Vrouwen met borstkanker hebben niet zomaar 2600 euro voor een test

De vergoeding van een test die kan uitwijzen of chemotherapie nodig is, staat op losse schroeven.

borstkanker logo

Borstkanker wordt veelal geassocieerd met chemotherapie. In veel gevallen is dat inderdaad een effectieve behandeling, maar in sommige gevallen helemaal niet nodig. 

Daarover wordt de laatste tijd veel gediscussieerd. Vooral sinds de mammaprint niet in het basispakket wordt opgenomen. Zorginstituut Nederland wil deze genetische test voor hormoongevoelige borstkanker niet laten vergoeden. En dat terwijl het kan aantonen hoe groot de kans is dat de tumor terugkomt. Is die kans klein dan kan soms een zware chemo-behandeling achterwege blijven. 

Oncologen en Zorginstituut zijn het niet eens

Het Zorginstituut en oncologen zijn het niet met elkaar eens over het aantal vrouwen met borstkanker dat chemotherapie moet krijgen. Het instituut is bang dat er meer vrouwen zullen overlijden als ze de chemo niet krijgen. Oncologen menen dat wanneer de mammaprint voor meer vrouwen toegankelijk is, er juist veel minder chemotherapie gegeven hoeft te worden als het risico op terugkeer van de kanker minimaal blijkt.

Brief aan minister gestuurd

Medisch specialisten en patiëntenverenigingen hebben een brief aan de minister gestuurd. Zij vermoeden namelijk dat patiënten zelf die test niet laten doen omdat deze maar liefst 2600 euro kost. Sommige zorgverzekeraars vergoeden de test, maar dat is geen standaard gegeven. Minister Bruno Bruins van Volksgezondheid moet hier een beslissing over gaan nemen.