Sarah is in de overgang. Met gezonde voeding, gerichte sport én humor pakt zij haar overgangsklachten aan. Altijd eerlijk, vaak kwetsbaar, soms hilarisch. Op 50plusinnederland.nl deelt zij haar verhaal vanaf het begin.
Ik ging er tot nu toe steeds vanuit dat de overgang een logische opeenvolging van klachtjes en klachten was, die voor iedere vrouw min of meer hetzelfde verloopt.
Dat het bij iedereen begint met wat gerommel in je menstruatie, dat je daarna steeds vaker ruzie krijgt met de weegschaal en er zo nu en dan een zwarte haar op je kin of voorgevel verschijnt. Dat je vervolgens last krijgt van opvliegers, niet meer tegen drank kunt en steeds vaker ’s nacht piekerend wakker ligt, met een plasje water tussen je borsten.
Taille
Dan staan er nog moodswings en een droge doos op het overgangsmenu, ben je als je niet uitkijkt inmiddels je taille kwijtgeraakt, totdat de menopauze, je allerlaatste menstruatie dus, een einde maakt aan deze ellende.
Checklist
Groot was mijn verbazing toen ik ontdekte dat daar helemaal niets van klopt. Moeder Natuur heeft geen checklist om af te vinken klaarliggen en er zit helemaal geen logische, vaststaande volgorde in de klachten die je krijgt. Echt, het is meer een loterij dan medische wetenschap!
Francine Oomen
Want terwijl mijn overgang begon met onregelmatige menstruaties en een paar kilo meer, kan het maar zo zijn dat jij door de hormoonschommelingen al jaren een kort lontje hebt, maar ondertussen wel je menstruaties een jaar vooruit in je agenda kunt vastleggen. Francine Oomen deed het onlangs op een lezing ook nog uit de doeken: zij weet haar ‘breinblubber’ en oververmoeidheid helemaal niet aan de overgang. Dat kon ook helemaal niet, dacht ze, want ze menstrueerde nog steeds regelmatig.
Maatwerk
De overgang, dat is gewoon een knap staaltje maatwerk. Wanneer het begint, hoe heftig je aan de beurt bent, welke klachten je krijgt en hoelang je ermee moet dealen: niemand die het weet. Er zijn geen garanties, geen regels en er ligt geen script klaar. Jouw overgang is heel persoonlijk op jouw lijf geschreven en kan weer heel anders verlopen dan de mijne.
Kort lontje
Dus ja, je kunt in theorie – in theorie dus hè! – last krijgen van opvliegers, moodswings en slaapproblemen. Van concentratieproblemen, nachtzweten en extra kilo’s rond je middel. Een droge doos, PMS, dikke zwarte haren op je kin en een onregelmatige menstruatie. Haaruitval, een kort lontje. Oververmoeidheid, osteoporose en hartkloppingen. Van onzekerheid, zin om tegen dingen aan te schoppen en aanvallen van hevige twijfelarij. Maar… het hoeft niet!
Moeder
Nu kan de leeftijd waarop je moeder in de overgang kwam, wel voorspellen wanneer jij er last van zult krijgen. Meestal dan. Want mijn moeder was halverwege de vijftig, vertelde ze me desgevraagd. Ik was 47.
Loslaten
Het positieve nieuws is dat niemand die hele lijst overgangsklachten voor haar kiezen krijgt. En hoewel het voor een controlefreak zoals ik best fijn zou zijn om te weten wat me te wachten staat, is dat dan wel weer een opluchting. En een lesje in loslaten.
Meer lezen? Kijk voor zinvolle en eerlijke (achtergrond)informatie over de overgang op www.sarahmagazine.nl, de overgang van A tot Z.