Bij een zware verkoudheid de huisarts bellen voor een antibioticakuur? Het gebeurt dagelijks, maar inmiddels weten we ook dat we met al die kuurtjes resistent kunnen raken voor deze middelen. Moeten we er nu wel of geen gebruik van maken?
Bacteriën zijn zowel boosdoeners als nuttige organismen die zich razendsnel vermenigvuldigen. Ze verteren voedsel, houden schadelijke stoffen tegen. Maar ze kunnen ook infecties veroorzaken, in een wond of orgaan. Antibiotica kunnen die groei van de bacteriën stoppen of verminderen.
Er blijkt een tekort aan antibiotica te ontstaan
Eigenlijk kunnen we nauwelijks nog zonder antibiotica. De ene antibiotica is echter de andere niet en dat is mooi, want dan kun je met het goedje gericht die ene specifieke bacterie uit het lichaam verdrijven. Er blijkt echter een tekort aan antibiotica te ontstaan die een bepaalde groep van bacteriën aanvallen.
Het gaat om smalspectrum antibiotica die gericht werken en andere bacteriën met rust laten. Die andere bacteriën hebben we gewoon nodig in ons lichaam.
Daar gaat het mis
Geen nood aan de man, zou je denken. Er is altijd de mogelijkheid van een ander antibioticum. Maar daar gaat het mis. Een niet zo gericht antibioticum valt namelijk ook onnodig andere bacteriën aan. Gevolg: de vele aanvallen maken een grote groep van bacteriën uiteindelijk ongevoelig voor het middel.
De oorzaak van het tekort aan de gerichte antibiotica zou een tekort aan grondstoffen zijn. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) maakt zich er zorgen over. Nu huisartsen niet zonder meer antibiotica uitschrijven, raakt de industrie ook nog eens terughoudend in het produceren ervan.
Het CBG pleit ervoor dat er voldoende antibiotica beschikbaar blijft. Er zijn immers niet genoeg alternatieve middelen op voorraad.
Wondermiddel
Het was de Britse arts-bacterioloog Alexander Fleming die het eerste ware antibioticum ontdekte, penicilline. Het zou een wondermiddel zijn, vanwege de effectiviteit en weinig bijwerkingen, maar het middel werd in dat jaar 1928 niet in in productie genomen vanwege het feit dat de arts weigerde hier patent op te nemen. Investeringen bleven daardoor uit. Pas in de oorlog zag men de noodzaak dit toch op te pakken en werd penicilline industrieel geproduceerd.
Inmiddels kunnen we nauwelijks zonder antibiotica, maar weten we ook dat het kan leiden tot resistentie. Daarom schrijven artsen het niet zomaar meer voor. Wie een beetje verkouden is, kan beter gewoon zijn bed induiken of op een andere manier rust nemen.
Maatwerk
Krijg je wel antibiotica dan is het altijd zaak een kuur af te maken. Dat is omdat er altijd nog bacteriën actief in het lichaam kunnen zijn en die moeten allemaal opgeruimd worden. Daardoor voorkom je ook dat een bacterie weerstand opbouwt tegen een bepaald antibioticum, die eerdergenoemde resistentie. Stop je te vroeg dan kan de infectie weer de kop opsteken.
Zo’n kuur werkt bovendien ook nog een flink na, soms wel tot een week na de laatste pil. Vaak duurt een kuur sowieso minimaal vijf dagen.
Al met al mag de conclusie worden getrokken dat het maatwerk is. Zowel bij de vraag of je een kuur wel of niet moet aangaan en zo ja, welk antibioticum het beste werkt. Maar dan moet het wel voorradig zijn. En daar schort het momenteel aan.
Bron: nos.nl