Bolivia Vakantie

Vakantie naar Bolivia – kleurrijke cultuur in de hooglanden van de Andes

Bolivia is een bijzonder land in Zuid-Amerika omdat het alles bevat wat het legendarische continent vormt. Nergens anders is er een groter deel van de inheemse bevolking, dus er is geen betere plek om hun mystieke en kleurrijke cultuur te ontdekken. Daarnaast is er een grote verscheidenheid aan unieke en schitterende plaatsen die een vakantie naar Bolivia onvergetelijk maken.

Een aantal goede redenen voor je vakantie in Bolivia

Met meer dan 10000 vierkante meter is Salar de Uyuni de grootste zoutpan op aarde en werd meer dan 10000 jaar geleden gevormd. Fata Morganas en de tijd na een regenbui maken de plek bijzonder mooi.

-Op een hoogte van ongeveer 3600 meter is La Paz de hoogste regeringszetel ter wereld. Bezoek hier ook de Valle de la Luna en de ruïnes van Tiahuanaco.

-Isla del Sol ligt midden in het Titicacameer en is ideaal voor een wandeling tussen Caribische zandstranden, droge landschappen en de overblijfselen van vele Inca-gebouwen.

-Nabij Potosí, in het hart van Bolivia, ligt een van de mooiste steden van het land: Sucre . Het romantische en pittoreske, witte oude stadje Sucre staat sinds 1991 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

-Het Madidi National Park is een van de meest biodiverse regio’s op aarde. Hier vind je bijvoorbeeld de jaguar of de Titi-aap. Daarnaast leeft hier 11% van alle 9000 bekende vogelsoorten.

Adembenemende landschappen en fascinerende cultuur
Tijdens een rondvakantie door Bolivia ervaar je de contrasten tussen de hoogste hoofdstad ter wereld en het ruige rotslandschap dat bijvoorbeeld de nabijgelegen Moon Valley biedt. Adem de Inca-mythologie in en leer over de culturen van de inheemse samenleving terwijl je door traditionele markten wandelt en tempels bezoekt die doordrenkt zijn van geschiedenis.

Het machtige Andesgebergte, dat door heel Zuid-Amerika loopt, loopt doormidden Bolivia en zorgt voor unieke landschappen op duizelingwekkende hoogte. Op meer dan 3.500 meter hoogte ligt de grootste zoutwoestijn ter wereld en een van de hoogtepunten van een vakantie naar Bolivia – de Salar de Uyuni. Wat ooit een meer was, verschijnt nu als een eindeloze witte vlakte die zich uitstrekt tot aan de horizon. De achtergrond zorgt voor bizarre foto’s die vanwege het perspectief op optische illusies lijken.

Een echt meer en tegelijkertijd het hoogste op aarde bevindt zich ook in de Boliviaanse Andes – het wereldberoemde Titicacameer. Daar kun je onder andere het idyllische zonnige eiland verkennen. Het biedt een spectaculair uitzicht op het gigantische meer met zijn diepblauwe water en de met sneeuw bedekte toppen in de verte. Een paar eilanden van een ander soort drijven op korte afstand. Handgemaakte vlotten geweven van riet zijn de thuisbasis van de Urus en huisvesten hele dorpen.

Hier kun je je vergapen aan hoe de oude tradities van de Indios van Bolivia nog steeds bestaan. Maar Bolivia is ook een land van grote contrasten. Grote delen van de inheemse bevolking vullen nu de grote steden van het land met hun kleurrijke traditionele kostuums, die je het beste kunt ervaren in La Paz. De hoogste regeringszetel ter wereld troont op 3.600 meter. In de straten staan ​​moderne wolkenkrabbers in lijn met de kleurrijke straatmarkten van de Indianen, terwijl de imposante Illimani-vulkaan op de achtergrond torent en waakt over de drukte.

Combineer je Bolivia vakantie met een vakantie door Zuid-Amerika
De centrale hooglanden van Bolivia liggen op een hoogte van meer dan 3000 m. In het midden van de Altiplano ligt het beroemde Titicacameer. Het westelijke deel van het meer behoort tot Peru, terwijl het oostelijke deel van Bolivia is. Wanneer je in Bolivia vakantie viert kun je bijvoorbeeld een boottocht maken van de Peruaanse stad Puno naar het schiereiland Copacabana, het plattelandsstadje in La Paz en tevens het belangrijkste bedevaartsoord van het land. Vanaf hier kun je met een catamaran oversteken naar het zonnige eiland. Het Isla del Sol speelt een belangrijke rol in de Inca-mythologie, wat duidelijk zichtbaar is in de tempel voor de voormalige zonnegod.

