Troosteten? Bij tegenslag kiezen we niet voor sla

Het zit tegen, je voelt je niet zo lekker, je bent moe of verdrietig, voelt je gestrest en weet even niet hoe verder. Wat helpt hiertegen? Eten natuurlijk. Wees echter gewaarschuwd, want niet alle eten doet goed en biedt troost. Welke niet en welke wel?

Het zijn de donkere dagen voor kerst. Veel mensen verheugen zich, maar op sommige dagen lijkt het licht wel heel ver weg. Je voelt je lamlendig, niet helemaal fit of opgejaagd. Je bent melancholisch en er zit even geen gang in. Dan kan troosteten, of noem het comfortfood, je een duwtje geven.

Pizza en macaroni met een laagje kaas

Typ ‘troosteten’ in op Google en je ziet allerlei aanraders voorbijkomen. Van hamburgers tot pizza, en van nachos tot macaroni. Als je dat ziet lijkt het erop dat allerlei gerechten met een laagje kaas er bovenop in de categorie troosteten vallen. Sla staat hier niet tussen.

Jammer genoeg brengt veel van dit alles ons van de regen in de drup. Met dit soort maaltijden leidt eten vaak tot schranzen met spijt achteraf vanwege de vele calorieën. Daar zit niemand op te wachten die juist een beetje troost en warmte zoekt. Vettige kaas doet dan meer kwaad dan goed. En datzelfde geldt voor zoete snoep, koek en gebak.

Een boost van de suiker

Veel gerechten en producten uit dit lijstje werken slechts kortstondig op je humeur. Ze bevatten zoveel suiker dat je eventjes een boost krijgt. Er volgt een piek in je bloedsuikerspiegel, maar daarna komt de bekende dip. Weg is je goeie humeur. Je raakt moe en geprikkeld en van enige troost, laat staan een fijn en energiek gevoel, is geen sprake meer.

Juist daarom wordt het afgeraden om je tot (vet en suikerrijk) eten te wenden als je je niet goed voelt, gestrest bent en even een dip in je humeur hebt. Bepaalde voedingsmiddelen blijken wél een positieve invloed op je stemming te hebben. Voedingsmiddelen die je bloedsuikerspiegel in balans houden en je geen hoge boost, maar ook geen dip bezorgen. Met andere woorden; Lekker eten dat zorgt voor stabiliteit.

Langzaam stijgende bloedsuikerspiegel

Denk hierbij aan chocolade, maar dan wel de meest donkere die een flink percentage cacao bevat. Het is het stofje tryptofaan in chocolade dat in ons lijf omgezet wordt in serotonine. Daarvan weet iedereen dat het positief op je gemoed werkt. En heb je zin in een andere snack, dan kan humus veel goed doen. Humus is van kikkererwten gemaakt en die zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel langzaam omhooggaat. Ze zitten boordevol eiwitten wat de spieren veel goed doet. Je ontspant en dat is precies de bedoeling. Combineer je dat met worteltjes dan zit je helemaal gebakken. Laten we overigens ook de gewone volkorenboterham niet vergeten. Ook hier geldt weer: het laat de bloedsuikerspiegel vooral lángzaam stijgen. Bovendien bevat het veel vezels wat goed is voor de spijsvertering. Als de spijsvertering goed werkt, voel je je ook al stukken beter.

Soep is het ultieme troosteten

En dan het ultieme troosteten: soep. Niet voor niets gaan mensen over tot het maken van een hartige bouillon als ze zich moe en leeg voelen, verdrietig zijn en behoefte hebben aan iets dat warmte biedt, dat goed smaakt en ook nog eens gezond is. Kippensoep als je verkouden bent, tomatensoep als je een verzetje nodig hebt. Soep doet bij veel mensen vooral aan vroeger denken. Toen moeders op zaterdag altijd een grote pan soep maakten. Het creëren van de soep nam flink veel tijd in beslag en de pan stond uren op het fornuis. In het huis rook het heerlijk naar pittige bouillon, die lang moest trekken, en niet uit een pakje kwam. Voor veel mensen geeft soep een gevoel van nostalgie en geborgenheid. Handen rond een grote kom en genieten. Betere troost en comfort is er niet.

Eten uit een kom

Nog even over die kom. Aten we vroeger de aardappels, groenten en vlees van een plat groot bord en soep uit een soepbord, tegenwoordig is de kom een hit. Ook voor andere gerechten dan louter soep. Het geeft een comfortabel gevoel. Het voelt huiselijk en vooral warm als je je handen eromheen legt. Op zich is dat al een geborgen houding. Je doet het ook als je het koud hebt en een kop koffie, thee of warme chocolademelk neemt. Je warmt je letterlijk aan dat wat je drinkt of eet en de kou verdwijnt uit je lijf. Je voelt je daarna stukken beter.