Montenegro Vakantie

Reizen naar Montenegro – een juweel aan de Middellandse Zee

Montenegro, de kleine culturele hotspot ten zuiden van Bosnië-Herzegovina en Kroatië, wordt vaak over het hoofd gezien. Ten onrechte! Van hoge bergen met wandel- en raft mogelijkheden tot witte stranden en pittoreske kerken, kloosters, oude steden en monumenten van Illyriërs, Venetianen en zelfs Habsburgers, het land heeft veel te bieden dat een vakantie spannend maakt. Reizen naar Montenegro bied jou een verscheidenheid aan unieke indrukken zonder massa’s bezoekers. 

Een aantal zeer goede redenen voor een vakantie in Montenegro

 • -Ook al is het land maar klein, Montenegro biedt een enorme verscheidenheid : Hoge bergen, heldere meren, oude steden en de stranden van de Adriatische Zee.
 • -Montenegro heeft de mooiste fjorden van de Adriatische Zee. De baai van Kotor is de meest zuidelijke fjord van Europa met zijn ruige kliffen en schilderachtige nederzettingen.
 • -In Montenegro kun je een vakantie ver weg van het massatoerisme doorbrengen en toch genieten van de voordelen van de landen aan de Adriatische kust.
 • -Sveti Stefan, het kleine eiland bij Budva, overtuigt met zijn charme als pittoresk vissersdorpje en is een populair fotomotief.
 • -Het mediterrane klimaat is ideaal voor de druiventeelt. De heerlijke wijn van Montenegro moet je zeker eens proberen.
 • -Het is maar een korte vlucht naar Montenegro met een vliegtijd van ongeveer 2 en een half uur.
 • -Montenegro heeft 117 stranden langs de Adriatische kust, waardoor het perfect is voor een strandvakantie.
 • -Montenegro is de thuisbasis van de diepste kloof van Europa, de Tara-kloof. De muren reiken tot 1.600 m – gewoonweg spectaculair!
 • -Idyllische weiden, dichte bossen en hoge bergen – het Durmitor-gebergte biedt dit alles en laat het hart van wandelliefhebbers sneller kloppen.
 • -De bossen van het Durmitor-gebergte herbergen ook enkele interessante dieren zoals lynxen, beren, otters en steenarenden. Houd je camera klaar!

Tips voor een vakantie in Montenegro

Aangezien het momenteel helaas moeilijk is om aan het slechte weer te ontsnappen, helpt het me af en toe terug te dromen naar een zonnige dag. Wat waarschijnlijk de perfecte zomerdag was, bracht ik op mijn laatste vakantie in Montenegro door in het kleine stadje Petrovac: Op een boot, met aardige mensen, lekker eten en de zon op mijn huid. Er was veel te ontdekken, niet alleen in het dorp zelf, maar ook eromheen, daarom was een huurauto de juiste beslissing. Daarmee gingen we voor een dagtocht naar het dorpje Virpazar, op 30 minuten afstand, vanwaar vele boottochten over het meer van Skadar worden aangeboden.

Met in totaal 5 personen boekten we ter plaatse een grote tour. De perfecte manier om te ontspannen en tegelijkertijd ook eens onze vakantiebestemming beter te leren kennen. Terwijl onze gids ons interessante informatie vertelde over Lake Skadar National Park, probeerden we lokale gerechten zoals gistknoedels met honing, heerlijke zachte kaas en wijn. Daarnaast had je vanaf het water de perfecte plek om vogels te observeren die hun broedplaatsen aan de kust hebben.

Terug in Virpazar aangekomen hebben we toen de dag afgesloten met een ontspannen wandeling over de markt en een heerlijk kopje koffie. Ik zou zo graag willen dat ik binnenkort weer eens een nieuwe uithoek van de wereld kon verkennen, en dan net zo ontspannen als deze vakantie was. Meer vakantiegevoel krijg je niet en de uren gingen gewoon veel te snel voorbij.