Maar niet alleen het 178 km lange meer is een bezoek waard als je door Bolivia reist, je moet ook La Paz leren kennen. De hoogste regeringszetel ter wereld is een kleurrijke mengelmoes van folklore en moderne kantoorgebouwen. Vooral de heksenmarkt, waar je bijzondere souvenirs en rituele producten kunt kopen, is populair in deze stad. Overigens krijg je een intensief inzicht in de Boliviaanse cultuur in het Museo Nacional de Arte, een van de grootste Zuid-Amerikaanse kunstmusea.

De maanvallei, Valle de la Luna, ligt ongeveer 10 km ten zuidoosten van La Paz en is een ander hoogtepunt tijdens een vakantie in Bolivia. Dit zijn unieke rotsformaties die op een maanlandschap lijken. Trouwens, tijdens de vrije avonden mag je een typische folkloreshow niet missen, waar je ook de lokale specialiteiten kunt proberen in de lokale restaurants, die behoorlijk pittig kunnen zijn.

Tussen Peru en Bolivia – een vakantie naar het Titicacameer
Als het grootste zoetwatermeer in de Zuid-Amerikaanse Andes, is het Titicacameer betoverend en omgeven door een oude legende. Hierna verrees de god Viracocha uit de diepblauwe wateren om de sterren en de Inca-cultuur te creëren. Tegenwoordig staat het meer bekend om zijn talrijke drijvende eilanden, waarop de Urus, dus de inheemse bevolking, leefde. Het bedevaartsoord Copacabana, dat direct aan de kust in Peru ligt, is de moeite waard. De grootste stad ligt daarentegen op Boliviaanse bodem: in Puno kun je bij veel gelegenheden sfeervolle folklorefestivals meemaken.

Ontdek het Titicacameer tussen Peru en Bolivia
Vertrek vanaf het centrale plein in Copacabana voor een wandeling op de Calvarieberg. De kruisweg, versierd met 14 stations, leidt naar de top op ongeveer 4000 m. Eenmaal boven kijk je neer op het bedevaartsoord en de bekende kerk Basílica de la Virgen. Het is een bestemming voor veel pelgrims vanwege de figuur van het donkere meisje dat in een kleine kapel wordt bewaard. Het kunstwerk werd in 1580 gesneden door de lokale kunstenaar Franscisco Tito Yupanqui. Ook kun je een spektakel meemaken bij de autozegening, die wekelijks wordt uitgevoerd door een sjamaan en een monnik.

Het Titicacameer is met 3800 m het hoogste water waarop nog scheepvaart mogelijk is. En dat in grote lijnen, immers, zowel eenvoudige houten boten en jachten als moderne draagvleugelboten opereren op het meer. Een unieke ervaring is de rit op een rieten boot: Deze is gemaakt van hetzelfde materiaal als de 49 drijvende eilanden. Ze werden gemaakt door de inheemse Urus-bevolking van rond het Titicacameer. Wanneer je op sommige eilanden aan land gaat, leer je interessante feiten over het leven van de eenvoudige mensen die, zoals vele eeuwen geleden, in harmonie met de natuur leven.

De sfeer op het ongeveer 10 km lange zonnige eiland dat bij Bolivia hoort is bijna mystiek behoort. Volgens de legende stuurde de zonnegod Inti zijn kinderen hier naar de aarde en daarom speelde het eiland een belangrijke rol voor de Inca’s. Vanuit Copacabana ben je met de boot in ongeveer 2 uur in Yumani in het zuiden van het eiland. De eerste attractie wacht hier op je met de 250 m lange trap van de Inca’s.

Het leidt naar een bron met geneeskrachtig water waarvan wordt gezegd dat het eeuwige jeugd belooft. Volg het pad naar het noorden op een korte wandeling. Tijdens de ongeveer drie uur durende tocht kan men genieten van het prachtige uitzicht op de besneeuwde Cordillera Real in de verte. In het noorden van Isla del Sol liggen de ruïnes van Chancana in Challapampa. Met een beetje fantasie ontdek je het hoofd van een poema in de heilige rots Titi-Karka. In het Museo Marka Pampa kom je spannende details te weten over de stad Marka, die in de jaren negentig verdween.

