Naast handen wassen is het volgens de gezondheidsorganisatie WHO raadzaam om niet aan je gezicht te zitten. Virussen kunnen via aanraking van je mond, traanklieren en neusslijmvlies het lichaam binnenkomen. Via de ‘openingen’ van je gezicht dus.
Vandaar dat de WHO adviseert om niet aan je gezicht te zitten om zo besmetting met het coronavirus te voorkomen. Moeilijk, want als je er op gaat letten heb je pas door hoe vaak je aan je gezicht zit. Stel je hebt een virus op je hand. Dan hoef je volgens hoogleraar gedragswetenschappen Arie Dijkstra maar een vinger in je mond te stoppen om besmet de raken. Verder vertelt hij op nu.nl dat hij het betwijfelt of het veel uitmaakt of je nou honderd of tweehonderd keer per dag aan je gezicht zit. Je moet zelf inschatten hoe groot de kans is dat het virus op je handen zit.
Kies een vergelijkbare gewoonte
Op de website van Libelle geeft hoogleraar psychiatrie Gail Saltz de tip om een ander lichaamsdeel aan te raken dan je gezicht. Bijvoorbeeld je arm. Een gewoonte die vergelijkbaar is met je gezicht, maar waarmee minder bacteriën gemoeid zijn.
Wanneer zit je aan je gezicht?
Dijkstra geeft nog de tip om in kaart te brengen op welke momenten je aan je gezicht gaat zitten te friemelen. Doe je dat bijvoorbeeld terwijl je televisie zit te kijken of wanneer je achter je computer zit? Hou dan eens een pen vast in je handen. Breng je die dan naar je gezicht dan denk je hee daar ga ik weer. En wie weet kan je jezelf dan inhouden.
Tissue
Ook helpt het je misschien om simpelweg te denken mijn handen zijn vies. Maar wat doe je dan als je jeuk hebt? Pak dan een tissue en krab daarmee. Maar zelfs met deze tips is het lastig om helemaal nooit aan je gezicht te zitten. Blijf daarom goed je handen wassen, voor het eten, na toiletbezoek en moet je niezen? Doe dat dan in je elleboog. Deze laatste tips zijn altijd goed om te doen.
Bronnen: nu.nl, libelle