Reis naar het spannende onbekende op Montenegro

Een vakantie in Montenegro en de omliggende landen geeft je een glimp van de eeuwenoude cultuur van de Westelijke Balkan. De hoofdstad van Montenegro, Podgorica, is een zeer ontspannen startpunt voor jouw reis, die je duidelijk het turbulente verleden en de verschillende culturele invloeden door de eeuwen heen laat zien. Een van deze invloeden is de Servisch-Orthodoxe Kerk. Dit omvat ook het pittoreske klooster van Ostrog, dat als een zwaluwnest tegen de berg is geplakt, landinwaarts gelegen nabij de stad Nikšić, dat al sinds de 4e eeuw bestaat.

U kunt vandaag nog steeds enkele van de oude gebouwen van Nikšić bezoeken. Andere Montenegro tours brengen je wat dieper de bergen in, zoals de Moraca Canyon, een diep ingesneden kloof, waarvan onder andere vanaf een hangbrug van de volle schoonheid kan worden genoten. Vanuit de canyon reis je daar vervolgens door naar Kolasin, waar de Ottomaanse invloeden van de 17e eeuw nog steeds te zien zijn. Tegenwoordig is Kolasin trouwens ook een van de belangrijkste skigebieden in Montenegro.

Als je kiest voor een cruise in de oostelijke Middellandse Zee in plaats van een landtour, kun je de middeleeuwse haven- en handelsstad Kotor, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, ervaren. Je zult genieten van de fjordachtige kustlijn van het land, met uitzicht op kleine vissersdorpjes, het langste witte strand aan de oostelijke Adriatische Zee en de vele monumenten van verschillende culturen. Welke van de Montenegro-tours je ook kiest, de dramatische bergen op de achtergrond bieden je unieke fotomomenten die je Montenegro-reis lang in je geheugen zullen houden.

Montenegro – Reistips en informatie

Besneeuwde bergtoppen, prachtige baaien en woeste rivieren kenmerken het landschap. Maar ook cultureel heeft het land veel te bieden. Treed in de voetsporen van verschillende volkeren, Europese architectuur, Venetiaanse barokke gebouwen en orthodoxe kloosters. Wat wordt jouw hoogtepunt?

Montenegro – een juweel aan de Middellandse Zee.

Waarom op vakantie in Montenegro? Nou, wat dacht je hiervan?

 • -Tara Gorge – de grootste kloof van Europa
 • -Baai van Kotor – een van de beste natuurlijke havens van Europa
 • -Kotor – de beroemdste stad van het land
 • -De oude binnenstad van Budva
 • -De eilandstad Sveti Stefan – het populaire fotomotief
 • -Vakantie ver weg van het massatoerisme
 • -Eerste verklaarde milieustaat ter wereld sinds 1991
 • -Strandliefde – 117 stranden langs de Adriatische kust
 • -Terug in de tijd – middeleeuwse stadjes
 • -Perfect voor natuurliefhebbers – de Morača-kloof

Geografie
De kleine republiek ligt op het zuidelijke Balkan-eiland. Het grenst aan Servië in het noordoosten, Kroatië in het westen, Bosnië-Herzegovina in het noordwesten, Albanië in het zuidoosten en Kosovo in het oosten.

Hoe is het klimaat en het weer in Montenegro?

Door de verschillende hoogtes kent Montenegro enorme klimatologische verschillen. Het Dinarische gebergte scheidt klimatologisch het oosten van het land van het kustgebied van de Adriatische Zee. Aan de Adriatische kust heerst het mediterrane klimaat, dat wordt gekenmerkt door droge en warme zomers en meer neerslag in de late herfst en lente. De winter is vrij matig. Vanaf oktober zorgen vooral de “Bora”, zogenaamde herfstwinden, voor verkoeling.

Het oostelijke deel van het land heeft een overwegend landklimaat, waar ook tussen december en maart sneeuw kan vallen. De maanden mei tot en met september worden aanbevolen als de beste reistijd. Gedurende deze tijd heerst er een mild klimaat met aangename temperaturen.

Welke steden zijn er in Montenegro?

