SarahMagazine: terug in het gareel

Sarah moet aan de bak, en dan bedoelen we niet een bak chips. Alle keukenkastjes langs; troep eruit en de goeie zaken erin. Inclusief de wijn. We houden het wel leuk!

Sarah is in de overgang. Met gezonde voeding, gerichte sport én humor pakt zij haar overgangsklachten aan. Altijd eerlijk, vaak kwetsbaar, soms hilarisch. Op 50plusinnederland.nl  deelt zij haar verhaal vanaf het begin.

Gezond eten valt en staat met gezond boodschappen doen. En het succes van een gezond eetpatroon is afhankelijk van de inhoud van je voorraadkast.

Een open deur? Nee hoor, het is een waarheid als een koe. Want als er chips in huis is, eet ik chips. Liggen er appels, dan neem ik een appel.

Handrem

Zoals ik vorige keer al opbiechtte, ben ik een beetje laks geworden. Niet alleen met mijn supplementen, ook in mijn voeding. Het is niet zo dat alle remmen los zijn, maar meer dat mijn handrem een beetje onbetrouwbaar is.

Havermout

Witte pasta? Nou, kan best een keer. En zelfgemaakte nasi is toch het lekkerst met witte rijst. Pakje aardappelpuree op een makkelijke dag, sesamcrackertjes met jonge kaas bij het ontbijt omdat de havermout op is…

80-20

Niet alles hoeft overigens altijd supergezond te zijn. Een mooie balans is de 80-20-regel: als 80 procent van wat je eet gezond is, kan je lichaam best 20 procent minder goede keuzes aan. Ik ben alleen bang dat ik die getallen de laatste tijd heb verwisseld.

Opvliegers

Het is allemaal geen ramp, maar ik voel me wel minder gezond. Bovendien weet ik dat je met gezonde keuzes opvliegers kunt verminderen en zelfs voorkomen. Fyto-oestrogenen in je voeding kunnen het tekort aan je eigen vrouwelijk hormoon tijdens de overgang aanvullen, waardoor je er minder last van hebt.

In het gareel

Dat is het laatste zetje dat ik nodig heb. Er zit er niks anders op: ik moet weer terug in het gareel. Geen extreme veranderingen of een hip dieet. Gewoon gezond en lekker eten. Met veel groente en fruit. Maar ook met koolhydraten. En vet. En wijn.

Suikerspoor

Eerste punt op mijn to-do-list: puinruimen. De vakantie heeft een waar suikerspoor door de keuken getrokken. En wij knabbelen de restjes gedachteloos weg. Rigoureus kieper ik daarom de binnen geslopen frisdrank, chocoladekoekjes, witte pasta, soepstengels en andere troep weg. Geen chips meer in de voorraadkast. Snacken doen we in het weekend, en dan kopen we waar we trek in hebben. En op maandagochtend gooi ik wat over is weg.

Mindset

Het is volgens mij vooral een mindset. Ik kan mezelf wel heel zielig gaan vinden omdat ik geen roombotercroissantjes meer in de pot Nutella mag dopen, maar verdorie, is het niet fantastisch dat je zelf met gezond en lekker eten wat aan je overgangsklachten kunt doen?

Geen excuus

Ik heb nu standaard in mijn telefoon een boodschappenlijstje staan. Met een paar verse ingrediënten erbij is er dan altijd iets in huis voor een smakelijke verantwoorde maaltijd. Geen excuus meer, en dat voelt wel zo lekker.

Zorg dat je dit altijd in huis hebt:

 • Havermout
 • Appels
 • Zoete aardappelen
 • Houdbare sojamelk
 • Ongebrande ongezouten noten
 • Pure chocolade (liefst 82%)
 • Blikjes tomatenblokjes en puree
 • Volkorenpasta
 • Speltcrackers
 • Avocado’s
 • Kikkererwten en kidneybonen in blik
 • Tonijn in blik
 • Eieren
 • Olijfolie
 • Sojasaus (Kikoman)
 • Rode wijn

Mooimakers

Heb je een ik-kijk-nog-wel-even drempeltje? Deze voedingsmiddelen zijn niet alleen goed tegen overgangsklachten. Sommige zijn regelrechte mooimakers. Zoete aardappelen verminderen rimpels, van tomaten krijgt je huid een oppepper en walnoten houden je haar zacht en soepel.

Tegen veroudering

Maar er is meer. Twee eetlepels olijfolie per dag is goed voor je hart, net als donkere chocolade trouwens, en tot slot de beste: een glas rode wijn schijnt volgens sommige onderzoekers het verouderingsproces te vertragen. Maar laat ik die nou gek genoeg nooit vergeten in te slaan.

Meer lezen? Kijk voor zinvolle en eerlijke (achtergrond)informatie over de overgang op www.sarahmagazine.nl, de overgang van A tot Z.