Een hartstilstand krijgen. Het treft zo’n 16.000 mensen per jaar in Nederland. De eerste zes minuten zijn cruciaal en een ambulance redt dat vaak niet. Het is dus zaak om snel te handelen. Iemand in de buurt die kan reanimeren en de aanwezigheid van een AED, het is van levensbelang.
Op dit moment telt Nederland 170.000 burgerhulpverleners die aangesloten zijn bij het landelijke oproepsysteem reanimatie. Een mijlpaal, Nederland is het eerste land in de wereld met zo’n groot netwerk. Wat houdt dat nu precies in, dat oproepsysteem? Er zijn twee oproepsystemen, HartslagNu en HartveiligWonen. Afhankelijk van je postcode wordt je gekoppeld aan één van deze twee systemen.
‘170.000 is nog veel te weinig’
Iedereen die een reanimatiecursus volgt, krijgt de vraag of hij of zij zich wil aanmelden als burgerhulpverlener. Als je dat doet, krijg je een melding op je mobiel als 112 is gebeld en er iemand in jouw buurt gereanimeerd moet worden. Er word je gevraagd om zo snel mogelijk naar het opgegeven adres te gaan of de dichtstbijzijnde AED te halen. Geen probleem als dat op dat moment niet lukt, want er worden meerdere mensen ingeschakeld. Als je wel in de gelegenheid bent om te helpen, ga je zo snel mogelijk naar het slachtoffer. Samen met andere burgerhulpverleners start je met reanimeren en sluit je de AED aan. Zodra de ambulance arriveert, neemt het personeel het over. Het klinkt heftig om te doen en dat is het ook. Maar als je denkt dat je het aan kunt kun je voor het slachtoffer en de familie het verschil maken.
“Eigenlijk is 170.000 burgerhulpverleners nog veel te weinig,” becommentarieert ambulance-chauffeur Klaas Bergsma. Bergsma richtte in 2008 samen met twee collega’s een stichting op: ‘reanimeren leer je zo’ en geeft cursussen. “Het meest ideaal zou het zijn als leerlingen in het voortgezet onderwijs de basistechnieken van het reanimeren wordt geleerd. De realiteit is dat nog veel te weinig mensen zo’n diploma hebben.”
Ook als je geen reanimatiediploma hebt is het mogelijk om toch te reanimeren. Soms worden mensen door de hulpdiensten geïnstrueerd hoe ze moeten handelen. Maar je kunt ook de reanimatie app van de Hartstichting op je telefoon zetten of de EHBO app van het Rode Kruis. Mocht je dan ooit in de situatie verkeren dat er niemand aanwezig is met een diploma en het is de enige optie die je hebt, dan vertelt die app je precies wat voor handelingen je moet verrichten. Daarmee geef je slachtoffer een kans om de hartstilstand te overleven.
‘Als je niets doet, gaat iemand gewoon dood’
Bergsma: “Je kunt echt het verschil maken. Persoonlijk heb ik een diep respect voor de burgerhulpverleners. Ze hebben een erkende reanimatiecursus gevolgd en zich aangemeld als hulpverlener. 24/7 zijn ze beschikbaar en als hulpverlener kun je aangeven op welk moment jij beschikbaar bent. Als er een melding komt, ben je als hulpverlener veelal als eerste ter plaatse. Eerder dan dat wij er als ambulancepersoneel bij zijn. De adrenaline is dan hoog hoor! Je moet als hulpverlener die eerste stap zetten en dat is echt niet niks. Vaak staat er familie om heen die in paniek is en daar moet je allemaal mee dealen.”
Maar ook zonder diploma meent Bergsma dat je het verschil kunt maken. Ofwel met behulp van de app of met hulp van de centralist van de meldkamer. ‘Die centralist is er op getraind om je bij te staan. Het is heel moedig als je het aandurft, maar als je niets doet, gaat iemand gewoon dood.”
Een groot deel van de mensen die een hartstilstand krijgt, overkomt dat thuis
Natuurlijk is het volgen van een reanimatiecursus de beste optie. Je leert daar de theorie maar krijgt ook de kans om te oefenen met de hartmassage en mond-op-mond-beademing en dat maakt dat je waarschijnlijk kordater op kan treden. Daarnaast leer je hoe je een AED apparaat moet bedienen. Veel zorgverzekeraars vergoeden (meestal vanuit de aanvullende verzekering) een reanimatiecursus, dit valt onder preventieve cursussen.
Op steeds meer plaatsen in Nederland zie je AED apparaten hangen. In winkels, bij sportverenigingen en in buurthuizen. Maar een groot deel van de mensen die een hartstilstand krijgt, overkomt dat thuis. Daarom zijn er steeds meer initiatieven om samen als straat of wijkje een AED apparaat aan te schaffen. Gebruik van de AED bij een reanimatie vergroot niet alleen de overlevingskans, maar kan ook blijvende schade voorkomen.