Kotor
Kotor is niet alleen de beroemdste stad van het land, maar is ook de zetel van het katholieke bisdom en ook nog eens een UNESCO werelderfgoed. De stad ligt aan het einde van de baai van Kotor, die een geweldig landschap heeft. De autovrije oude binnenstad, die via drie poorten te bereiken is, is de moeite waard. Hier vind je prachtige pleinen en talloze cafés en restaurants. Andere bezienswaardigheden zijn de klokkentoren, de paleizen van de patriciërsfamilies en het fort Sveti Ivan.

Podgorica
De grootste stad en tegelijkertijd ook de mooie hoofdstad van het land herbergt niet alleen de zetel van het parlement, maar huisvest ook de belangrijkste instellingen van de Balkanstaat. Het contrast tussen de oude, historische stad, de socialistische gebouwen en een moderne architectuur kenmerkt het stadsbeeld. De bezienswaardigheden van de stad zijn de orthodoxe kerk van de opstanding “Hristovog Vaskrsenji” en de Millenniumbrug. Andere bezienswaardigheden zijn het stadsmuseum, Dvor Petrovica, de klokkentoren en de uitkijktoren “Toranj na Dajbakskoj Gori”.

Petrovac
Het kleine stadje behoort tot Budva en is idyllisch gelegen aan de Adriatische kust. De kleine boulevard aan het water is vooral in de zomer populair. De rustige badplaats Petrovac biedt restaurants, bars en winkels en door het mediterrane klimaat vind je er vele gezellige plekjes en 600 meter zandstrand. Voor de kust liggen de kleine eilanden “Sveta Nedelja” en “Katić”, die populair zijn bij duikers.

Sveti Stefan
Het kleine eiland in de Adriatische Zee ligt in de buurt van Budva. Het eiland is door een korte dam met het vasteland verbonden. Vroeger bekend als een zeer pittoresk vissersdorpje, vind je er nu enkele goede hotels en stijlvolle restaurants. Maar ondanks het toerisme heeft het dorp ook zijn oorspronkelijke karakter behouden met zeer smalle straatjes en mooie oude gevels.

Budva
De oudste stad van het land is ook een van de populairste badplaatsen langs de kust. De stad lag vroeger op een eiland, dat nu door een zandbank met het vasteland is verbonden. De oude stad met zijn historische gebouwen staat onder monumentenzorg. Hier is de klokkentoren uit 1867, enkele kerken zoals de Sveti Ivan of de Sveti Sava en ook de stadsmuur. Het 2 km lange strand “Slovenska Plaža” begint al direct bij de oude stad.

Wat zijn de bezienswaardigheden in Montenegro?

Nationaal park Durmitor
Het Durmitor National Park ligt in het noorden van Montenegro en omvat het gelijknamige Durmitor-gebergte. Het staat sinds 1980 op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is ongeveer 400 km² groot. Een hoogtepunt van het nationale park is de Tara-kloof, de diepste en langste kloof van Europa en wordt vaak de Grand Canyon van Europa genoemd. 18 gletsjermeren zijn verspreid over het nationale park en zorgen samen met de 48 hoge bergen voor adembenemende panoramische uitzichten. In de warme maanden is het park een waar paradijs voor de vele wandelaars en bergbeklimmers, die hier elk jaar weer naar toestromen, om de mooiste paden te bewandelen en de beste toppen te beklimmen. In de winter overtuigt het nationale park met verschillende skipistes in de buurt van het wintersportcentrum Žabljak.

Nationaal Park Lovćen
Het meer dan 60 km² grote Lovćen National Park werd opgericht in 1952 en is vernoemd naar de berg Lovćen in het zuidwesten van Montenegro. Het park biedt wandelaars een breed scala aan verschillende wandelroutes waarop je het park perfect kunt verkennen. Door de nabijheid van de zee en de bergen heerst er een bijzonder klimaat in het nationale park. Hierdoor kunnen ongeveer 2000 verschillende plantensoorten optimaal gedijen. Op 1749 meter boven zeeniveau is Štirovnik de hoogste top van het hele nationale park.

