SarahMagazine: typische borrel- en vrouwenpraat op een verjaardag

De overgang is niet hetzelfde als de menopauze. Sarah legt het nog een keer uit.

Sarah is in de overgang. Met gezonde voeding, gerichte sport én humor pakt zij haar overgangsklachten aan. Altijd eerlijk, vaak kwetsbaar, soms hilarisch. Op 50plusinnederland.nl deelt zij haar verhaal vanaf het begin.

Zo rond je vijftigste krijg je er een heel gezellige vocabulaire bij om een stilvallende verjaardag mee op te leuken. Iemand nog last van opvliegers, een droge doos, stemmingswisselingen, nachtzweten, gierende hormonen of overtollige haargroei?

Bitterbal

Maar ik heb laatst op een verjaardag mijn tong moeten afbijten, toen een van de vrouwen bij een glaasje wit en een bitterbal beweerde ‘dat ze in de menopauze was.’ Hier mag ik het wel betweterig corrigeren: ‘Nee schat, dat ben je niet. Je bent in de overgang.’

Verwarring

Toch is het helemaal niet zo’n gekke vergissing. Veel vrouwen denken dat de overgang hetzelfde is als de menopauze. De verwarring ontstaat waarschijnlijk doordat het Engelse woord voor overgang menopause is.

Week

Dat verklaart een boel. Maar in goed medisch Nederlands is het absoluut niet hetzelfde. Heel kort door de bocht: de overgang kan jaren duren. De menopauze duurt in de regel niet langer dan een week. En om het nog wat ingewikkelder te maken: je hebt je menopauze tijdens de overgang…

Overgang

De overgang is de periode van gemiddeld een jaar of zeven waarin je lijf steeds minder eitjes produceert en je opgebouwde voorraad slinkt en onbruikbaar wordt, met allerlei klachten en klachtjes tot gevolg. Eén daarvan is dat je steeds onregelmatiger ongesteld wordt.

Menopauze

De menopauze is het moment waarop je menstruatie voorgoed pauzeert: je allerlaatste menstruatie dus.

Vlammen

Dat moment is pas met terugwerkende kracht vast te stellen, want het kan maar zo dat je een paar maanden niet ongesteld wordt, maar daarna opeens weer een tijdje wel menstrueert. Je oude eitjes zijn steeds minder in staat om iedere maand een menstruatie in gang te zetten, maar af en toe willen ze nog wel eens vlammen als vanouds.

Moeder

Pas wanneer je twee jaar niet hebt gemenstrueerd, kun je officieel je menopauze vaststellen. Gemiddeld hebben we rond ons 52e levensjaar onze laatste menstruatie. Het blijkt een kwestie van genen: de leeftijd waarop je moeder in de overgang kwam en haar menopauze had, voorspelt vrij nauwkeurig wanneer jij die kunt verwachten.

Overgangsklachten

Overigens stopt alleen je menstruatie na de menopauze. Overgangsklachten kunnen nog wel een jaar of drie na je laatste ongesteldheid aanhouden.

Evenwicht

Nu is in de overgang zijn iets heel anders dan last hebben van overgangsklachten. Je lijf kan al jaren bezig zijn met het zoeken naar een nieuw hormonaal evenwicht, zonder dat je het echt in de gaten hebt.

Niet willen weten

De eerste verschijnselen zie je makkelijk over het hoofd, niet alleen omdat ze nog weinig prominent aanwezig zijn, maar misschien ook omdat je het niet wilt weten.

Extra kilo’s

Maar echt, die zwarte haren op je kin, drie kilo extra rond je middel, onregelmatige menstruaties en onverklaarbare vermoeidheid houden toch echt allemaal verband met de overgang. De meeste vrouwen kunnen er rond hun 45eniet meer omheen. Dan dienen de eerste niet meer te missen of te ontkennen overgangsklachten zich duidelijk aan.

Goed nieuws

Er is gelukkig ook goed nieuws: verschillende onderzoeken tonen aan dat je met gerichte sport, gezonde voeding en vooral een positieve levensinstelling overgangsklachten kunt verminderen en soms zelfs kunt voorkomen.

Eerlijk

Ik weet inmiddels uit eigen ervaring dat dat ook echt klopt. Maar er is meer. Volgens mij is het minstens zo belangrijk om er open en eerlijk over te zijn, en je kennis en ervaringen met elkaar te delen. Dus op de volgende verjaardag houd ik mijn mond niet meer.

Meer lezen? Kijk voor zinvolle en eerlijke (achtergrond)informatie over de overgang op www.sarahmagazine.nl, de overgang van A tot Z.