Niezen in je elleboogplooi, vaak handen wassen en direct gebruikte papieren zakdoekjes weggooien. Met deze eenvoudige maatregelen zou je griepbesmetting zo veel mogelijk kunnen voorkomen. Maar een griepgolf is ook daarmee nauwelijks tegen te houden. Waar staan we deze week?
Een verkoudheid is nog geen griep, maar wie zich flink beroerd voelt denkt daar in deze periode van het jaar toch al snel aan. Bij sommige mensen slaat het influenzavirus zo aan dat het virus een infectie veroorzaakt aan slijmvlies van keel, neus of bijholten. Soms is dat zo erg dat ze in een ziekenhuis terecht komen. In het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht werken ze daarom al een jaar met een sneltest die binnen twintig minuten uitwijst of iemand griep heeft. Dan is het direct duidelijk of zo iemand apart verpleegd moet worden om besmetting van anderen tegen te gaan. In onder andere het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven gaan ze er nu ook mee aan het werk, zo meldt het AD.
Je voelt je goed ziek
Griep heb je als de verschijnselen binnen een dag op komen zetten met als gevolg dat je je lange tijd moe en lusteloos voelt, een loopneus, koorts en keelpijn hebt, niets wilt eten, kortademig bent en moet hoesten en eigenlijk niet goed kan slapen. Vaak heb je stijve armen en benen, spierpijn en hoofdpijn. Alles bij elkaar genomen voel je je goed ziek. Een week ziek van de griep is geen uitzondering en soms neemt het wel twee weken.
In Drenthe lijkt de griepepidemie losgebarsten, zo meldt RTV Drenthe. Ongeveer zes op de tienduizend mensen is volgens de provinciale GGD ziek. Dat blijkt inmiddels ook al het landelijke beeld te zijn, gebaseerd op het aantal aanmeldingen bij de huisarts. Vooral kinderen en 65plussers blijken het slachtoffer.
Aparte griepafdeling
Een groot aantal ziekenhuizen heeft de stap gezet om een aparte griepafdeling in het leven te roepen. Ook dat moet besmetting van meer mensen voorkomen. We weten immers niet hoe lang de griep nog aanhoudt en of er sprake is van een griepgolf. We kennen allemaal nog het voorbeeld van vorig jaar toen er bijna twintig weken lang enorm veel mensen door de griep waren gevloerd. Ook personeel werd niet gespaard en dat leidde tot heel wat consequenties binnen de zorg zoals het uitstellen van operaties.
Nu is besmetting niet tegen te houden. Als veel mensen griep hebben, wordt dat gemakkelijk doorgegeven. De incubatietijd is 25 tot 48 uur. Jaarlijks blijken er honderd mensen via het ziekenhuis het griepvirus op te lopen. Als je uren moet wachten op de uitslag van een test, is besmetting in die tijd zomaar gebeurd. Met de sneltest moet dat aantal omlaag kunnen worden gebracht.
Draaiboeken liggen klaar
In het VUmc in Amsterdam, het Radboudumc en CWZ in Nijmegen liggen inmiddels draaiboeken klaar om extra personeel in te zetten of roosters van personeel snel aan te kunnen passen. En sommige ziekenhuizen vragen mensen mondkapjes te dragen. Handen schudden wordt sowieso afgeraden.
Nu is een griepgolf niet helemaal uniek. In de geschiedenis kennen we er ook veel voorbeelden van zoals de Spaanse griep in het begin van de twintigste eeuw die miljoenen slachtoffers eiste. In 2009 hadden we de Mexicaanse griep die wereldwijd ging. Alhoewel de medische wetenschap een stuk verder is dan toen, is er ook nu ieder jaar wel een periode dat veel mensen door de griep worden geveld. Gemiddeld kun je iedere winter uitgaan van een week of negen. Voorkomen? Dan moet je zorgen voor een goeie weerstand en meer dan acht uren slapen. Of een jaarlijkse griepprik helpt daar zijn de meningen over verdeeld.
Wie door de griep geveld is moet rust nemen. Maar vaak kun je ook niet anders. Veel drinken en je warm aankleden worden aangeraden en eventueel paracetamol kan de ergste malaise wegnemen.