De rustplaats van de dichter Petar II (Njegoš) in het Lovćen National Park is de hoogste graftempel ter wereld (1655 m hoog). Maar dat is niet de enige reden waarom het mausoleum een ​​populaire toeristische attractie is. Bij mooi weer zijn grote delen van Montenegro te zien, een adembenemend moment. Op perfecte dagen strekt het uitzicht zich uit tot de baai van Kotor, het Durmitor-gebergte en het meer van Skadar.

Baai van Kotor
De baai strekt zich 28 km landinwaarts uit en biedt zo een van de beste natuurlijke havens van Europa. Steile berghellingen en een sterk vertakte kustlijn kenmerken het landschap. Omlijst door het Orjen-gebergte in het westen en Lovćen in het oosten, is de regio beschermd tegen koude winterstormen zoals de Bora. De baai, die doordrenkt is van geschiedenis, biedt talrijke bedevaartsoorden, religieuze gebedshuizen en middeleeuwse steden, die populaire bestemmingen zijn voor excursies.

Tara-kloof
De grootste kloof van Europa maakt deel uit van het UNESCO Werelderfgoed en is ontstaan ​​door het wegspoelen van kalksteen door het rivierwater. De wanden zijn tot 1.600 meter hoog, waardoor de kloof een van de grootste canyons ter wereld is. De rivier de Tara heeft een lengte van 140 km. Ongeveer 80 km ervan vormt de Tara-kloof. De Tara-brug biedt het perfecte uitkijkpunt om de machtige natuur in je op te nemen.

Morača-kloof
De Morača is een rivier die door het centrum van Montenegro kronkelt. Het loopt ruim 100 km naar het zuiden door talrijke kloven voordat het uitmondt in het meer van Skadar in Vranjina. De meest bekende canyon is de Morača Canyon. Smalle, kronkelige wegen slingeren door de kloof en bieden geweldige panorama’s en uitzicht op de wilde en romantische natuur.

Welke taal wordt er gesproken in Montenegro?

Montenegrijns is sinds 2007 de officiële taal van Montenegro. Het moderne Latijnse alfabet wordt voornamelijk gebruikt. In noordelijke streken soms ook het Cyrillische alfabet. Serviërs en Montenegrijnen kunnen goed met elkaar praten, wat ook te maken heeft met het gemeenschappelijke verleden. In toeristische gebieden wordt veel Engels of Italiaans gesproken en ook goed begrepen. Je moet dus gemakkelijk je weg kunnen vinden.

Welke religies zijn er in Montenegro?

De meerderheid van de bevolking, bijna 75%, behoort tot de Servisch-orthodoxe geloofsgemeenschap. Andere gemeenschappen zijn moslims (ca. 15%) en katholieken, die voornamelijk in de kustgebieden wonen.

Welke gebeurtenissen markeren de geschiedenis van Montenegro?

Romeinse Rijk, Slaven en Avaren – Montenegro heeft een bewogen geschiedenis en interessante getuigenissen uit het verleden. Na de val van de Ostrom werd het land in de 14e eeuw een onafhankelijke staat en uiteindelijk een eigen vorstendom.

Na het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt het onderdeel van Joegoslavië en vanaf dat moment is het niet meer zo afhankelijk van Servië. Door de Joegoslavische affiliatie zet de economische groei in en wordt de regio beschouwd als een van de belangrijkste regio’s van Joegoslavië. Na het uitbreken van de Balkanoorlog in 1992 blijft het land samen met Servië trouw aan het Joegoslavische idee en wordt het na een lange reis in 2006 onafhankelijk.

Wat zijn de belangrijkste feestdagen in Montenegro?

 • 07 januari         Kerstmis van de orthodoxen
 • de lente           Pasen van de orthodoxen
 • 01 mei             Dag van de Arbeid
 • 9 mei               Dag van de overwinning
 • 21 mei             Onafhankelijkheidsdag
 • 13 juli               Nationale Dag

Welk eten en drinken zijn beroemd om Montenegro?

