Moet je wel zo blij zijn met die zon?

Heerlijk met je snoet in de zon. Maar hoe lang is dat verstandig en hoe vaak moet je nou echt smeren?

Warme zomer, veel zon. Smeren dus. Maar ook buiten die zomerse dagen moet je alert zijn op de kracht van de zon. Hoe zit dat? 

De kracht van de zon kan op een bewolkte dag net zo groot zijn als op een warme dag. Het heeft niets met de temperatuur te maken, maar meer met de hoeveelheid UV straling die ons bereikt. Om die UV straling tegen te houden smeren we ons in met zonnebrandcrème.

Het type crème is er voor om een bepaalde hoeveelheid straling tegen te houden. Dan zou je in principe langer in de zon kunnen blijven, zonder dat je er geen schade van hebt. De Sun Protection Factor (SPF) geeft de hoeveelheid bescherming weer. 

Factor 2 = twee keer zo lang in de zon?

Met factor 2 kun je twee keer zo lang in de zon blijven. Onderzoekers spreken van twee keer tien minuten. Smeer jij met factor 30, dan zou je dertig keer tien minuten kunnen zonnebaden zonder kans op schade zoals een verbrande huid.

Zo werkt het dus niet. Door transpireren, reflectie via zand of water, gaat die berekening niet op. De omstandigheden doen er dus ook toe. Dan heb je ook nog eens mensen met een gevoelige en met een minder gevoelige huid. Het motto is: blijf alert en vooral, blijf smeren. 

Van een vierdegraads verbranding word je ziek

De UV straling is midden op de dag, als de zon het hoogst staat, het sterkst. Die tijd is het beter om niet in de volle zon te zijn. Dan kun je echt snel verbranden. Dat gaat vaak om een eerste of tweedegraads verbranding. Vervelend en soms pijnlijk. Aan een derdegraads verbranding kun je echt huidbeschadiging overhouden. Van een vierdegraads verbranding word je zelfs ziek. Je kunt koorts krijgen, flauw vallen en uitdrogen. En dan ligt ook een zonnesteek door oververhitting op de loer. Je transpireert niet meer goed en je lichaamstemperatuur stijgt. Dan moet je snel uit de zon en afkoelen. Een hitteberoerte is de ergste vorm van een zonnesteek waardoor je zelfs in shock kunt raken. Dat kan fataal aflopen.

Bruin worden

Bruin worden gebeurt doordat de kleurcellen in onze huid door het zonlicht pigment aanmaken. En dat kleurt bruin. Maar bij sommigen al snel rood, omdat zij een huidtype hebben dat snel verbrand of omdat ze in een omstandigheid zijn waardoor verbranden sneller gaat, zoals bijvoorbeeld op het water. Door ‘vervellen’ kun je die verbrande huid weer kwijt raken. Mits het niet een te hoge verbrandingsgraad betreft. 

Eén op de vijf Nederlanders krijgt een vorm van huidkanker

En dan is er het gevaar van kanker. Huidkanker komt in ons land veel voor, en dat hoge cijfer wordt vooral veroorzaakt door het grote aantal ouderen. Zij zijn immers lang aan de zon bloot gesteld. Er is bovendien een periode geweest dat de zonnebank helemaal hip was. Veel ouderen van nu hebben die periode meegemaakt en zagen er in de beginjaren alleen de voordelen van. Zonder al te veel moeite en zelfs in een minder zonnige zomer een bruin kleurtje. Nu weten we dat de UV-stralen die op deze kunstmatige manier worden uitgezonden, niet zo goed voor je zijn. Het maakt geen verschil met een dagje in de volle zon op het strand. Het is één van de redenen dat het aantal mensen met huidkanker nog steeds stijgt en men verwacht dat één op de vijf Nederlanders in zijn of haar leven een keer een vorm van huidkanker krijgt. 

Wat ís UV straling?

In 1801 ontdekte Johan Wilhelm Ritter de ultraviolette straling van de zon. De hoogte van de zon, de hoeveelheid bewolking, de weerkaatsing en de dikte van de ozonlaag zijn van invloed op de hoeveelheid UV straling die ons bereikt. Deze maanden wordt veelal een zonkracht tussen de vijf en de zeven gehaald, in de winter spreken we over één. 

UV stralen zijn een vorm van energie die we niet met het blote oog kunnen zien en sterker zijn dan gewoon zonlicht. De ozonlaag houdt UVC straling tegen, een deel van de ultraviolette straling. Maar we weten allemaal dat die ozonlaag kwetsbaar is en veel te lijden heeft gehad van de cfk’s (o.a. in spuitbussen).

De andere bestanddelen: UVA en UVB bereikt ons wel en UVB stralen veroorzaken een verbrande huid. UVA zou huidveroudering veroorzaken en onder andere de groei van melanomen kunnen stimuleren. 

bron: NPOFocus

Lees ook Denk om je ogen met al dat zonlicht