Nu de zon volop schijnt is zonnebrand onmisbaar. Het is belangrijk om een goede zonnebrandcrème te gebruiken, want felle zon is slecht voor je huid. Door de ultraviolette straling heb je kans om huidkanker op te lopen. Insmeren dus.
Helaas werkt niet alles wat je koop perfect. Naast zonnebrandcrèmes zijn er ook sprays te koop. Volgens onderzoek van de Consumentenbond biedt 1 op de 5 zonnebrandsprays niet de beloofde bescherming.
UV-A en UV-B straling
We gebruiken zonnebrand als bescherming tegen uv-straling. De uv-straling die ons bereikt, bestaat voor 95% uit UV-A en 5% uit UV-B. De A bij uv-A betekent ‘aging’, omdat de straling zorgt voor huidveroudering. De B bij uv-B betekent ‘burning’. Je kunt al raden waarom, juist: UV-B-stralen laten je huid verbranden. De SPF-factor geeft aan hoeveel bescherming een product biedt tegen uv B-straling.
Factor 15 in plaats van 30
De Consumentenbond beoordeelde de bescherming tegen uv A- en uv B-straling, het gebruiksgemak en het etiket van vijftien zonnebrandsprays. Zeven producten bleken allergenen te bevatten die irritatie kunnen veroorzaken bij mensen met een gevoelige huid. Bij de sprays van Etos, Lancaster, Ladival en Lucovitaal zorgden specifieke allergenen en/of hormoonverstorende stoffen voor een lager testoordeel. De sprays van P20 en Louis Widmer bevatten zelfs een hormoonverstorend ingrediënt dat de EU afraadt in sprays en werden daarom uitgesloten van de test.
Bart Combée, directeur Consumentenbond: “Helaas kunnen gebruikers niet altijd blind vertrouwen op de factor die op zonnebrandsprays staat. Dit is kwalijk omdat consumenten dit lastig zelf kunnen controleren. Ze denken goed beschermd te zijn, maar verbranden alsnog. Een te lage factor kan op korte en op lange termijn schade toebrengen aan de huid.”
Welke spray dan wel?
De sprays van Garnier en Vision kwamen het beste uit de test en ook de spray van Kruidvat kreeg een bijzondere notering. De volledige lijst van alle geteste crèmes is te vinden op de website van de Consumentenbond.
Bron: Consumentenbond