Sarah is in de overgang. Met gezonde voeding, gerichte sport én humor pakt zij haar overgangsklachten aan. Altijd eerlijk, vaak kwetsbaar, soms hilarisch. Op 50plusinnederland.nl deelt zij haar verhaal vanaf het begin.
Het begon er een paar weken geleden mee dat ik ’s nachts klam, warm en zweterig wakker werd. Het winterdekbed vervangen door de zomervariant hielp. Een beetje. Ik dacht vervolgens dat het stress en zorgen waren die me uit mijn slaap hielden. Verbouwing, kinderen, ouders, schoonouders, je kent het wel.
Slippertje
Maar tijdens de zoveelste klamme doorwaakte nacht begon een gevaarlijke gedachte vorm te krijgen in mijn hoofd. Nachtzweten? Heb ik opvliegers? Nee joh, tuurlijk niet. Die ene in november (weet je nog: De eerste keer), dat was toch een hormonaal slippertje?
Zweetplas
Maar ik kon de slaap niet meer vatten. Ik moest ook steeds denken aan het verhaal dat een collega mij opbiechtte tijdens de kerstborrel vorig jaar. Zij zweette ’s nachts zo heftig, dat ze regelmatig wakker werd met een zweetplas tussen haar borsten. Ik heb de hele nacht gecheckt hoe hoog het water stond. Het viel mee, meer dan een dun laagje werd het niet.
Stomme opmerking
Daarna kreeg ik het ook overdag af en toe warm. Niet dat de hitte me aan alle kanten uitbrak, want het viel me eerst niet eens op. Het was meer een warme sensatie die door mijn lijf trok, maar die net iets te warm was om aangenaam te zijn. Net als dat gevoel dat je opeens kan overvallen wanneer je je realiseert dat je zojuist een ongelooflijk stomme opmerking hebt gemaakt en moet blozen. Het gebeurde eerst om de dag. Toen iedere dag. Twee keer per dag. Drie keer. Shit, nog een keer.
Kachteltje
Ik bleef maar verklaringen zoeken. Dit vestje is natuurlijk veel te dik wanneer de cv aanstaat. Het is ook veel te warm om zo dicht tegen mijn lief aan te kruipen ’s nachts, hij is een kacheltje. En van regenachtig lenteweer krijgt iedereen toch een klam gevoel?
Krachttraining en kikkererwten
Want hoe zou ik nou opvliegers kunnen krijgen? Ik weet wat ik moet doen om ze te voorkomen, en ik doe toch echt alles goed! Ik eet en drink soja, ik heb de piepers terug op het menu gezet voor fyto-oestrogenen, eet salades met kikkererwten en ban alle suiker. Ik loop drie keer per week hard en ik doe aan krachttraining en soms aan yoga, dus ook met dat bewegen zit het meer dan goed.
Pissig
Ik was er daarom diep in mijn hart van overtuigd dat ik deze dans wel zou ontspringen. Niet dus. En ik ben me daar toch een partij pissig over.
Levensstijl
Aan de andere kant is het waarschijnlijk wel aan het sporten en de soja te danken dat het zweet niet van mijn lijf gutst, mijn hoofd niet tien keer per dag tomatenrood kleurt en ik niet de neiging heb me voor het open vriesvak van mijn koelkast te posteren. Ik heb dankzij mijn levensstijl deze hele schattige, kleine, verdraagbare opvliegertjes. Maar ik had ze verdorie helemaal niet willen krijgen.
Amsterdam
Wat nu? Ik ga in ieder geval meer sojamelk drinken. Minimaal twee glazen per dag. Eerlijk gezegd schiet dat er in het weekend nog wel eens bij in. En misschien moet ik me maar vast inschrijven voor de halve marathon van Amsterdam. Hoe meer kilometers, hoe beter. Verder ga ik me verdiepen in voedingssupplementen die zouden kunnen werken.
Fyto-oestrogenen
En ik maak een afspraak met een voedingsdeskundige om mijn eetgewoonten kritisch onder de loep te nemen. Krijg ik wel voldoende fyto-oestrogenen binnen?
Meer lezen? Kijk voor zinvolle en eerlijke (achtergrond)informatie over de overgang op www.sarahmagazine.nl, de overgang van A tot Z.