In Puno, Peru, de folkloristische hoofdstad van het land, kun je ontdekken hoe oude tradities worden gecultiveerd op het Titicacameer. Zelfs als geen van de vele processies en siësta’s plaatsvinden, heb je de mogelijkheid om overal de historische kostuums te bewonderen. Veel handelaren op de grote markt van Bellavista dragen ze elke dag. Hier kun je ook kleding kopen van alpacawol en sappige groenten en fruit

Bolivia Informatie

Bolivia – onvergetelijke natuurspektakels en originele tradities. Laat je betoveren door de ongereptheid en authenticiteit van het land! Ervaar een van de meest originele en authentieke Zuid-Amerikaanse landen. Ga op zoek naar culturele schatten in prachtige koloniale steden als La Paz, Sucre en Potosí. Maar het zijn vooral de fascinerende landschappen die Bolivia tot een unieke vakantiebestemming maken.

Kun je je een ander land in de wereld voorstellen waar je door een zoutpan kunt wandelen en je tegelijkertijd tegen de adembenemende achtergrond van met sneeuw bedekte bergen kunt bevinden? Het Titicacameer en het Isla del Sol bieden ook een ongelooflijk panorama op 4000 m, dat nog lang zal worden herinnerd.

Elektriciteit
De netspanning is 220 volt, in La Paz 110 volt. Voor je eigen elektrische apparaten heb je dus een adapter (US flat plug) nodig.

Klimaat Van Bolivia

Over het algemeen ligt Bolivia in de tropische klimaatzone. Door de nabijheid van de evenaar en de enorme hoogteverschillen heeft het land een verscheidenheid aan klimaatzones. Er zijn grote temperatuurverschillen in het hele land. Op de Altiplano heerst een gematigd bergklimaat met een jaargemiddelde temperatuur van ca. 10 °C. De temperatuurschommelingen tussen de seizoenen zijn niet erg uitgesproken. Het verschil tussen dag- en nachttemperatuur is des te opvallender.

Op de oostelijke hellingen van de Andes verandert het klimaat naar warm, gematigd naar subtropisch. Ook hier zijn de temperatuurschommelingen tussen de seizoenen niet bijzonder groot. De temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn minder uitgesproken dan in de hooglanden. Het regenwoud heeft een tropisch klimaat met het hele jaar door hoge temperaturen en een luchtvochtigheid van meer dan 80%. De regio in het zuidoosten heeft een droog savanneklimaat met gemiddelde temperaturen van rond de 28 °C.

Steden in Bolivia

La Paz
De in de 16e eeuw gestichte stad op het Altiplano-plateau (3800 m) is de belangrijkste van het land en tegelijkertijd de zetel van de regering. De officiële hoofdstad van Bolivia is echter Sucre. La Paz heeft meer dan een miljoen inwoners als je El Alto op het hoogplateau op 4.082 m meetelt. In La Paz streeft men niet naar hogere zaken – integendeel: Hoe lager de ligging, hoe aangenamer het klimaat en hoe welvarender de bewoners.

De stad biedt vele musea en er zijn talloze pleinen waar je inheemse mensen kunt ontmoeten in hun traditionele kostuums met hoeden, lange vlechten en kleurrijke hoepelrokken. De interessantste markt is ongetwijfeld de Heksenmarkt (“Mercado de las Brujas”): een straat waar gebreide mutsen, lama-tapijten en andere souvenirs worden verkocht, samen met slangenvlees, gedroogde padden en andere bizarre attributen van lokaal bijgeloof.

Valle de la Luna
Op slechts 10 km van La Paz vind je een bizar maanlandschap bestaande uit duizenden rotsen, spleten, terpen aarde en kraterachtige formaties. De torens en piramides zijn grijsbruin tot roodachtig en bijna volledig onbegroeid. De Valle de la Luna is in de loop van miljoenen jaren gevormd door erosie en klimatologische contrasten.

Cochabamba
Cochabamba is de op twee na grootste stad van Bolivia en ligt op een comfortabele hoogte van 2570 meter hoogte. De belangrijkste bezienswaardigheid is het 40 m hoge Christusbeeld, gemodelleerd naar de Corcovado in Rio de Janeiro. Het standbeeld werd in 1988 opgericht voor het bezoek van paus Johannes Paulus II. Een kabelbaan brengt je de berg op met een indrukwekkend panoramisch uitzicht. Het gebied rond Cochabamba staat ook bekend om de vele kleurrijke markten.

