uniek perspectief op de stad en haar omgeving te krijgen. In de Middeleeuwen werden in en rond Bologna meer dan 100 torens gebouwd, maar vandaag zijn er nog maar 22 over – waar deze twee onderdeel van zijn.

De Asinelli toren werd in 1109 gebouwd door een plaatselijke familie. Hij is 97,2 meter hoog en bezit een helling van 1,3 aan de westkant. Een bezoek aan de toren vereist een steile klim via 498 treden. De Asinelli toren biedt een uitzicht van 360 graden over de stad.

De Asinelli toren is de beroemdste van de drie. Het interieur is donker en muf, met gammele trappen. Zijn houten balkons hebben vaak spleten. Die kun je beter vermijden als je hoogtevrees hebt. De toren heeft een prachtig uitzicht over de stad, maar is niet voor mensen met een zwak hart. Als je het aandurft, kun je zelfs de spits van de toren beklimmen om de stad te bekijken.

Garisenda is de kleinste van de twee, en heeft een steilere helling. De twee torens waren ooit een gemeenschappelijk herkenningspunt, maar zijn nu gesloten wegens stabilisatie. Een bezoek aan De scheve torens van Bologna zou op je reisroute moeten staan.

Archeologisch Museum van Bologna

Als je nog nooit in Bologna geweest bent, wil je misschien meer over de geschiedenis van de stad te weten komen door het Archeologisch Museum van de stad te bezoeken. Dit museum is gevestigd in het gebouw Palazzo Galvani en toont een verscheidenheid aan tentoongestelde voorwerpen uit het oude verleden van de stad.

Het Burgerlijk Archeologisch Museum wordt beschouwd als een van de belangrijkste musea in Bologna. In het museum zijn Egyptische, Etruskische en Romeinse kunstvoorwerpen te zien, en ook bewaard gebleven mummies en harnassen. Het museum biedt rondleidingen en workshops voor schoolgroepen. Bezoekers moeten rekening houden met ongeveer anderhalf uur om het museum te bezoeken. Voor bezoekers biedt het museum Engelstalige kaarten aan die informatie geven over de tentoongestelde voorwerpen.

Het museum werd ingehuldigd aan het einde van de 19e eeuw. De collectie omvat Egyptische en klassieke gewaden. Het gebouw werd ontworpen door Antonio Morandi en geeft het museum een typisch Bolognese uitstraling. De zalen van het museum zijn verdeeld in tijdperken en omvatten een prehistorische zaal, een Egyptische zaal, een Grieks-Romeinse galerij, een Etruskische galerij, en een ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen. Het museum heeft ook een boekwinkel.

De Etruskische afdeling van het museum is bijzonder interessant. Het toont materiaal van opgravingen die in de 19de en midden 20ste eeuw in de streek plaatsvonden. In de Etruskische afdeling zijn meer dan 14.000 stukken brons te zien. De Etruskische uitstallingen van het museum zijn gericht op de reconstructie van de oude Etruskische beschaving die het gebied ten noorden van de Apennijnen bewoonde. In de Etruskische tijd heette de stad Bologna Felsina.

San Petronio

Een bezoek aan de San Petronio in Bolongna is een mooie manier om je sightseeing tour door de stad te beginnen. De Basilica di San Petronio is de belangrijkste kerk van de stad en is de vijftiende grootste ter wereld. Het interieur is zeer indrukwekkend en het terras van de kerk biedt een adembenemend uitzicht over de stad. Daarna kun je de omgeving van de Basiliek verkennen, waaronder het Piazza Maggiore.

De Basiliek van San Petronio is een van de meest iconische bezienswaardigheden in Bologna. De basiliek, die uitkijkt over het brede Piazza Maggiore, behoort bovendien tot een van de grootste kerken van Italië. Het is een van de mooiste voorbeelden van de gotische stijl en vormt een essentieel onderdeel van elke stadswandeling door Bologna. Als je de Basiliek in je opneemt, krijg je een diepere waardering voor de geschiedenis en cultuur van de stad.

De basiliek is een prachtig voorbeeld van christelijke architectuur. De gevel, gemaakt door de kunstenaar Giovanni da Modena, combineert licht en duisternis, met een sterrenhemel. In de kerk stond ooit een bronzen beeld van Paus Julius II van Michelangelo Buonarroti, dat later vernietigd werd. De Basiliek van San Petronio heeft ook vier stenen kruisen die bij de kapellen staan. Volgens de traditie plaatste San Petronio ze om het centrum van de stad te beschermen.

Een prachtige poort die de basiliek bewaakt, heet je welkom. De twee deurtjes ervan zijn versierd met taferelen uit het Oude en Nieuwe Testament. Tot de vele opmerkelijke schilderingen behoren de Madonna met kind, de profeten, en de heiligen Ambrosius en Petronius. Bovendien kun je een blik werpen op de gebeeldhouwde reliëfs op de gevel. Deze werken zijn de indrukwekkendste kunstwerken in de Basiliek.

