Ouderen en dieren gaan heel goed samen. Vooral als het gaat om kwetsbare ouderen en tevens kwetsbare dieren. Neem nou jonge katten die zonder moederpoes zijn. Die moeten met de fles worden grootgebracht en dat blijken nu juist kwetsbare ouderen heel goed te kunnen. De kittens groeien gezond op en de ouderen worden er heel blij van. Dat verdient vervolg.
Het gebeurde in een Amerikaans verzorgingshuis waar ouderen met een dementie moederloze kittens uit een asiel verzorgden. Het Pima Animal Care Center bracht de twee wees-kittens Peaches en Turtle naar het Catalina Springs Memory Care verzorgingshuis en liet de zorg over aan de bewoners. Een prachtig initiatief van verpleegkundige Rebecca Hamilton.
Peaches en Turtle
De bewoners van het tehuis gaven Peaches en Turtle de fles, speelden met de katjes en boden hen heel veel liefde. Misschien geen alledaagse keuze om mensen, die zelf permanente zorg nodig hebben, te laten zorgen voor kleine hulpeloze poesjes. Maar het bleek een win-win situatie. De ouderen zorgden heel goed voor de kittens en werden daar zelf heel gelukkig van. Ze bleken prima in staat te zijn om de benodigde liefde en zorg te geven aan de kittens. Sterker nog, die zorg voorzag ook in hun eigen behoefte aan warmte. En het bleek stukjes geheugen terug te brengen, de ouderen begonnen te vertellen over hun eigen ervaringen met huisdieren. Het medewerkers van het asiel waren natuurlijk enorm blij, want “a shelter is not a good place to grow up”.
Het dierenasiel vangt per jaar zo’n tweeduizend kittens op, waarvan een groot deel continue zorg en flesvoeding nodig heeft. Dus toen de twee kittens groot genoeg waren om geadopteerd te worden en weggingen, kwamen er twee nieuwe kleintjes.
ZorgDier
Stichting ZorgDier in Nederland ziet ook het belang van de combinatie van kwetsbare mensen en huisdieren. De stichting helpt organisaties om huisdieren bij zorg, welzijn en scholing te betrekken. Vrijwilligers brengen met hun eigen kat of hond een bezoek aan bijvoorbeeld ouderen in een zorginstelling. Die mogen vaak zelf geen huisdier, maar missen daardoor ook de warmte van zo’n trouwe vriend. Wie mee wil doen kan zich aanmelden. Daarna volgen een selectie en een training. Daarin leren de vrijwilligers meer over het begeleiden van hun dier maar ook over hoe ze de cliënten moeten benaderen. In totaal zijn ruim vierhonderd mensen actief binnen de stichting. Soms gaat het alleen om even spelen of een stukje wandelen. Maar de huisdieren worden ook ingezet voor therapiedoeleinden. Bijvoorbeeld het verbeteren van de fijne motoriek door een hond te aaien en te borstelen.
Positieve effecten
Op de site van ZorgDier staat te lezen wat de positieve effecten zijn van het contact met dieren:
- Contact met dieren werkt kalmerend en stressverlagend
- Contact met een dier bevordert de openheid naar andere mensen
- Omgaan met dieren stimuleren het geheugen en de communicatieve vaardigheden
- Dieren zijn niet veroordelend en zijn dus goed voor de eigenwaarde
- Een dier nodigt uit om in beweging te komen (zoals aaien of wandelen)