Een bijzondere contactlens met de naam smartlens stelt diabetespatiënten in staat hun bloedsuikergehalte te meten, zodat ze tijdig weten of deze te hoog is.
De lens is ontwikkeld door onderzoekers van de Ulsan National Institute of Science and Technology uit Zuid-Korea. Het onderzoek is eerder dit jaar gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science Advances. De lens werkt op het meten van traanvocht waardoor zo het suikergehalte kan worden gemeten. Het is een zachte lens die gemakkelijk aangebracht kan worden.
Hoe werkt de smartlens
Uit onderzoek blijkt dat je het bloedsuikergehalte heel goed kunt afmeten aan traanvocht. In de lens zit een sensor die die hoeveelheid glucose meet. Deze informatie wordt aangegeven via een LED-pixel op de lens. Is het glucosegehalte niet in orde, dan wordt die pixel uitgeschakeld. Voor de drager van de lens een signaal dat er iets niet goed is en dat hij of zij moet ingrijpen.
Diabetes voorkomen
De lens is uitgetest bij konijnen. De resultaten van die onderzoeken waren positief. Als dat ook bij mensen zo werkt, dan is dat een geweldig hulpmiddel voor mensen met diabetes. Ook voor risicogroepen is het een manier om hun bloedsuikerwaarden op peil te houden en zo diabetes te voorkomen.
In de toekomst kunnen er meer lenzen ontwikkeld worden die signalen afgeven in verband met bijvoorbeeld de bloeddruk, lichaamstemperatuur en cholesterol. Hierdoor zouden hart- en vaatziekten mogelijk kunnen worden voorkomen of in ieder geval tijdig gesignaleerd.
Wat is diabetes
Bij gezonde mensen regelt het hormoon insuline de bloedsuikerwaarde. Bij diabetes ofwel suikerziekte lukt dat niet goed. Twee belangrijke soorten zijn diabetes type 1 en diabetes type 2. Diabetes type 2 komt het meeste voor.
Bij diabetes type 2 reageert het lichaam onvoldoende op insuline, dat de bloedsuikerspiegel regelt. Door bijvoorbeeld te weinig lichaamsbeweging, overgewicht, ongezond eten, roken ouderdom of erfelijkheid. Maar soms is de oorzaak onbekend. Mensen die diabetes type 2 hebben krijgen meestal medicijnen, moeten anders gaan eten en in ieder geval bewegen. Soms is het nodig dat een patiënt insuline neemt.
Cijfers
Zo ongeveer 8 procent van de 45-plussers in Nederland heeft diabetes type 2. Bij 75-plussers is dat 14 procent. Zo’n 9 procent van de bevolking van 45 jaar en ouder krijgt geneesmiddelen tegen diabetes, zoals insuline en andere bloedsuiker-verlagende middelen.
Bron: NU