St. Stefanus Basiliek

Een bezoek aan de St. Stefanus Basiliek in Bologna is een van de dingen die je zeker moet zien tijdens je bezoek aan de stad. Dit historische gebouw staat als het middelpunt van de stad. De mooie architectuur en prachtige mozaïeken maken het tot een bezienswaardigheid. Je kunt ook de rode bus nemen om naar andere bezienswaardigheden in de stad te gaan. De bussen kosten 14 euro voor volwassenen en de helft daarvan voor kinderen.

De St. Stefanusbasiliek ligt op het plein Santo Stefano en is een van de oudste kerken van Bologna. Het kerkgebouw is schitterend en het terrein staat vol interessante bezienswaardigheden. Ongeacht je geloofsovertuiging of religieuze opvattingen zul je genieten van een bezoek aan de basiliek en haar mooie interieurs. Als je er toch bent, breng dan zeker wat tijd door in de musea om meer te weten te komen over de geschiedenis van de basiliek.

Tot de vele bezienswaardigheden binnen de basiliek behoort het Oratorium van Battuti, een kapel uit 1604 waarin een prachtig Byzantijns Madonna met Kind-icoon staat. Men zegt dat de Madonna met Kind icoon door de heilige Lucas geschilderd werd en sinds 1433 de route van zijn plaats van herkomst naar de St. Stefanus basiliek afgelegd heeft. Of je nu de icoon wilt aanschouwen, voor je geliefde wilt bidden, of gewoon naar de kunst in de kathedraal wilt luisteren, St. Stephen’s laat je zeker ademloos achter.

Als je van het uitzicht vanaf de torens wilt genieten, bezoek dan het Piazza di Porta Ravegnana. Dit plein wordt omringd door talrijke paleizen en torens. Dit plein heeft ook twee scheve torens die een bezoek waard zijn. De torens van de basiliek staan op de top van de heuvel en hebben een prachtig uitzicht over de stad. Het is de moeite waard de tijd te nemen om de steile heuvel te beklimmen om er te komen.

Na een rondleiding door de Basiliek kun je de andere bezienswaardigheden van de stad verkennen. De Universiteit van Bologna werd gesticht in 1088 AD en is daarmee een van de oudste universiteiten ter wereld. De UNESCO verklaarde Bologna tot cultuurstad in 2000 en tot muziekstad in 2006. Het maakt deel uit van het Creative Cities Network. Je kunt ook een bezoek brengen aan Piazza Maggiore, de Asinelli toren en de Quadrilatero.

Een bezoek aan het Archeologisch Museum in Bologna is een andere leuke manier om meer over het verleden van de stad te weten te komen. Dit museum, dat aan de Piazza Maggiore ligt, bevat een enorme collectie artefacten uit verschillende tijdperken. Je kunt er werktuigen uit de Bronstijd, skeletresten, aardewerk, wapens en zelfs marmeren beelden bekijken. Als je niet geïnteresseerd bent in religie, kun je toch genieten van de schoonheid van de Basiliek.

Monte Della Guardia

Als je een reis naar Bologna plant, wil je zeker een bezoek brengen aan Monte della Guardia, een schilderachtig klooster op een heuveltop. In dit gebied staan verschillende kerken, waaronder de Santuario di Madonna di San Luca. Het is een prachtig gezicht, en je zult zeker blij zijn dat je de moeite genomen hebt om het te zien.

Een bezoek aan Monte della Guardia is een must voor fijnproevers en mensen die op zoek zijn naar een uniek uitje. Het historische heuveldorpje ligt binnen de middeleeuwse muren van de stad. Het uitzicht op het middeleeuwse kasteel van de stad en het omringende landschap is adembenemend. Bovendien heeft de stad enkele van de beste restaurants van Italië. Je kunt in een van de restaurants genieten van een smakelijke Italiaanse maaltijd, en in een ander blijven hangen bij een glas wijn of een heerlijke gelato.

Als je in de stemming bent voor een beetje avontuur, kun je een wandeling maken op de berg Guardia. Daar staat ’s werelds langste portiek, en je kunt er genieten van panoramische uitzichten over Bologna. Behalve een panoramisch uitzicht over Bologna kun je zelfs door een schilderachtig straatje lopen en een glimp opvangen van de skyline van de stad.

Er is meer in Bologna dan oude sites, en er is voor elk wat wils. Er zijn een aantal mooie parken en wandelpaden in de heuvels. Er is ook elk jaar een Renaissance festival. Er zijn zelfs virtual reality rondleidingen waarbij je het oude Rome en Dante’s visie op de hel kunt verkennen. Of je nu op zoek bent naar een dagtocht of een volwaardig cultureel avontuur, Bologna heeft voor elk wat wils.

Archiginnasio

Een bezoek aan de Archiginnasaio in Bologna is een must voor elke geschiedenisliefhebber. De oude school heeft een grote bibliotheek, klaslokalen, en een anatomisch theater, compleet met amfitheatervorm en talloze beelden. Het gebouw bevat ook een collectie heraldiek, met wapenschilden die muren en vloeren sieren. In elke kamer hangen ook schilderijen.

