Wat bewaren de Amerikanen in Fort Knox?

Je hebt vast wel eens iemand horen zeggen: het lijkt hier Fort Knox wel. Dan gaat het over een plek waar je moeilijk naar binnen of naar buiten kunt. Fort Knox bestaat echt. Maar wat is het precies en waarom wordt het zo goed beveiligd?

Fort Knox is een legerpost in Kentucky Amerika, ten noorden van Elizabethtown en ten zuiden van Louisville. De post werd vernoemd naar Henry Knox (1750-1806), de eerste Amerikaanse minister van Oorlog. Die was overigens al overleden toen het fort in 1861 tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog gebouwd werd. Destijds heette het Fort Duffield. Na die oorlog werd het fort een tijdlang niet meer gebruikt. Pas in 1919 legde men de basis voor Fort Knox zoals het nu is, door de aankoop van extra land. Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed Fort Knox dienst als opleidingscentrum voor de Amerikaanse gepantserde eenheden. Het terrein werd toen opnieuw uitgebreid: er kwamen 3820 gebouwen op het 432 km2 grote terrein. In 2010 besloeg de legerpost 441 km2 en er verbleven toen meer dan tienduizend mensen.

Goudvoorraad

Tot zover een stukje geschiedenis. Terug naar de zware beveiliging. Die heeft te maken met de goudopslag in het fort. Een groot deel van de goudvoorraad (United States Bullion Depository) bevindt zich namelijk in Fort Knox, zo’n 4.578 ton goud. De goudkluis gebouwd in 1937 toen Amerika in een diepe economische crisis zat. De overheid wilde de burgers laten zien dat het goud veilig lag opgeborgen. Toen de kluis klaar was, arriveerden er vele treinen en vrachtauto’s met goud bij Fort Knox. Dat was puur voor de show, omdat voor al het goud dat er ligt maar één trein nodig is. Overigens ligt het meeste goud van Amerika, 7.000 ton, opgeslagen in de kelders van het Federal Reserve Bank in New York. Maar Fort Knox spreekt veel meer tot de verbeelding en is wereldwijd een begrip. In de loop van de geschiedenis werden er ook nog andere dingen bewaard, zoals de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring en de Hongaarse kroonjuwelen. Fort Knox wordt zwaar bewaakt door het leger, onder andere met Apachehelikopters en pantserwagens.

Er zijn de nodige complottheorieën over Fort Knox. Er zou in het fort helemaal niet zoveel of zelfs helemaal geen goud liggen. De complotdenkers worden gesteund in die theorie door het feit dat zowel de senaat als de Fed de goudvoorraad niet willen laten checken.

Museum

In het midden van het fort bevindt zich het General George Patton Museum dat is opgericht ter ere van generaal Patton. Hij was een van de pioniers van de tankoorlogvoering. Het museum heeft een enorme collectie voertuigen, waaronder tanks uit alle belangrijke oorlogen. Verder is er het Center of Leadership, met onder meer een tentoonstelling over de aanslagen van 11 september 2001. Daar staan ook twee brandweerwagens, waaronder de Foam 161, die gedeeltelijk in rook opgingen en zelfs smolten tijdens de aanslag op het Pentagon. Verder is in Fort Knox het United States Army’s Human Resources Command’s Timothy Maude Center of Excellencegevestigd. Hier worden Amerikaanse soldaten begeleidt in hun weg omhoog in de rangen van het leger. Dit centrum werd vernoemd naar Timothy Maude, de militair met de hoogste rang die is omgekomen tijdens de aanslagen van 11 september 2001.

Fort Knox als inspiratiebron

Dat Fort Knox tot de verbeelding spreekt blijkt wel uit het feit dat het fort een grote rol speelt in een van de James Bond films. In Goldfinger moet 007 voorkomen dat een goudsmokkelaar het fort leegrooft. De opnames van de film vonden deels plaats in Fort Knox.

Ook in stripverhalen speelt de goudopslag regelmatig een rol. Zoals in Superman The Outlaw Fort Knox! en 14 Carrot Rabbit van Looney Tunes. En dan is er nog Fort Knox, een komische strip geschreven en getekend door Paul Jon Boscacci. De strip gaat over het leven van de Knox familie: majoor Joe Knox, zijn vrouw Jane Knox en hun twee zonen Donald en Wesley. De familie is verhuisd naar het fictieve Fort Lincoln, waar ze moeten wennen aan het leven op een militaire basis.

Even googelen levert nog meer dingen op die een relatie hebben of vernoemd zijn Fort Knox. Zoals deze bijzondere escaperoom voor thuis. Dit spel is een draagbare versie van een escaperoom, waarbij je de code moet zoeken en de verborgen schat in Fort Knox kunt ontgrendelen. In Leuven is overigens een echte escaperoom met de naam Fort Knox: ‘De crisis treft Amerika harder dan ooit tevoren. De revolutie barst los! De geheime goudvoorraad in Fort Knox is misschien nog te redden. Maar de woedende menigte staat al aan de deur…’

En dan zijn er nog de T-shirts met opdruk, een kluis type Fort Knox (logisch), een hotel Fort Knox en een gele tulp Fort Knox (iets minder logisch). Bart Chabot schreef in 2005 een dichtbundel met de naam Fort Knox en er is zelfs een Fort Knox hanglamp (ook niet heel logisch, want hij is niet van goud).

Het schijnt dat de Amerikaanse bankiers blij zijn met al die aandacht voor Fort Knox, omdat dat het vertrouwen in de financiële positie van Amerika zou vergroten