close
  • woensdag 2 december
Zorg en Zekerheid

Ook printerinkt vervuilt onze lucht

Ook printerinkt vervuilt onze lucht

Luchtverontreiniging. Afkomstig van de industrie en auto’s, dat is het eerste waar we aan denken. Maar vergis je niet; ook stoffen afkomstig van schoonmaakmiddelen, cosmetica, verf en printerinkt vervuilen onze lucht. 

Europese norm

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO houdt een database bij over de luchtkwaliteit van 4300 steden in 108 landen. Gelukkig haalt Nederland inmiddels de Europese norm voor luchtkwaliteit, maar er kan nog veel gewonnen worden. Vooral in de landbouw kan de uitstoot van ammoniak omlaag. 

Toch is het feit dat er nog altijd mensen overlijden ten gevolge van luchtverontreiniging een probleem. Zij ademen zowel buiten- als binnenshuis vervuilde lucht in. Bijvoorbeeld door het inademen van fijnstof door koken op houtvuur en slechte ventilatie. De vervuiling is het grootst in Azië en Afrika. Negentig procent van de doden door luchtverontreiniging vallen in deze continenten. 

Wereldgezondheidsorganisatie

In 2016 ging het in totaal om een aantal van 4,2 miljoen mensen die ten gevolge van luchtverontreiniging om het leven kwamen. Het nieuwste rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO laat geen verbeteringen zien ten opzichte van dat jaar. Nog altijd ademt 9 op de 10 mensen verontreinigde lucht in. 

Bron: Maxvandaag

Geschreven door: Redactie