De archiginnasio is een van Bologna’s interessantste plekken. Het was de eerste Europese stad die een universiteit huisvestte. Door de gebombardeerde ruïnes was het tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna helemaal onbewoonbaar, maar gelukkig werd het in zijn huidige staat hersteld. Tegenwoordig doet het dienst als de gemeentelijke bibliotheek van de stad. Neem bij een bezoek zeker de tijd om van de architectuur te genieten en de mooie beeldhouwwerken te bekijken.

De Archiginnasio behoort dankzij dit alles tot een van de belangrijkste gebouwen van de stad en sinds de 18de eeuw de belangrijkste bibliotheek. Gebouwd tussen 1562 en 1563 herbergde het ooit de hoofdzetel van de oude universiteit. Tegenwoordig doet het dienst als de hoofdbibliotheek van Bologna. Binnen zijn er veel kunstvoorwerpen die getuigen van het leven en de activiteit van de universiteit.

Hoewel er verschillende bezienswaardigheden in de Archiginnasio zijn, is het zeer aan te bevelen de Stabat Mater zaal te bezoeken. De Stabat Mater zaal is een belangrijk onderdeel van de universiteit en heeft een belangrijke historische betekenis, waaronder de geboorte van de beroemde keizer van de stad. Behalve het Archiginnasio zijn ook het Anatomisch Theater de moeite van het bekijken waard.

Je zult ook wat tijd willen doorbrengen op de historische markt en genieten van een lunch in een plaatselijk restaurant. Vlakbij is de Quadrilatero Markt een perfecte plek om de plaatselijke producten te proeven en een glas wijn te drinken. En als je nog meer van de stad wilt zien, kun je altijd een bezoek brengen aan de gemeentelijke bibliotheek Archiginnasio.

La Piazzola Markt

Als je op zoek bent naar een unieke winkelervaring, dan is een bezoek aan de La Piazzola markt de perfecte plaats om naartoe te gaan. Met honderden kraampjes is het niet je typische toeristenmarkt, maar hij is beslist authentiek en interessant. Kijk tijdens je bezoek zeker hoe de plaatselijke bevolking afdingen terwijl ze de beste deal proberen te vinden. Dit is niet je typische toeristenmarkt, zodat je de cultuur en de geschiedenis van de streek echt kunt ervaren.

De La Piazzola markt is al sinds 1251 in bedrijf, oorspronkelijk was het een veemarkt. De markt telt nu meer dan 400 kraampjes die allerlei goederen verkopen en biedt een interessante en levendige sfeer. Als je op zoek bent naar een uniek geschenk of gewoon wat op de markt wilt rondneuzen, is een uitstapje naar La Piazzola een leuke manier om de plaatselijke cultuur te leren kennen.

Als je Bologna voor het eerst bezoekt, wil je de tijd nemen om van de unieke eetcultuur van de stad te genieten. Van de wereldberoemde pizza tot de heerlijke gelato, er is voor elk wat wils in Bologna. De eetscène van de stad is een van haar grootste trekpleisters. En als je van gepekeld vlees en pasta houdt, zul je verwend worden met keuze!

Piazza Maggiore

Het centrale plein in Bologna is de Piazza Maggiore. Deze historische plek is sinds de vijftiende eeuw betrekkelijk onveranderd gebleven. Bezoekers kunnen er over de kasseien wandelen, in restaurants eten, of gewoon mensen kijken.

Het Piazza Maggiore vormt het hart van Bologna en is de perfecte plaats om je reis door de stad te beginnen of te beëindigen. Terwijl je er bent, kun je genieten van een maaltijd, een evenement meepikken, of gewoon genieten van al het moois dat op- en rondom het plein te vinden is. Van hieruit kun je getuige zijn van de rijke geschiedenis van Bologna en leer je over de gebruiken en tradities van de stad. Het Piazza Maggiore ligt aan de Via dell’Indipendenza en is gemakkelijk bereikbaar.

Een belangrijke bezienswaardigheid aan het Piazza Maggiore is de Basiliek van San Domenico. Deze kerk werd gebouwd door de heilige Dominicus en herbergt de overblijfselen van de stichter van de Dominicaanse orde. Het exterieur en interieur ervan worden beschouwd als de belichaming van de gotische architectuur in Italië. De vreemde lijn die de vloer van het middenschip doorsnijdt is de meridiaanlijn, een symbool van de Gregoriaanse kalender.

Een ander hoogtepunt van een bezoek aan het Piazza Maggiore zijn de talrijke middeleeuwse torens. De Asinelli toren, gebouwd in het begin van de 12de eeuw, is hoger dan de Garisenda. De torens bieden schaduw tegen zon en regen. De torens bieden ook een prachtig uitzicht over de stad en haar landschap van rode pannendaken en werkelijk prachtige groene heuvels!