Medicinale cannabis in het basispakket?

Vijf plantjes en je kunt je eigen medicinale wietolie maken. Wie heeft er baat bij en werkt het echt?

Wiet zit nog niet in het basispakket, maar verschillende gemeenten overwegen de regelgeving omtrent de verstrekking van medicinale cannabisolie aan bijvoorbeeld kanker- of reumapatiënten te versoepelen.

Vermaal enkele bladeren van de hennepplant, kook deze in en voeg er kokosvet aan toe. Resultaat: cannabisolie. Makkelijk dus, maar stoned schijn je er niet of nauwelijks van te worden, Het geeft wel een dempend gevoel en daarmee zou het pijn en misselijkheid kunnen tegengaan. Bijvoorbeeld ten gevolge van chemotherapie. We hebben het hier over medicinale cannabis in de vorm van olie.

In het Groningse Loppersum overweegt de gemeente toestemming te geven aan patiënten die er baat bij hebben, zelf medicinale cannabis te mogen maken. Zo meldt Trouw vandaag in een artikel. Gemeentebelangen van het Drentse De Wolden overweegt hetzelfde. De gemeente Tilburg staat dit al toe.

Vijf plantjes

Omdat de cannabis officieel nog helemaal niet verkocht mag worden overwegen velen zelf te kweken, maar wie meer dan vijf planten in huis heeft loopt het risico vervolgd te worden. Houd je je aan dat maximum van vijf dan zal vervolging niet plaats vinden, maar bij menigeen worden wel de plantjes in beslag genomen.

Om daadwerkelijk het maken van de olie te legaliseren is overleg nodig tussen het Openbaar Ministerie, burgmeester en politie. Meerdere gemeenten overwegen nu toch mensen tegemoet te komen die baat hebben bij medicinale cannabisolie, om deze via een apotheek te verstrekken. Mits ze een doktersrecept meebrengen.

Oogje dicht geknepen

Er is steeds meer vraag naar wietolie. Met name mensen met kanker of reuma- en ms-patiënten maken er gebruik van. Maar de cannabis mag niet worden verkocht, ook niet via een apotheek, hoe groot de vraag er ook naar is. Voor kleine hoeveelheden wordt een oogje dicht geknepen. Volgens het artikel in Trouw wordt er op tien plekken in Nederland wiet verkocht, zonder doktersrecept.

De vraag is natuurlijk; werkt het echt? Sommige studies duiden dat cannabis chronische pijn en misselijkheid, veroorzaakt door chemotherapie tegengaat. Maar andere studies spreken dat weer tegen. Daarmee wordt meteen duidelijk waarom cannabis nog uit het basispakket wordt geweerd. De werking ervan is niet zeker, in ieder geval niet wetenschappelijk bewezen.

Bron: Trouw