Pensioenakkoord, wat verandert er zoal? 

We krijgen een nieuw pensioenstelsel. Iets wat het nieuws de afgelopen jaren vaak domineerde. Een nieuwe oude dag voor iedereen. Na jarenlang onderhandelen is er in 2020 een pensioenakkoord gesloten: het inkomen wat je krijgt wanneer je niet meer werkt. Wat weet jij van het nieuwe pensioenakkoord? Wat gaat er allemaal veranderen? 50+ zet alle belangrijke informatie in dit artikel voor jou op een rij.

Sommige zaken blijven hetzelfde na het pensioenakkoord

Als allereerste is het van belang om te weten dat niet alles in het pensioenakkoord ten opzichte van vroeger verandert. Een voorbeeld hiervan is dat je als werknemer nog steeds gezamenlijk met je werkgever geld opzij kan zetten voor later. Verder heb je de zekerheid dat je pensioen levenslang wordt uitgekeerd. Zelfs wanneer er sprake is van slechte economische tijden of wanneer je leeftijd ouder is dan gemiddeld. De premies worden ook in het nieuwe stelsel collectief belegd. Tevens blijft de opbouw voor nabestaandepensioen na de pensioendatum gelijk. En doordat veel mensen meedoen blijven de kosten van pensioenen relatief laag.

Drie belangrijke veranderingen in het pensioenakkoord: 

Eenmaal een bedrag opnemen

In het nieuwe pensioenakkoord is de keuze opgenomen dat je eenmalig een bedrag van maximaal 10 % van het pensioen op kan nemen. Dit wordt lumpsum genoemd. Je mag met dit bedrag doen wat je wilt. Het is voor veel mensen aanlokkelijk om schulden zoals een hypotheek af te lossen, de woning te verbouwen of te gaan reizen. Let er echter wel op dat deze keuze gevolgen heeft voor de hoogte van toeslagen die je dat jaar ontvangt of het belastingpercentage wat je dat jaar moet betalen.

Een gelijkblijvende pensioenpremie 

Momenteel is het zo dat de pensioenpremie stijgt wanneer je ouder wordt. In het nieuwe akkoord is het zo dat iedereen een premiepercentage krijgt wat gelijk blijft. Voor huidige werknemers heeft een werkgever de keuze om de pensioenpremies die nu bestaan te handhaven. Of er kan sprake zijn van een overgangsregeling. Het is nog niet helemaal bekend hoe dit precies in zijn werk zal gaan.

Het partner- en wezenpensioen verandert 

In het nieuwe stelsel is het mogelijk om maximaal 50 % van je salaris te laten verzekeren voor je partnerpensioen. Het maakt niet uit hoe lang je bij je werkgever werkzaam bent. Wat betreft het wezenpensioen: dat mag uit 20% van je salaris bestaan. De looptijd daarvan is tot je kind(eren) de leeftijd van 25 jaar hebben bereikt. ‘

Een individuele pensioenpot 

In de huidige situatie is het zo dat iedereen pensioenpremie betaald en dat het geld op een grote hoop gaat. Je krijgt de belofte van een pensioen, maar of dit waargemaakt kan worden is nog maar de vraag. Vandaar dat het pensioenstelsel anders wordt ingericht. Iedereen stort straks zijn geld in eigen pensioenpot die het pensioenfonds voor jou gaat beheren. Afhankelijk van het resultaat daarvan ontvang je je pensioen. Dat is een stuk risicovoller. Want het hangt natuurlijk van de economie af of je pensioen stijgt of daalt. Heb je geluk dan krijg je wat meer en heb je pech dan ontvang je minder.

Vandaar dat het gekscherend het ‘casinopensioen’ wordt genoemd. Vakbonden hebben jarenlang hierop tegengestemd. In de loop der tijd zijn er een aantal aanpassingen gedaan. Zo wordt het risico verspreid over de leeftijden. Dit houdt in dat eventuele tegenvallers terechtkomen bij de jongeren, want bij hen is er nog tijd voor herstel. In het geval van ouderen worden er minder risico’s genomen bij het beleggen. Daarnaast wordt er een solidariteitsfonds in het leven geroepen. Tien procent van het belegde vermogen zit in het fonds om tegenvallers op te vangen.

Wat verandert er met betrekking tot AOW in het nieuwe pensioenakkoord? 

De AOW leeftijd gaat minder hard stijgen. Tot 2022 is de AOW leeftijd 66 jaar en vier maanden. Dat pakt goed uit voor de mensen die binnenkort met pensioen gaan. Daarna stijgt de AOW leeftijd in stapjes naar 67 jaar in 2024. En vanaf 2025 stijgt de AOW leeftijd nog verder. Maar dat is minder hard dan waar eerder over werd gesproken. Het hangt mede af van de levensverwachting van mensen. Stijgt de levensverwachting met een jaar? Dan is het zo dat de AOW-leeftijd met acht maanden omhoog gaat en niet met een jaar zoals eerder het geval was.

Pensioenafspraken voor zware beroepen 

Voor een aantal beroepen is doorwerken tot de AOW-leeftijd te zwaar. Vandaar dat er de komende jaren afspraken zullen worden gemaakt over een ‘vervroegd pensioen’. Werkgevers en werknemers bepalen om welke beroepen dat gaat en niet de overheid. Het vervroegd pensioen mag maximaal drie jaar voor de AOW-leeftijd ingaan. Door deze regeling kunnen mensen met een zwaar beroep eerder met pensioen zonder dat dit grote gevolgen heeft.

Pensioenakkoord gaat in vanaf 2022

Het is de verwachting dat de nieuwe regels vanaf 1 januari 2022 geleidelijk in stappen ingevoerd worden. Hierbij geldt dat de nieuwe regels voor alle nieuwe pensioenen van kracht gaan worden. De overgang moet nauwkeurig gebeuren en daarom gaat niet iedere pensioenregeling gelijk van start in 2022. Wat betreft de bestaande pensioenregelingen wordt er een overbruggingsperiode afgesproken. Het is de bedoeling dat uiterlijk in 2026 alle pensioenregelingen moeten voldoen aan de nieuwe regels van het akkoord.

Waarom wachten met het pensioenakkoord? 

Alle veranderingen in het pensioenstelsel kosten veel werk. Er zijn nog steeds bepaalde hobbels te nemen. Er is bijvoorbeeld een afspraak dat niemand er op achteruit mag gaan in het nieuwe stelsel. Mocht dat het geval zijn dan moet er een compensatie worden uitgevoerd. Dat uitgezoek vergt tijd en het geld moet ook nog eens ergens vandaan komen. Toch is het voor heel veel werknemers, zo’n 1,3 miljoen die sparen bij een verzekeraar bekend dat ze behoorlijk in moeten leveren op hun pensioen. Voor die groep mensen is geen compensatie geregeld. De vakbonden zijn daar nog mee bezig.

Daarnaast moeten de pensioenen die opgebouwd zijn uit het oude systeem straks omgezet worden in het nieuwe stelsel. Wie krijgt dan welk deel uit de pot? En zo zijn er nog veel meer vraagstukken die opgelost moeten worden. Mochten pensioenfondsen toch eerder klaar zijn met deze financiële en juridische vragen dan wordt het stelsel eerder ingevoerd.

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top