Wetenschappers hebben een nieuwe behandeling gevonden waardoor mensen met diabetes type 2 mogelijk niet meer hoeven te spuiten.
Het onderzoek biedt perspectief aan honderdduizenden Nederlanders. Bij diabetes type 2 reageert het lichaam onvoldoende op insuline, het hormoon dat je bloedspiegel regelt. Daardoor blijft er teveel suiker in je bloed zitten. Je lichaam probeert dat op te lossen door extra insuline aan te maken, maar op den duur wordt dat steeds minder. Type 2 komt voor op alle leeftijden, maar met name bij ouderen en mensen met overgewicht.
‘Ballonbehandeling’
Wetenschappers plaatsten bij vijftig patiënten een ballonnetje aan het begin van de dunne darm. Het ballonnetje werd opgeblazen en gevuld met heet water. Door de hitte schroeide het slijmvlies in de dunne darm weg. Nieuw slijmvlies, dat binnen een tot twee weken terug was, zorgde voor een verbetering van de bloedsuikerspiegel. Hierdoor kan het spuiten bij patiënten uitgesteld worden. Mogelijk hoeven patiënten nooit meer te spuiten.
Veelbelovend
De onderzoekers zelf zijn erg optimistisch. Op een congres in Wenen noemt Jacques Bergman, hoogleraar en maag-, darm-, leverarts aan het Amsterdam UMC het onderzoek ‘veelbelovend’. Van de vijftig onderzochte patiënten was bij negentig procent de ziekte stabiel gebleven. Zij slikken nog wel medicijnen, maar hebben door de verlaagde bloedspiegel minder risico op bijwerkingen.
Miljoen Nederlanders
Een nieuwe internationale studie, genaamd Revita2, onder honderd patiënten moet de resultaten nogmaals bevestigen. Het Amsterdam UMC is nog op zoek naar patiënten met type 2, tussen de 28 en 75 jaar, die mee willen doen aan het onderzoek. Het gaat hierbij om patiënten die één of meerdere bloedsuikerverlagende medicijnen gebruiken en (nog) geen insuline spuiten. Op dit moment hebben een miljoen Nederlanders diabetes type 2. De ‘ballonbehandeling’ zou geschikt zijn voor 70.000 patiënten die nog geen insuline spuiten.
Bron: AD.nl