Potosí
De inwoners van Potosí zijn trots op de titel “de hoogste stad ter wereld” (4065 m). Aan het begin van de 17e eeuw was Potosí een van de rijkste steden ter wereld vanwege de hoge zilver- en tinafzettingen. De goed bewaarde gebouwen uit die tijd behoren tot de meest magnifieke in Zuid-Amerika. Maar Potosí heeft ook zijn duistere kant: de “Cerro Rico” (rijke berg, ook wel zilverberg genoemd) is een zilvermijn waarin nog zo’n 15000 mannen en kinderen vanaf 11 jaar onder onvoorstelbaar slechte en gevaarlijke omstandigheden werken.

Ze verdienen naar Boliviaanse maatstaven redelijk goed, maar mijnwerkers overlijden regelmatig aan longontsteking of door ongelukken en explosies. De “Mercado de los Mineros” is de mijnwerkersmarkt. Hier kunnen toeristen die zich 2 uur in de mijn wagen, cadeaus kopen voor de arbeiders, zoals frisdrank en sigaretten.

Het Titicacameer in Bolivia

Titicacameer is het grootste meer van Zuid-Amerika met een oppervlakte van 8288 km³. Het is gelegen op de Altiplano, het hoogplateau van de Andes, het westelijke deel van het meer hoort bij Peru, het oostelijke deel bij Bolivia. Het Titicacameer is het hoogste commercieel bevaarbare water op aarde. Het ligt op een hoogte van 3800 m boven zeeniveau. Meer dan 20 rivieren monden uit in het Titicacameer.

De Urus-bevolking leeft op drijvende eilanden op het meer. Ze bouwen niet alleen de eilanden van Totora-riet, maar ook de hutten en boten. De rietbodem van de eilanden bestaat uit 2 meter hoog opgestapeld riet. De eilanden moeten na ongeveer 2 jaar weer opgebouwd worden omdat het riet van onderaf wegrot.

Salar de Uyuni
Met zo’n 12000 km³ is dit de grootste zoutvlakte ter wereld en een van de belangrijkste hoogtepunten van Zuid-Amerika. De Salar de Uyuni, genoemd naar het nabijgelegen stadje Uyuni, ligt op ca. 3670 m hoogte in het Boliviaanse zuidwesten. De salar werd gevormd door het opdrogen van enorme oude meren in het binnenland die ongeveer 100000 jaar geleden de hooglanden bedekten. Getuigen van dit waterrijke verleden zijn onder andere de goed zichtbare koraalbanken op het eiland Inkahuasi.

Omdat de Boliviaanse hooglanden een afvoerloos watersysteem vormen, loopt de salar elk jaar tijdens het regenseizoen, tussen februari en april, vol met water, dat in mei weer verdampt. In het zuiden van de Salar de Uyuni liggen de spectaculaire, bizarre vulkanische en woestijnlandschappen van de provincies Lipez. Ze zijn de thuisbasis van vele beschermde diersoorten zoals de vicunha’s of de flamingo’s, die talrijk zijn in de lagunes van de regio.

Taal
De officiële taal in Bolivia is Spaans. Er zijn ook de Indiase talen Aimará, Quechua en Tupi-Guarani. Sommige ambtenaren en zakenlieden spreken Engels.

Geloof
95% van de Boliviaanse bevolking is rooms-katholiek. De overige 5% is gedeeltelijk protestant of behoort tot andere religies, waaronder oude religies, mennonieten, bahá’í en de islam.

Cultuur
De traditionele muziek vertoont duidelijke regionale verschillen: de klanken van de altiplano gespeeld op de charango (snaarinstrument waarvan het klanklichaam is gemaakt van een gordeldierschelp) en de fluit zijn klaaglijker en droeviger, terwijl in de warmere streken meer vrolijke tonen worden gespeeld. Volksdansen, met namen als cueca en tinku, spelen een belangrijke rol in de alledaagse cultuur en traditionele festivals. Andere uitingen van volkskunst zijn weven en spinnen; De patronen en kleuren van het textiel kunnen per regio worden onderscheiden, maar zijn in de loop van de afgelopen 3000 jaar weinig veranderd.

In de verlaten uitgestrekte gebieden van Bolivia kun je fascinerende landschappen ontdekken, van majestueuze Andes-toppen tot het Altiplano-plateau en de tropische laaglanden. Er wonen hier immers maar iets minder dan 10 miljoen mensen. Bolivia wordt beschouwd als het hoogste en meest afgelegen land van Zuid-Amerika. Hier vind je nog onvervalste Indiase culturen en talen.