Vlees en vis spelen een belangrijke rol in de Montenegrijnse keuken. Of het nu gaat om rund, varken, lam of, in de kuststreken, zeebrasem of zeebaars. Een delicatesse is dan ook vlees en vis van de grill die slechts met een beetje olijfolie is verfijnd. De nationale rechtbanken zijn “Pihtije” (varkensvlees of eend in gelei), “Cevapcici” (gehakt van de houtskoolgrill), “Raznjici” (vleesspies) of “Kacamak” (polenta in Montenegrijnse stijl). Als dessert worden meestal “Lokum” (Turkse honing) of “alva” (gemalen noten in honing) geserveerd. Wijnbouw speelt een belangrijke rol. De bekendste druivensoorten zijn Ljutomer, Traminer en Riesling.

Maak een rondreis op je vakantie in Montenegro.

Dit is lokaal te boeken bij de betere reisbureaus of door een reisgids te kopen, een huurauto te nemen en zelf te gaan rijden.

Dag 1: Cetinje – Njegusi – Kotor – Perast
Rijd met de auto bij je hotel aan de kust naar het noorden om te genieten van het uitzicht op de bergen van Montenegro op een van de meest spectaculaire wegen van het land. Keer op keer ontdek je dan kleine baaien met prachtige stranden vanuit vogelperspectief. Eindelijk bereik je de oude hoofdstad van het land, Cetinje. Oude ambassadegebouwen vertellen nog steeds het verhaal van de metropool van een staat die ooit werd beschouwd als het armste koninkrijk van Europa. Rijd vervolgens naar het dorp Njegusi, langs een spectaculaire bergweg langs het Lovcen National Park. Daarna rij je naar de barokke stad Perast en steekt over naar het kloostereiland Maria am Felsen.

Dag 2: Ostrog – Skadarmeer
In de ochtend rijd je naar het Ostrog-klooster, de laatste rustplaats van St. Danilo, een van de belangrijkste heiligen van de Servisch-orthodoxe kerk. Als een vogelnest in de rotsen gebouwd, wacht een van de meest indrukwekkende heilige gebouwen van het land op je. Je gaat met de naar boven en tijdens de rondleiding ontdek je talloze schatten uit de middeleeuwen. Daarna ga je naar het grootste meer van de Balkan – Lake Skadar. Hier maak je een boottocht en ziet onder andere het “Alcatraz” van Montenegro, een verlaten gevangeniseiland.

Dag 3: Budva/Petrovac
De spoorlijn Belgrado – Bar werd in 1976 voltooid en vormde de belangrijkste verbinding tussen de Joegoslavische hoofdstad en de Adriatische Zee. Het leidt op een landschappelijk buitengewoon aantrekkelijke route door het bergachtige gebied van het Dinarische gebergte. Talloze tunnels en bruggen veroveren het bergachtige en kloofrijke landschap. Je bestemming is het wintersportoord Kolasin, in het hart van het land. Na een verblijf ga je verder naar het Moraca Orthodoxe klooster, dat de moeite waard is om te bekijken. Na een bezoek aan het klooster keer je terug naar het hotel in Budva/Petrovac.

Dag 4; Rumija/Ulcinj
Vanmorgen rijd je eerst naar het zuiden, naar de stad Bar, de oude stad hurkt onder de bescherming van een kasteel dat op een rots in het Rumija-gebergte troont. De inwoners, die oorspronkelijk aan de kust woonden, waren naar het achterland verhuisd uit angst voor piratenaanvallen. Vanuit deze verlaten nederzetting ontwikkelde zich vervolgens de nieuwe wijk Novi Grad. Deze kun je een kort bezoekje brengen. Daarna bezoek je het estuarium-eiland Ada Bojana, een dromerig stukje natuur, en vervolgens een bezoek aan de meest zuidelijke stad van Montenegro, Ulcinj. Hier, ooit onder Ottomaanse heerschappij, was er een beruchte slavenmarkt – een van de beroemdste slaven was de Spaanse dichter Miguel Cervantes. Keer dan weer terug naar het hotel om vervolgens na een goede nachtrust weer vol energie aan de terugtocht te gaan beginnen.