Ontdek Culinair Bolivia

De hoofdbestanddelen van de Boliviaanse keuken zijn aardappelen en quinoa, de zogenaamde Andesgierst. Dit type gierst groeit zelfs op arme grond en op hoogtes tot 4000 m. Ook bonen en maïs worden vaak geserveerd, meestal geserveerd met een stuk zelfgemaakte hooglandkaas. Op het plateau van Altiplano is het eten erg pittig. Meestal worden de hete kruiden en sauzen echter apart op tafel gezet, zodat iedereen zelf kan bepalen hoe warm zijn maaltijd moet zijn. In het laagland wordt daarentegen minder waarde gehecht aan scherpte. Hier wordt veel vers fruit, groenten en vlees geserveerd. Een specialiteit rond het Titicacameer is de vers gevangen forel.

De nationale drank van de Bolivianen is een druivenbrandewijn, de zogenaamde singani. Er zijn ook enkele lokale bieren. Een heel bijzondere smaakbeleving is de uit maïs gebrouwen chicha. Bij de traditionele productie wordt de maïs eerst gekauwd en daarna weer uitgespuugd. Dit zou het fermentatieproces op gang moeten brengen en zorgt voor de unieke, zure smaak. De cocaplant is een integraal onderdeel van de Boliviaanse cultuur. Het traditionele gebruik ervan heeft echter niets te maken met de gevaarlijke drug cocaïne. Bolivianen maken thee van de bladeren van de plant. Dit helpt om te wennen aan de berglucht. Het kauwen van cocabladeren werkt verkwikkend en prestatie verhogend.

Geografie
Bolivia is een geheel door land omgeven land dat wordt begrensd door Brazilië in het noordoosten, Paraguay en Argentinië in het zuiden en Chili en Peru in het westen. Geografisch kan het land worden onderverdeeld in 3 zones. In het westen strekt het Andes-hoogland Altiplano zich uit op een hoogte tussen 3000 en 4000 m. In het plateau liggen 2 van de belangrijkste toeristische bestemmingen in Bolivia, de zoutmeren en het Titicacameer, het hoogste commercieel bevaarbare meer ter wereld. In het oosten wordt de Altiplano begrensd door een bergketen van de Andes. Sommige toppen zijn tot 6500 m hoog. Beide landschappen vormen samen ongeveer een derde van de oppervlakte van het land.

De derde geografische zone is de laaglanden. Direct grenzend aan de Andes liggen de zogenaamde Yungas, het regenwoud. In de hoogste gebieden wordt het regenwoud gekenmerkt door berg- en nevelwouden. De tropische zone begint onder de 1000 m met typische regenwoudplanten, rubberbomen en palmbomen. In het oosten van het laagland ligt een groot moerasgebied, de Pantanal. Een mengsel van doornige struiksteppen en droge bossen strekt zich uit naar het zuidoosten.

Souvenirs
Bolivia heeft veel te bieden: Waardevolle voorwerpen zoals gouden en zilveren sieraden of mode gemaakt van fijne vicuñawol en cultureel waardevolle voorwerpen, zoals handwerk waarvan de wortels duizenden jaren teruggaan. Er zijn souvenirs die geluk brengen en andere die je gewoon gelukkig maken, omdat ze de magie van de Andes verspreiden. Op markten moet je wel onderhandelen over de te hoge prijzen; Dat wordt van je verwacht. In de winkels worden gangbare creditcards meestal alleen tegen een toeslag geaccepteerd.

Valuta en betaalmiddelen
De munteenheid in Bolivia is de Boliviano (BOB), in de volksmond beter bekend als de Peso. Een Boliviano is verdeeld in 100 centavos. De valuta is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Bankbiljetten zijn er in coupures van 200, 100, 50, 20 en 10 BOB, munten in coupures van 2 en 1 BOB en 50, 20 en 10 centavos. Bij banken, wisselkantoren en hotels in de grote steden kun je geld wisselen voor vakantiecheques of vreemde valuta. Amerikaanse dollars zijn het gemakkelijkst te wisselen in kleine coupures. Grote creditcards zoals MasterCard, Visa, American Express en Diners Club worden geaccepteerd als betaalmiddel in restaurants, winkelcentra en grote hotels in de grootste steden. In afgelegen steden en kleine winkels worden creditcards echter meestal niet geaccepteerd. Je kunt bij veel geldautomaten contant geld opnemen in lokale valuta met de Maestro-kaart of kaarten met het Cirrus-symbool. 

Tijdsverschil met Nederland
Tijdens Europese zomertijd -6 uur, tijdens de wintertijd -5 uur. In Bolivia is er geen omschakeling tussen zomer- en wintertijd.